Миналата седмица френската евродепутатка от "Зелените" Карима Дели поиска сваляне на рекламния видеоклип, посветен на българското европредседателство. Мотивите й бяха свързани със специфичния начин, по който ние, българите, казваме "да" и "не" чрез кимане с глава - обратно на широко разпространения в Европа и света. В него г-жа Дели видя не какво да е, а толериране на сексуалния тормоз!

Откъде идва драмата? Клипът започва със запознанство между мъж и жена във влак, а глас зад кадър обявява:

"Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами."

Реакцията на евродепутатката е наистина смайваща:

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените", написа в Туитър Дели, която оглавява комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

"Искам свалянето му"

#metoo

Атаката срещу клипа (респективно, срещу страната ни) се явява от поне три плоскости.

Първата е свързана с нашите традиции, обичаи и нрави. Да кимаме по обратен начин в сравнение с останалия свят е не просто българска специфика, а проява на нашата идентичност. Нещо повече, бидейки елемент от нашата идентичност, този жест автоматически се превръща в част и от европейското културно богатство. И по каква логика това богатство трябва да се ограничава и дискриминира? Нали девизът на Обединена Европа беше "Единство в многообразието"?

Втората плоскост е свързана с женското "не". Което по дефиниция означава отказ, но на практика понякога може да означава и други неща. Например, "не по този начин, моля, пробвай по друг". Или "не мислиш ли, че малко избързваш?" А също може да означава и спазване на установените във времето по нашите земи нрави жената да не се съгласява веднага, защото това някак си "не е прилично". (Тук вероятно е мястото на онзи виц, в който се казва, че когато жената каже "не", има пред вид "може би", а когато каже "може би", има пред вид "да", тъй като ако каже директно "да", значи е загубила всякакво себеуважение.) Ако госпожа евродепутатката не знае тези наши особености, да се беше поинтересувала досега. Но не би. Явно целта е друга...

Още по-забавно става, когато обвиненията в толериране на сексуален тормоз идват от европейски депутат, а в същото време се оказва, че именно в европейската столица Брюксел 9 от 10 жени са били жертва на сексуален тормоз. Докато тук нещата не са чак толкова стряскащи.

Изобщо, когато борбата срещу мъжкото (сексуално) насилие спрямо жените се води от феминистки позиции, вместо от кавалерски такива, резултатите стигат до гротеска. Справка - нелепите текстове в Истанбулската конвенция за премахване на "половите стереотипи" и образование в "нестереотипни роли на пола". Но за това как феминистката идиотщина може да попречи на изначалната идея за противодействие на домашното насилие, смятам да посветя специален текст.

Третата плоскост е свързана с политическата (не)коректност. Г-жа Дели не се оказа единствената, която критикува българския видеоклип. Намериха се и нашенски критикари, част от които обаче са повлияни именно от западната представа за политическа коректност.

Да видим за какво става дума.

В клипа се насажда алюзия за България като млада, красива, хетеросексуална бяла жена. (Ауу, расизъм и дискриминация!!!). Има и млад, хетеросексуален мъж, който е привлечен от жената. (Леле, колко сексистко!) Представят се традиционни български обичаи - нестинарство, кукери... (И ретроградно, отгоре на всичко!) Включена е шега относно някои модерни влияния - "Нашите баби не знаят какво е биохрана, за тях е просто храна." Загатва се, че християнския свят е цивилизиация, а отвъд него - не. "Живеем на място, където се срещат Запад и Изток, цивилизация и мистика." (Ислямофобия и шовинизъм.)

По критериите на културния марксизъм, клипът е политически некоректен отвсякъде. И със сигурност дразни някои хора (основно в Западна Европа, но както забелязваме, вече и у нас). Но това си е техен проблем. Клипът е хубав, затова нека да му се радваме.

А хейтърите ще трябва да се примирят с няколко простички факта. Че огромното мнозинство от жените в България са бели. И много от тях са красиви. И хетеросексуални. А огромното мнозинство от българските мъже харесваме точно такива жени...