Покрай родителската истерия в Сливен и Ямбол освен всичко друго, стана и ясно, че стратегията на комуникация на институциите не работи. Или поне няма ефект. Затова и ПР експертът Любомир Аламанов подсказва на служителите от МТСП, АСП, ДАЗД, а и на всички останали. Публикуваме неговите примерни въпроси и отговори без редакция. Заглавието е на редакцията.

Всички знаем, че Социалното министерство фатално се забави с комуникацията и истерията по "отнемане" на деца достигна своя пик. Явно родителите са притеснени. Явно някои хора целенасочено ги лъжат, за да използват страховете им. В момента трябва да се говори, и говори, и говори, да се обяснява отново и отново истината, да се дава информация, за да се успокоят хората.

За улеснение, предлагам 21 потенциални въпроси и отговори. Не са изчерпателни, но са добра основа.

Въпрос 1: Защо социалните служби ще ни взимат децата?

Отговор 1: Социалните служби не взимат деца. Те само следят за случаи на доказано насилие над деца или отказ на родителите да си изпълняват задълженията да осигуряват минимално ниво спокойно детство.

В 2: Ама аз се грижа добре за детето си, защо ще ми го взимат?

О 2: Щом се грижите добре, социалните служби може само да ви поздравят.

В 3: Ама една жена каза, че може да го вземат?

О 3: Жената може да е била наплашена или целенасочено да Ви заблуждава.

В 4: Ама все пак как така социалните ще взимат деца?

О 4: Социалните не взимат деца. Спасяването на застрашени деца минава през няколко задължителни фази:

• първо се установява какъв е проблемът, има ли насилие, има ли непосредствена заплаха за здравето и живота на детето, има ли поне минимални условия за живот, близки до човешките, и други подобни;

• второ, дълго време се работи със семейството да подобри условията или поведението си;

• дават помощи и съвети, за да се спаси семейството;

• чак след това се започва запознаване на съда с всички факти и доказателства;

• и след като съдът постанови, че детето е заплашено, социалните служители го настаняват в друг дом, за да не страда допълнително.

В 5: Ама съм чувал, че има случаи, когато направо взимате деца, а после съдът дава разрешението?

О 5: Понякога има толкова тежки случаи, че няма как детето да остане под един покрив с насилника си. Например, ако е установено, че родител изнасилва 10-годишното си дете (както имаше случай в Казанлък), няма как да се остави детето в къщата.

В 6: Ама как така, аз си гледам детето добре и нищо такова не мога да му направя?

О 6: Да, Вие си гледате детето добре, но всяка година 4000 нови деца са заплашени от насилие. Мерките са предвидени за тези случаи.

В 7: Добре де, ама може би това са леки случаи, само раздухани от социалните работници?

О 7: Не, това са тежки случаи на системно насилие. Като детето, докарано в Пирогов само преди дни, със счупен череп и счупени няколко ребра.

В 8: Ама това, което казвате, е ужасно, ние българите си гледаме добре децата?

О 8: Да, голяма част хората си гледат добре децата. Но за съжаление има родители, които се отказват от родителските си отговорности или направо от децата си. Социалните служби започват да се интересуват от казусите и да се опитват да помогнат само в подобни случаи.

В 9: Ама как разбирате за подобни случаи, дебнете всички родители?

О 9: Не, никой не иска да се дебнат всички хора. Разчита се на сигнали в случай на насилие над деца.

В 10: Аха, значи всеки може да подаде анонимен сигнал и по него да ни вземете детето?

О 10: Всеки може да подаде сигнал, ако мисли, че има насилие над дете. И май всички трябва да сме радостни от тази гражданска активност.

В 11: Ама това означава ли, че по този анонимен сигнал може да ми вземете детето?

О 11: Не. Това означава, че ще социалните служби ще направят проверка. Което май е добре, защото сигналите трябва да се проверяват. Може наистина да има насилие. А ако няма насилие, социалните работници ще се извинят и ще си тръгнат.

В 12: Ама как някакви социални работници ще преценят дали има насилие или не?

О 12: Социалните работници са опитни психолози, социолози и имат много практически опит. Виждали са какво ли не. Насилието има много форми и те трябва да ги разпознаят. Ако имат съмнения, само дават предписания дали да се проследи съответното семейство.

В 13: Ама те може да са подкупни и да кажат, че не се грижа за детето си добре, само и само да ми го вземат?

О 13: Всички техни действия се записват и след това подлежат на строга проверка. Ако се установят неправомерни действия, наказанията са строги.

В 14: Ама ние по принцип не вярваме на тия социални и на администрацията като цяло?

О 14: Да, всеки има това право. Доверие се трупа трудно. Но ако просто се махне цялата система, 4000 деца на година остават без закрила. Трябва заедно да се работи, да има обратна връзка, за да знаят социалните работници какво да подобрят, да станат по-добри и да имат по-високо ниво на доверие.

В 15: Ама в Стратегията пише, че ще ни вземат децата?

О 15: Не. Няма такива текстове. А и работата по Стратегията е спряна, няма от какво да се притеснявате.

В 16: Ама текстове от Стратегията са се промъкнали в други закони и от началото на 2020 г. ще може да ни взимат децата?

О 16: Не. Няма такива текстове. Процедурата е от няколко стъпки, описани във Въпрос 4.

В 17: Ама нали преди дни били взети деца от едно училище?

О 17: Конкретният случай е целенасочено разказан превратно. С тези родители е работено години наред, била им е оказвана всякаква помощ, включително финансова, били са им давани консултации и други помощи, и те пак не са полагали и елементарни усилия да осигурят човешки условия за децата. Децата са изведени от среда, в която са живели сред боклуци, сред плъхове, буквално са били дехуманизирани. И са били изведени след съдебни решения. Ако родителите покажат поне желание да разберат какво е да си родител, децата ще бъдат върнати.

В 18: Ама това означава ли, че всяко дете може да се оплаче, че не сме му купили шоколад, и да ни го вземат?

О 18: Не, не може само с такова оплакване. Ако детето се оплаче, че го бият или насилват по друг начин редовно, тогава ще се направи проверка.

В 19: Ама защо има този странен телефон, детето ми може да говори за мен неверни неща и да ми го отнемете?

О 19: Не. Този телефон е само за деца, които са претърпели насилие. И които нямат как по друг начин да се оплачат. Ако дете просто каже, че не му купуват шоколад, ще му бъде казано да е по-послушно.

В 20: Ама защо телефонът и много други действия се правят от някакви НПО-та? Те получават странни финансирания...

О 20: Неправителствените организации помагат там, където има нужда от подкрепа. Ако администрацията може сама да се справи, или хората сами се организират, НПО-та няма какво да правят. Финансиранията са им публични, всичко е качено на сайтовете им, има публичен регистър в Министерството на правосъдието, всичко може да се провери. Това на практика са организации от хора, които помагат на администрацията да си върши по-добре работата. И помагат в комуникацията между хората и администрацията.

В 21: Защо Норвегия иска нашите деца?

О 21: Норвегия не иска нашите деца. Някои хора целенасочено правят фалшива връзка между норвежка социална служба и някакви нейни практики с нашата действителност. Няма такава връзка. Ако сте в Норвегия, трябва да се съобразявате с норвежките закони. Щом сте в България, за всички важат българските закони.

Знам, че това не изчерпва темата. Но ако не се говори, манипулаторите ще продължат да лъжат.

Липсата на комуникация ражда чудовища.

Дано съм бил полезен.