Принципите са над всичко! Пред тях бледнеят национални, корпоративни и всякакви други интереси.

С тези „мъдри съвети" Стара Европа закърми всяка една от новите страни-членки на ЕС, включително и нас. Като класически лапни-шарани не само на Балканите, но и на континента, ние взехме, че повярвахме. Нещо повече, тръгнахме стриктно да ги прилагаме - без изключение.

В резултат на това спряхме четирите блока на АЕЦ „Козлодуй", съсипахме си селското стопанство, и въобще прецакахме се, колкото е по силите ни, сами - за радост на „старите европейци". Сякаш България не е най-старата държава в Европа, която е запазила името си и още съществува.

От решенията на Съвета на министрите на вътрешните работи от 22 септември т.г. обаче излиза, че на баш-европейците това не им е достатъчно. И по-точно, на две европейски държави, които са затънали до шия в проблемите си.

Иде реч, разбира се, за поредното отлагане на приемането ни в Шенгенското пространство и за бледоликите ни „братя" от Холандия и Финландия.

Това, че и този път ще ни прекарат общо взето не бе новина. Но, че това ще е дело не на Париж и Берлин, които приеха компромисния вариант, а на Хага и Хелзинки, вече си е трудно за смилане.

А и какво означава - „вие сте изпълнили техническите критерии, но не се борите така, както искаме с мафията"?!

Моля? Ние да не би да поставяме въпроса защо холандците и финландците се отчитат на половинките си само веднъж седмично, а наш Ганьо и Мирча на север го правят за здрасти с избраниците си?

Не! И то защото излиза, че сме по-възпитани от хората от ниската земя и от любителите на дългите бели нощи.

Или може би българските представители в съвета трябваше директно да запитат защо по-умерено дясната партия в управляващата коалиция в Холандия ни прави заложници на крайнодесните си партньори в парламента?

Или защо между финансовата подкрепа на Гърция и приемането на България и Румъния в Шенген финландските политици избраха първото?

Подобни въпроси не са в добрия тон на дипломацията и затова не се задават публично. Но също така, далеч от този добър тон е да прехвърляш болката си от своята собствена болна глава на две здрави.

Не че ние тук и съседите ни в Букурещ не си знаем кривиците. И контрабандата стана държавна политика, и проститутките ни прават десанти на Запад, и ромите ни не дават мира на Европата.

Но само ние ли сме грешници?

Ами вълната от емигранти през Лампедуза и други средиземноморски острови на Италия не накара ли Франция да затвори временно границите си? Не минават ли транзит повече от един милион емигранти годишно през Гърция на път за същата тази Стара Европа, която ни отряза за Шенген?

Всичко е така, разбира се! Но в кривото огледало на Европа, наречено Шенген, само ние и румънците изглеждаме като грешници. Другите, с всичките им кусури, се виждат в него като „първокачествени европейци" и не искат и да чуят, че ако не сме братя, то поне сме нещо като братовчеди.

И, следователно, не бива да се отнасят с нас като с някакви досадни роднини, дето са ги пуснали в клуба на богатите по геостратегически съображения. Най-малкото, защото и те почнаха да дават фира!!!