Има една крилата поговорка: Защо да е просто, като може да е сложно! Тя беше изпълнена отново със съдържание на 30 юни пред Агенцията по вписванията.

Пред ведомството на бул."Александър Стамболийски" 239 в столицата се беше извила огромна опашка от собственици на фирми или техни упълномощени представители, които чакаха, за да подадат в последния момент годишните финансови отчети на дружествата за 2008 г.

Подобна била картината и в подразделенията на агенцията в страната. Някои ще кажат, че е типично по български, защото винаги се сещаме в последния момент и заради това ставаме царе на опашките...

Много от чакащите коментираха недомислието в действащото законодателство. Законът за счетоводството задължава фирмите да представят финансовите си отчети до 30 юни в Агенцията по вписванията, но същите документи се изискват и за данъчни цели от Националната агенция по приходите (НАП). Това се отнася за всички търговците по смисъла на Търговския закон.

Защо следва да се публикуват в Интернет финансовите отчети на непубличните компании, попита в отворено писмо до премиера Софийската търговско-промишлена камара. И сама си отговори: За да ги рекетират мутрите и да отвличат собствениците им.

Според работодателската организация малките и средните предприятия, които не са публични дружества не би трябвало да представят финансовите си отчети в Агенцията по вписванията. Достатъчно е, че ги предоставят в НАП.
Публикуването на финансови отчети има смисъл за акционерните дружества (АД) и за публичните дружества, за да се осведомят и миноритарните акционери за състоянието на компанията, в която имат дял, макар и малък.

Освен това за тази според някои представители на бизнеса излишна операция, се плаща 50 лв. такса, при положение, че за предоставените в НАП отчети са информация на електронен носител е безплатна, може да се препрати по служебен път към Агенцията по вписванията.

От Агенцията по вписванията посъветваха да се прочете съобщението на ведомството от 11 май, в което се напомня да не се чака последния момент, за да се подават финансовите отчети.
Статистиката на Агенцията показва, че задължени да подават финансови отчети имат над 140 хиляди търговци и за да се избегнат опашките, може да се подават и по електронен път. За целта естествено се иска универсален електронен подпис. При опит да се направи това обаче, се оказа, че сайтът на Търговския регистър е блокиран.

Нека припомним, че по закон Търговският регистър е публичен. Всеки има право на свободен и безплатен достъп до него и до електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията, както и до електронния образ на фирмените дела на пререгистрираните търговци.

Според юристи, ако е ограничен достъпът до публична информация, правата на потребителите са нарушени. При това положение няма как да избягаме от царството на опашките...