Убийството на истанбулския журналист от арменски произход Хрант Динк сложи край на перспективите за еврочленството на нашата югозападна съседка - поне в обозримото бъдеще.

Арменската общност във Франция - където арменците наброяват 1% от населението на страната, е развълнувана и ще упражни цялото си влияние върху френското правителство за приемане на закона за признаване на арменския геноцид от страна на младотурците по време на Първата световна война и за блокиране на всякакви преговори за влизането на Република Турция в ЕС оттук-нататък.

Мисията на Романо Проди в Анкара и срещите му с президента Ахмед Неджет Сезер, с премиера Реджеп Таип Ердоан и с външния министър Абдуллах Гюл още отсега могат да се определят като безполезни и безперспективни.

Няма да помогне и възстановяването с държавни средства на арменската църква Сурп Харч на остров Ахтамар в езерото Ван (сега на турска територия).

Арменското малцинство в Турция - съсредоточено основно в Истанбул, се чувства заплашено и вероятно ще предприеме някакви мерки за самозащита.

Имайки предвид неговите огромни финансови възможности, ситуацията в града на двата континента може да излезе извън контрола на силовите държавни органи.

Изобщо, на югозапад от Странджа тепърва ще става напечено.
Още повече, че кюрдската ПКК възобновява активните бойни действия срещу турската армия.
Знаейки, че една трета от нейните бойци са арменци, можем да очакваме актове на възмездие и отмъщение.

Навремето Арменската тайна армия за освобождение на Армения (АСАЛА) изби за 15 години 42 турски дипломати по цял свят, включително и в Бургас.
Имайки предвид, че в момента в Република Армения огромно количество ветерани от победоносната война с Азербайджан за Нагорни Карабах стоят без работа и вече започват да създават социално напрежение в тази страна, няма да е чудно ако бъдат изпратени да се присъединят към ПКК или да създадат нова терористична организация - наследник на АСАЛА.

Никак не е случайно, че азербайджанският външен министър Елмар Мамедяров веднага след убийството на турския журналист спешно излетя за Москва за поискана от Баку среща с арменския си колега Вартан Осканян.

Явно че този път азерите - които всъщност са турци-шиити, искат да останат настрана от разгарящия се с нова сила турско-арменски конфликт.
И имат всички основания за това.

Според военните експерти на Пентагона, неотдавна посетили фронтовата линия в Нагорни Карабах, „Армения има боеспособна армия, а Азербайджан - въоръжени сили".

Те твърдят, че арменските позиции са толкова добре укрепени, че превземането им би затруднило дори и армията на САЩ!

Факт е също така, че зачестиха случаите на преминаването на фронтовата линия на азерски войници.
Те предпочитат арменски плен пред издевателствата от страна на офицерите и старите бойци!

Това което заплашва сигурността на нашата страна за в бъдеще, е евентуално прехвърляне на турско-арменския конфликт на българска територия.
Задачата на силовите държавни органи и на медиите е да направят всичко възможно това да не се случи. Иначе последствията са непредвидими.