Забележете: антиваксърите станали путинисти! Нещо като "пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци"*. Антиваксърите станаха путинисти, освен, разбира се, ако винаги не са били такива, тяхната мамица. До този извод стигат все повече анализатори и лидери на обществено мнение. Ние, простите граждани, се стараем да не им обръщаме внимание, защото всеки има право да е тъп, това даже е негово "неотменимо", естествено право, част от ежедневно раздуващия се пакет граждански права, но когато започват да го твърдят и математиците с цялото си самомнение, нещата не отиват на добре.

Един нашумял напоследък математик туитна:

"Всички антиваксърски тролове сега са пропутинистки. Мисля, че е време хората с антикомунистическа ориентация да приемат, че са сгрешили, ако са ги слушали през последните две години, колкото и да е трудно това. Не е късно да се ваксинират и да спазват социална дистанция с маска".

Няма да кажа кой е този нашумял математик, защото предния път, когато го бях показал как нарича Джокович "сръбски селяндур", той мен пък ме нарече "предател", защото изказването му не било за чак толкова широка аудитория, до каквато съм го довел. Затова - цензура. Ще кажа само, че този математик е един от двамата зловещи брадати математици, които дефилират по телевизиите с математическите си модели, за да пророкуват с някаква демонична наслада на коя дата колко души ще умрат. Ако се намери още един от тяхната величина, ще станат като трите вещици от "Макбет".

Нашият математик с лека ръка обявява за русофили (или още по-страшно - путинофили) всички, позволете да ги нарека така, ваксинационни скептици, невзирая (ох, отдавна търся повод да използвам тази дума!), невзирая на това, че Русия бе една от първите страни, които въведе задължителна ваксинация и народонаселението я прие кротко и с разбиране, за разлика от просветени и напредничави страни като Франция, Австрия, Канада и други подобни, в които тамошният европеец се разбунтува до такава степен, че чак изкара камионите. Означава ли това, че просветеният западноевропейски "антиваксърски трол" е "пропутинистки трол"? Но сега не си говорим за ковид и ваксинации, а за математици, които искат да си играят с думите.

Разбирам личната драма на тези математици, които доскоро бяха ухажвани от всички телевизии да рисуват в ефир несръчните си апокалиптични платна за бъдещето на човечеството. На фона на войната в Украйна, за ковид се говори по-малко и слава Богу! Това за математиците-телевизионни звезди обаче е болезнено, защото не ги канят толкова често, а пък те вече са вкусили от отровата на славата. И сега, дори и без нарочни математически модели, можем да прогнозираме, че те ще се стремят да се върнат към популярността и медийния интерес на гърба на новата мизерия - войната (вече започнаха да пророкуват, че числата са се подредили благоприятно и световна война няма да има, а глупавите медии енергично ги препубликуват).

Вижте логиката на нашия математик. Всички антиваксъри са путинисти. Нещо като: всички синеоки са музикални или всички къдрави са шахматисти. Това е ужасяващо скудоумие, дъно на интелигентността, особено изненадващо при учèни с претенции. Първо, що е то "антиваксър"? Очевидно нещо повече от човек, който не си слага никакви ваксини и когото цял живот с право сме наричали така. И що е то "путинист"? Очевидно някакъв фен на Владимир Путин, каквито не всички русофили са. Кръвожаден фен, който иска танкове да газят деца и бременни жени, след като арогантно е отказал да се ваксинира против COVID-19.

Вижте сега опорните точки в пропагандата (защото той се мъчи да прави точно това - пропаганда) на нашия математик. Антиваксърите са путинисти, следователно са русофили, следователно са комунисти, следователно антикомунистите са длъжни да са анти-антиваксъри (защото се видя, че антиваксърите са комунисти), сиреч проваксъри, защото минус по минус е плюс (нали така, математиците?), и по силата на своите политически убеждения, на своята съвест, на своя морал, на ценностите си, всички антикомунисти са длъжни "да се ваксинират и да спазват социална дистанция с маска". Иначе са "пропутинистки тролове". Да, очевидно при този математик всички да са дружно ваксинирани и маскирани е въпрос на лична кауза, съвсем различна от каузата на Украйна, но не става така. Всеки иска да е манипулатор, еднолично да извайва общественото мнение, но не е толкова лесно.

Ех, пленител на човешки умове! Прозрачен си като капка роса, обущарю мой.

Защо пък "обущарю"! Обичам математиците. Математиката е удивителен език за описване и опознаване на творението, на възхитителните закони, по които то е създадено. Но математиката не е моят език, а техният, моят език е друг. Разликата между нас е тая, че докато аз нямам никакви претенции да се изразявам добре на техния език, те имат претенции да са виртуози на моя. Обичам математиците (не всички, разбира се), но в същото време ме дразнят (не всички, разбира се). Дразнят ме, защото математиците обикновено са титани в своята област и абсолютни аджамии във всяка друга. А тяхната област може да е много дълбока, но е и твърде тясна. Та за обущаря.

През IV в. пр. Хр. на остров Кос, точно срещу Халикарнас, дето сега му викат Бодрум, живеел и се подвизавал някакъв обущар. Той бил много добър, даже гениален обущар. На същия остров работел и художникът Апелес - и той много добър в работата си и приятел на Александър Велики, даже му рисувал портрети, които минавали за шедьоври. Веднъж обущарят се спрял пред картина на Апелес, огледал я критично и казал: "Ти сандали виждали ли си? Тази каишка не е така, а така, подметката изобщо няма общо с истината!". Художникът послушно нанесъл корекции, защото считал обущаря за експерт в областта си и с право. После обаче обущарят, окрилен от обърнатото му внимание, започнала да дава още съвети и да прави още забележки. Тогава Апелес сложил ръка на рамото му и кротко казал: "Обущарю, не се изказвай за нещо повече от обувката!".

Каква е поуката? Математиците да си гледат моделите и да си играят с числата, а не с думите по медии и социални мрежи, защото се излагат, това ли е поуката? Не, не е това поуката. Поуката е: нека не изпадаме в тази страшна прелест да опразваме думите от съдържание, да изопачаваме смисъла им, да ги извращаваме и после да ги лепим за етикети на невинни хора. Разказах за един конкретен, макар и анонимен под закрилата на цензурата, математик, но това се отнася за всички доморасли "манипулатори" и "лидери на обществено мнение" - обущарю, не съди за нещо повече от обувката, от която разбираш, - или както го е казал Плиний: Ne supra crepidam, sutor, iudaricarat (позволих си да сложа малко запетайки).

Хората не са антиваксъри и проваксъри, не са русофили и русофоби, поне не и през по-голямата част от времето, не и в същността си. Не са и фашисти и антифашисти, както ги класифицира Николай Малинов - председател на движение "Русофили" и кавалер на "Орден на дружбата" (аз пък все съм си мислел, че единственото, на което хората могат категорично да бъдат разделени, е на мъже и жени - всичко останало е пъстро и променливо). Големият спор днес е кои са фашисти и нацисти - Зеленски е нацист! Не, Путлер е нацист!, - но всички са единодушни за едно - "фашисти" и "нацисти" са лошите. Такава е съдбата на тези две думи след WW2. Как пък никой поне веднъж не нарече лошите "комунисти" или "болшевики"!

На стадиона хората може да са левскари и цесекари, но извън него са лекари, инженери, архитекти, майстори и всякакви други. Да ги изкарваш антиваксъри и путинисти, значи умишлено да ги окарикатуряваш. Да не окарикатуряваме допълнително образът човешки, защото и така вече рядко виждаме в него неговия Първообраз. А на нашия математик за домашно оставям следната задача: като прочете написаното по-горе и стигне дотук, да каже аз какъв съм - путиноид, който се обижда задето го наричат антиваксър, или антиваксър, обиден че го наричат путиноид. Защото трябва да съм едно от двете, нали? Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

*Припев на възрожденската (или поне лансираната като такава) песен "Топчето пукна".