Скандал „Прием" избухна в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Детонира го Културно-просветното дружество за връзки с българите в Албания и Косово „Огнище".

В писмо от 11 август 2010 г. до министър Сергей Игнатов председателят на дружеството Георги Стаменов обвини ведомството му в груби нарушения на приема на българи от чужбина за студенти в държавните ни ВУЗ-ове.

Копия от писмото на дружеството бяха изпратени до премиера Бойко Борисов и до председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание Огнян Стоичков. Впрочем, скандалът бе „предопределен" именно на заседанието на тази комисия на 7 юли т.г.

На него бе проведено изслушване по повод изпълнението на Постановление № 103 на МС от 31.05.1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и Постановление № 228 на МС от 20.05.1997 г. за приемане на граждани на Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Както може да се види от стенограмата на изслушването, представители на наши общности в чужбина и други хора с отношение по темата изказват загриженост във връзка с изпълнението на дейностите сред българите зад граница. Но двама още по-загрижени министри - Сергей Игнатов и Божидар Димитров, ги успокояват и се хвалят какво са свършили и как „точно" са поддредили нещата.

Освен другите некоректности се стига дори до откровени неистини как през тази година кандидат-студентите се били увеличавали.

Не е ясно, коментира доказаният експерт по проблемите на българската диаспора Йордан Симов, дали министър Димитров има предвид кандидатите като цяло или от Македония, но и двата варианта са лъжа. При западната ни съседка дори имаме спад в интереса с над 30 процента и то сравнено само с миналата година.

Има намаление и при Украйна, даже в известна степен и при Западните покрайнини. Засега единствен светъл лъч остава Молдова, при която Божидар Димитров, както си му е навик, бърка броя на предоставените места с броя на кандидатите.

Пусковият механизъм на скандала обаче зареди министър Сергей Игнатов, който увери, че кампанията по прием на студенти върви по определения от комисията по приема график. Към днешна дата това категорично не е факт.

Крайното класиране на кандидатите за пълен курс на обучение следваше да се извърши до 30 юли. Но на тази дата и на следващия ден бе обявено класиране единствено за четири региона - Украйна, Западните покрайнини, вътрешността на Сърбия и Хърватия и Казахстан.

Все още няма класиране за кандидатите от Македония, Молдова, Албания, Румъния, Косово и други страни. Причините за това са неизвестни, но като се има предвид, че една част от тези страни са с визов режим забавянето може да се окаже значителен проблем за пристигането на приетите за студенти.

Допълнително безпокойство буди и обстоятелството, че поради забавянето на класирането и по-ранните срокове за записване в редица украински, руски, албански, македонски и други висши училища някои от най-силните кандидати могат да не предпочетат да продължат образованието си в България.

Както става ясно още от писмото на дружество „Огнище", липсва и всякаква прозрачност в извършването на класирането.

През настоящата кампания МОМН безпрецедентно не обявява оценките от положените от кандидат-студентите тестове, а само крайното класиране, когато това е факт.

Въпреки категоричността на т.VІІ от правилата за работа на комисията по приема, която изисква резултатите от изпитите да бъдат обявени, включително и на интернет страницата на министерството.

Към това фрапантно нарушение следва да се добави и фактът, че остава неясен начинът, по който се формира балът на кандидатите.

В т. V на правилата е посочено, че състезателният бал на кандидатите се образува освен от оценката от тестовете, които са попълвали, и от оценките от задължително изучаваните предмети и балообразуващите оценки. Кои точно оценки влизат в бала не е ясно. Никакви допълнителни таблици не са обявени.

При това положение е невъзможно всеки сам да провери доколко неговият бал е формиран съгласно правилата, тъй като оценките не са изнесени или поне това не е направено достатъчно коректно, прозрачно и честно.

За причините за това „разминаване" сред нашите сънародници в чужбина битуват най-различни обяснения, които обаче по никакъв начин не представят страната ни в най-благоприятната за нея светлина.

Оказва се, че комисията по приема, която е определена от министър Игнатов, не спазва правилата, които сама е предложила и които той е утвърдил и обявил. Това накара лидерът на дружество „Огнище" Георги Стаменов с горчивина да заяви, че: „През изминалите години бяхме свидетели на редица нарушения и безпардонност, но някои действия през настоящата кампания успешно могат да се сравнят с тях."

При така създалото се положение не е странно, че въпреки уверенията на министър Сергей Игнатов и на неговия колега Божидар Димитров като цяло броят на нашите сънародници от чужбина, желаещи да продължат образованието си в български висши училища спада. А усилията за запазване на българското етно-културно пространство зад граница не бележат някакъв съществен успех.

Всъщност, посочените проблеми са един от аргументите за констатацията на членовете на дружество „Огнище", че от 2004 година сме свидетели на една продължаваща и в момента постоянна тенденция на все по-значителен срив в тази част от образователните действия сред сънародниците ни в чужбина.

Засега министър Сергей Игнатов се опитва да минимизира щетите от избухналия скандал с ледено мълчание. Мълчат и министър-председателят Бойко Борисов и шефът на комисията по образование Огнян Стоичков.

Мълчанието на облечените с власт обаче не трябва да продължи вечно. Те са длъжни да отговорят на отправените от обществениците въпроси, колкото и тежко да им се струва това. Ще го направят ли, ще видим!