В битката за повече рейтинг - твърдо ударил дъното, сегашният кабинет взе, че даде на електората цели пет почивни дни за Коледа и още толкова за Нова година. Което освен всичко друго, означава и кой как може да се включи в туристическата лудост.

Едни ще полетят към облъчваните от „зимно слънце" VIP-курорти, втори ще потеглят към евтинията на Гърция и Турция, а трети - най-безпаричните, възползвайки се от добрата прогноза, ще нарамят раниците и ще напълнят туристическите хижи и домове.

На особено предизвикателство са подложени първите, особено тези, дето социолозите най-редовно ги включват в елита. Убеден съм, че на всеки купил си билет от Куба до Тайланд в главата му неизбежно са снимките на беловласия „вожд" Волен Сидеров.

Само той ли може да си пие водката под знойното слънце на Варадеро, демонстрирайки ниво на живот по-високо и от наредилите се с „тежък труд" сред преуспелите българи на „прехода"? Не, светът е голям и „зимното слънце" ще огрее и тях с лъчите си!

За по-малко „трудилите" се възможността да се порадват на яркото слънце е като посетят Пампорово, Боровец, Банско или други по-малки наши зимни курорти. Вярно е, че за първия бяха положени неимоверни усилия да бъде съсипан, но засега действа.

Тъй като дори на отдалечените (вкл. заради наднормено тегло) от ски/еко/вело туризма „зложелатели" на корпоративната структура, държаща спортната инфраструктура в Пампорово, е ясно, че курортът се развива и възвръща стария си имидж, именно заради инвестициите на "Пампорово"АД. Но не без помощта и на старите родопчани...

След като обаче и от далечна Полша летят до Ескишехир-Турция за ски-почивки в Анадолските планини, с какъв акъл вицепремиерката Даниела Бобева тръбеше през втората половина на октомври, че ще ходи в Турция, за да поведе тълпи от турски скиори към българските Родопи?

Турци ли ще са "клиенти" на широко рекламирания кьорфишек "Супер Перелик"? Ако се вярва на неотдавнашното изказване на турския премиер Реджеп Ердоган за анексиране на Родопите, очевидно - да!

Доказателство за това е и изписването с ТУРСКА ЛАТИНИЦА наименованията на туристически местности в Родопите.

Пример "Гюрджан" = "GyaurCan"? На какво ви прилича? Вместо "Превала" - смолянските вестници пишат "Ешекулак"?

Неграмотните гьотверени-"рИформатори" дори записват в новия КАДАСТЪР тюркоезичните наименования на местности. Чиновниците от 1934 г. биха се обърнали в гробовете си какво държавническо късогледство има място в тази управленческа "леност".

Само депутатите от "Атака" ли ще повдигат въпроса за турските наименования на селища и местности? Като ще правите "Музей на юруците" в Борино, то "внуците" скоро ще предявят и "тапиите" за "яйлъци" (както пробва инж. Агуш Ага-Мотилица).

Днес по вътрешноевропейския път Кърджали-Комотини са изградени ЧЕШМИ с надписи на турски език. Има и чешми с откровени надписи за "шахити" (демек - "мъченици" паднали за вярата). Защо не пише на български поне, че ВОДАТА е годна за пиене? Та това е международно шосе, което свързва две европейски държави!

Да си спомняте "анкетата" от нагли изселнически организации в Турция дали да се връщат османските наименования на местности и селища в Булгаристан? Да ви прилича на нещо?

За жалост българският манталитет е твърде примитивен в тази насока: "Хайде, всичко Мара втасала, та сега ще се вглеждаме в наименования". Заради такъв манталитет имаме песента (уж геройска!) "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, Хубава Яна..."

Щом така се разсъждава, защо се учудваме, че в Скопие "научарите" (академиците!!!) директно наричат основната маса от сегашното население на Република България "турано-бугари", а преди 5-6 години гърци ми донесоха издаден в Гърция пътеводител "Вулгария ме(и) Анатолики (Източна) Румелия"!

Но това туристите едва ли ги интересува, пък и не са ни виновни само съседите. Показателно за това е случилото ми се при една среща с двама чужди наблюдатели на вота през май в Централните Родопи.

Бях изумен, че иначе добре говорещата английски език ПРЕВОДАЧКА от СМОЛЯН, учителка в тамошна гимназия, като видя цветен проспект за Смолянска област не знаеше чий е бил паметникът край с. Полк. Серафимово, за който западняците са я попитали при контролната им обиколка през съботния ден! Съвсем добродушно даскалицата попита мен: "А кой е спечелил тази битка 1912 г. над Полк.Серафимово?"

Иначе, Смолянско е привлекателно място не само за любителите на ски-спорта. Дано родопското сирене и пататник да са се харесали на традиционните посетители и те пак да напълнят селските механи, защото регионът има нужда от туристи.

Точно за тези последните положи грижи преди една седмица - макар и в отработваната заради Новата година събота - 14 декември 2013 г. - Извънредното Общо събрание на Българския туристически съюз (БТС) в санаториум "Здраве" - Банкя.

Участниците в него направиха плаха заявка за "оздравителен"курс към възстановяване не само на подложената на разграбване туристическа база, но и към "морално-патриотичен катарзис" чрез промени в Управителния съвет (УС).

Оказа се, че "кадрови спор" кой да командва Националната учебна школа на БТС "Мальовица", търговски дружества, имоти, редакции, та дори и самия вестник "Ехо" е резултирал в 300-страничен доклад на Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) и предварителна проверка на МВР-София.

"Обиден" като Екзарх Стефан през 1948 г. досегашният БТС-председател Костадин Паскалев, "хвърли" оставката си в началото на м. октомври т.г., след като в продължение на десет години беше на върха на БТС. Интересното е, че предизвиквайки с изненадващата си постъпка Извънредното Общо събрание, той така и не се яви, за да защити своите позиции, но пък оставката му беше приета единодушно.

С 67 гласа от 98 присъстващи за нов председател на БТС бе избран доц. д-р Алексей Стоев. Другият кандидат бе временно управляващият работата на съюза Димитър Гочев.

Делегатите, както съобщи сайтът на БТС, бяха подложени на много труден избор, тъй като и двамата кандидати бяха с безупречни биографиии, при това и двамата са джентълмени.

Стоев е специалист по космически изследвания, турист, алпинист, пещерняк, председател на ТД "Сърнена гора" в Стара Загора, който точно на избора си навърши 62 години. А 78- годишният Гочев, който отстъпи на "младежа"-астроном, е екс-съдия от Конституционния съд и ветеран на хора "Планинарска песен".

Веднага след избирането му новият председател на БТС заяви, че ще работи с всички сили за Съюза и завърши с цитат от прочутата реч на Джон Кенеди при избирането му за 35-я президент на САЩ : „Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие можете да направите за държавата си". С което даде да се разбере, че и той има сериозни очаквания от туристическите дружества.

Все пак демонстрирайки някакво желание за промяна и адаптация към обществено-икономическите условия на 21-век, сивовласите пратеници на вековната БТС избраха за нов член на УС младия пловдивски адвокат и запален турист Георги Каменаров (34), който обеща до края на мандата да организира Международен "Балкански помирителен поход" за 100-годишнината от гибелта на десетки хиляди младежи в мелето на Първата световна война на връх Каймакчалан (2526 м) - днес перфектен зимен курорт в Гърция.

Начинанието на младия пловдивски адвокат може и да успее. Но то едва ли е с по-реални шансове за успех, отколкото тези на офшорката от Кипър, която стои зад проекта „Супер Перелик", носеща красноречивото име "Шапиро".

Колкото до това къде ще отидат да почиват не само българските туристи по празниците, те винаги ще си остават глезени „мулета за пари"!