Низвергнат от голяма част от международната общност, сега Башар Асад повече от всякога е на път да се завърне повсеместно в Сирия и да бъде помилван в региона, почти осем години след опустошителната война с глобални последици, смятат експерти. Тази война, която през годините се усложни с включването на регионални и чуждестранни сили и джихадистки групи и която от март 2011 г. е причинила смъртта на повече от 360 000 души и милиони бежанци, раздроби Сирия, пише ливанският ежедневник L'Orient-Le Jour.

През 2012 г. бившият американски президент Барак Обама заяви, че "дните на Асад са преброени", а западняците и техните арабски съюзници са впрегнали всичките си усилия срещу сирийския президент. Но шест години по-късно и благодарение на решаващата военна намеса на руския съюзник от 2015 г., неговите сили, подпомогнати и от Иран и Хизбулла, контролират близо две трети от страната, след като изгониха т. нар. бунтовници или джихадисти. Налице са всички изгледи да си възвърнат контрола и над останалата една трета на север, която е под господството на кюрдското малцинство, установило де факто автономия в няколко региона.

На 19 декември, за всеобща изненада, президентът Доналд Тръмп обяви предстоящото изтегляне на американските войски от Сирия, където помагаха на кюрдските сили да се борят с Ислямска държава. В отговор кюрдите призоваха на помощ сирийската армия, която за пръв път от шест години се разгърна около Манбидж (Северна Сирия), изправена пред заплаха от офанзива от съседна Турция, която счита някои кюрдски въоръжени групи за "терористи". Фактът, че кюрдите търсят съюз с режима, е още един успех за Асад, твърди специалистът по кюрдска политика Мутлу Чивироглу.

Сирийският президент "консолидира силата си всеки ден, дипломатично и военно". Асад беше заплашил, че ще завладее богатите на петрол райони, държани от кюрдските сили. Но сега правителството е поканено да се върне в региона, казва Чивироглу. - Няма по-добро за Асад."

Сигнал

Освен кюрдските сектори, регионът на Идлиб (Северозападна Сирия) също е извън контрола на режима. Той е в ръцете на бунтовнически и джихадистки групи и по силата на руско-турското споразумение там е установено примирие. В Източна Сирия, близо до иракската граница, кюрдските сили водят битка за изтласкване на Ислямска държава, която все още контролира някои "джобове" в пустинята. До оттеглянето, обявено от Тръмп, те са подкрепени от американските военновъздушни и сухопътни сили. "Решението за оттегляне на американските сили изпрати сигнал към арабските страни, че могат да преговарят с Асад съобразно собствените си условия и интереси", казва Никълъс Херас, анализатор в Центъра за нова американска сигурност.

Държан настрана от регионалната дипломатическа сцена, Асад изглежда може да се възползва днес от лека реабилитация. През последния месец Обединените арабски емирства отвориха отново своето посолство в Дамаск, Бахрейн съобщи за възобновяване на работата в консулството си, а суданеца Омар ал- Башир осъществи първото посещение в Дамаск на държавен глава на арабска държава от 2011 г. насам. ОАЕ и Бахрейн са близки съюзници на Саудитска Арабия, която е един от основните критици на Асад и подкрепя съпротивата от години.

Начало на възстановяването

Сирия на Асад беше изключена от Арабската лига през ноември 2011 г., но един арабски дипломат в Бейрут днес е на път да предизвика безпрецедентно "отваряне към Дамаск". Според него "емирствата са получили зелена светлина от саудитското кралство, за да отворят отново своето посолство" - знак, че и Рияд би могъл да поеме по този път. Според високопоставен иракски служител Багдад играе ролята на посредник за възстановяването на връзките между Дамаск и Катар. Евентуално участие на Сирия в икономическата среща на върха на Арабската лига на 19 и 20 януари в Бейрут също е в процес на договаряне, три месеца преди годишната среща на върха на арабските държави. Според ливански дипломатически източник, Египет, където най-висшият сирийски служител по сигурността Али Мамлюк беше на посещение на 22 декември, "подкрепя" завръщането на Сирия в панарабската организация. За Херас, "Асад ще се стреми да капитализира успеха си през 2018 г., като сключи споразумения с арабските страни, особено с тези от Персийския залив, за да започне възстановяването на Сирия", чиито разрушения от войната ООН изчислява на около 400 млрд. долара.

Превод: Петя Михайлова