От един месец в България има извънземни. Да, не знаете ли? Или сте учудени?

Има извънземни, пришълци, външни, чужди същества, които Бог знае от къде са пристигнали, каква е тяхната същност, цел и задача. Последното е напълно ясно - като всеки чужд /извънземен, пришълец/ той идва да унищожи местните планетяни, пардон балканци, и да поругае всичко родно и свято.

Не, това не е нито касова холивудска продукция, нито поредният бестселър. Това е сериалът, който се върти от един месец у нас, в България - създадена 681, страна-членка на Европейския съюз - през май-юни месец 2015 година.

На 23 май изведнъж, както всяко едно просветление, беше установено, че в България има гета, има цигани, има пришълци. Гърмен скочи срещу пришълците в селото, две седмици по-късно същото се случи и в столичния квартал „Орландовци".

Основно искане е изселване, преместване, изместване, ограждане на... онези, които са дошли, придошли. Никой не знае точно откъде, сигурно от Луната, или по-добре от Марс - за да са по-сигурно и твърдо чужди, различни и застрашителни за нас, българите, и от родните, местните цигани. Тези цигани са добрите цигани, защото са си наши -защото имат адресни регистрации, примерно. Другите са лошите, тези без адресни регистрации.

И всички са изключително учудени - не само местните, а и местните власти, областните, МВР, медии, политици... И упорито се опитват да приютят случилото се в рамките на нещо познато - политическа манипулация преди местните избори, покачване на напрежението на места за мобилизация на електората, противопоставяне на етноси, застрашен етнически модел, граждански мир и т.н. Все неща, за които може да се говори от парламентарната трибуна и в телевизионните студиа. Не казвам, че такива схеми се изключени, но разнищването на точно тези сюжети няма да премахне нито гетата, нито напрежението. Защото нито циганите в Гърмен, нито тези в Орландовци са пришълци. Съжалявам, но България не е нападната от извънземни.

Тези цигани са си наши, родни, български цигани. Не са от Марс, въпреки че нямат адресна регистрация в Гърмен или Орландовци.

Както сами признаха, част от гетото в Гърмен се мести в ранното лято да бере череши в Панчерево (село в околностите на София). Т.е. близо до Орландовци. А тези от Орландовци ще се преместят бързо-бързо във Факултета, или в Христо Ботев, или в Столипиново. Има ли значение точно къде?

Това да ви напомня за нещо? Преди 13 години, през 2002 година видинската фамилия Зрънкови беше премествана от град на град, от село на село. 2007 година се извадиха ножовете в квартал „Красна поляна". 2011 година избухна Катуница.

Днес, 2015 година, в Гърмен от месец стои жандармерия, в Орландовци събират подписи за постоянно полицейско присъствие. Очертава се бъдеща ситуация: на всеки гражданин, на всеки работещ, плащаш данъците си, осигуровките си, тока си и на всеки с адресна регистрация - полицай; на всяка къща и улица - камера. Добре дошли в гетото България.

Да си поговорим за интеграция и включване? Не е ли обаче вече късно - само месеци ни делят от края на годината, когато приключва... Десетилетието (Декадата) на ромското включване. Това десетилетие си има интернет страница, програма, стратегия, приветствени слова и речи, срещи и конференции, командировъчни. Можете да проверите на... http://www.nccedi.government.bg/page.php?category=105.

Прелюбопитно четиво...

И тъй като срокът на програмата изтича, за следващите години ще трябва да се измисли нова програма/стратегия/документ. Може да се обяви и конкурс за точното име и мото с награден фонд задължително.

Моето предложение - Българизация на марсианците.