"В страната ни има достатъчно място за бежанци от Сирия". С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов обяви намерението на управляващите да отворят широко границите ни за нарастващия поток от бежанци от размирната държава.

И за да успокои „общественото мнение" взе, че заяви от любимия си град Велико Търново, че: "Бяха изградени допълнителни домове, така че нямаме притеснения" и посочи, че бежанците могат да бъдат настанени в Любимец и Пъстрогор.
След което съвсем неглежно ни информира, че „сега в България има 187 бежанци..."

Ако бяха само толкова, както казва народът, на ухо да си ги боднем. Но по думите на самия вътрешен министър, цитирани от БНР, броят на емигрантите - в голямата си част сирийски бежанци, които се опитват да влязат в България, се е увеличил с 50% през последните два месеца. Значи ситуацията съвсем не е толкова розова!

Потвърждава го и информацията на "Франс прес", цитирана от БГНЕС, че броят на сирийците, потърсили убежище в Турция, се е покачил на близо 100 хиляди. Те са настанени в лагери край границата със Сирия. Още близо 30 хиляди души са пръснати из страната. Но на това положение много скоро ще бъде сложен край.

Причината - турските власти неотдавна предупредиха, че не могат да поемат повече от 100 хиляди бежанци. Следователно, в близко време поне 30 хиляди души ще се опитат да намерят убежище на българска територия. Още повече, че благодарение на взетите мерки от „Фронтек" бе отчетено намаляване на емигрантите в Гърция.

Впрочем, че страната ни ще бъде залята от вълна от сирийски бежанци потвърди на 21 септември т.г. и „говорителят" на Сирийската свободна армия (ССА) у нас, който отправи апел към българския кабинет да създаде единен бежански лагер.

Нещо повече, Осама Башар директно поиска бежанците да бъдат настанени компактно в Странджа, като на всяко семейство бъде предоставена самостоятелна къща в и без това обезлюдените от демографската катастрофа български села...

Така с едно действие ще бъдат решени два проблема. От една страна, недоубитите от частите на Башар Асад джихадисти, които са спасили живота си с бягство, ще получат великолепна база за възстановяване и попълване на редиците си.

От друга, Турция най-сетне ще получи липсващата й териториална връзка с Родопите и ислямската дъга ще се извие през Югоизточна Европа в своята дългоочаквана цялост.

Всичко това прави да изглеждат най-малкото смешни, да не кажа нелепи, успокоенията на вицепремиера Цветанов, че "Гранична полиция" е предприела мерки за по-засилено присъствие по границата. Както и, че по време на фамозното му посещение в турската столица е било обсъдено създаването на „съвместни екипи" в граничните зони, както и „контактен център", позициониран на ГКПП - Капитан Андреево.

Да се очаква, че турските власти ще работят „съвместно" с българските институции за задържането не само на въпросните 30 хиляди души, но и на прииждащите все нови и нови сирийски бежанци на своя територия е направо нелепо.

И хвърляйки тези „договорки" в публичното пространство министърът на вътрешните работи или демонстрира явно непознаване на ситуацията, което едва ли е чак така, или показва не особено високото си мнение за нашето общество.

Кое от двете е вярно обаче в случая е без значение, защото решенията каква да бъде българската външна, а и вътрешна, политика много отдавна не се взимат в София. Това за сетен път го показа и последното изявление на президента.

Росен Плевнелиев увери, че институциите у нас следят увеличаването на вълната, търсещи убежище в България сирийци и подчерта, че това ще бъде основна тема на предстоящото му посещение в... Турция.

Да се чуди човек Плевнелиев държавен глава на една суверенна държава ли е или турски валия та само броени дни след посещението на Цветан Цветанов в Анкара и той отива да бие чело пред сюзерена си?

Толкова ли не се намери поне един от правещите гуши в т. нар. „Държавен протокол" да му обясни, че след визита на вицепремиер трябва да минат поне три месеца преди засмяния ни президент да се яви в Турция?

Явно - не! Пък и на кой му пука за някакъв си „протокол" щом преднината, която взе Цветанов с участието си на конгреса на управляващата в Турция партия на Ердоган, трябва да бъде стопена без губене на време!

Това обаче, което отрича Цветанов и усуква Плевнелиев, го заяви зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Еймъс по време на срещата си с външния ни министър. Хуманитарната криза в Сирия има потенциала да се превърне в истинско бедствие, категорична бе Еймъс.

Но като че ли изглежда тази констатация на втория човек в ООН не бе в състояние да впечатли особено министър Николай Младенов, който от своя страна само заяви, че: "Ние следим внимателно ситуацията в Сирия, защото тя е географски близо и има български граждани, които живеят там".

Това е, нашенците с гражданство са единственото притеснение на първия ни дипломат. Фактът, че регистрираните сирийски бежанци, напуснали страната са 300 хиляди, но по оценки на неправителствени организации техният брой може да достигне до 700 хиляди въобще, ама въобще не го вълнува.

Неслучайно позицията на подчиненото му ведомство е, че България не е заплашена от бежанска криза, защото основният поток се насочва към съседните на конфликта страни - Турция, Ливан и Йордания. А и, както обясни колегата му Цветан Цветанов, Европейската комисия обмисля отпускането на средства, за да могат да бъдат подсилени буферните зони като тази в Турция.

За съжаление, независимо от успокоителните слова, с които ни облъчва през ден и т. нар. български еврокомисар Кристалина Георгиева, истината е, че постепенно, но сигурно нас ни превръщат в утайник на Европа!

След като Гърция се препълни и повече не може да приема емигранти, сега е дошъл нашият ред. И просто няма как да ни се размине...