"Предпочитам този тип да ми е в палатката и да пикае навън, отколкото да е извън нея и да пикае вътре".

Може би Доналд Тръмп трябваше да си припомни тази крилата фраза на американския президент Линдън Джонсън по адрес на шефа на ФБР Едгар Хуввър, известен с досиетата си за всеки член на администрацията, в момента когато принуди Стив Банън да подаде оставка на 18 август.

Докато бившият специален съветник на президента заема отново мястото си на директор на твърдолинейния десен новинарски сайт "Брейтбарт Нюз", неговите критици в администрацията много ще съжаляват за времето, когато бяха колеги. Защото идеологът им обеща ни повече, ни по-малко от "война", след завръщането си в частния сектор, коментира френският вестник "Нувел обсерватьор".

Човекът, който шепнеше в ухото на Тръмп

Когато застава начело на кампанията на Доналд Тръмп на 16 август 2016 г., Стив Банън вече е взривоопасен. Директор на "Брейтбарт Нюз" - сайт, исвестен с крайнодясната си редакционна политика, понякога комплотистка - Стив Банън символизира една решително популистка линия под мотото "Да оставим Тръмп да си върши работата".

Познат като яростен противник на естаблишмънта, затова и често анти-републикански настроен, той е част от всички онези, които успяха да изведат Тръмп до победата, надхитряйки всички прогнози, включително и тези в собствения му лагер. Успехът незабавно бе възнаграден с назначаването му за "старши съветник и главен стратег" на Доналд Тръмп веднага след спечелването на изборите.

Позиция с размити контури, благодарение на която медийният магнат продължава да втвърдява линията на президента. Което пък не винаги е по вкуса на останалите членове на администрацията, както и на групата на Републиканците в Конгреса, решена да накара държавното управление да поеме по-разумен курс на поведение.

В продължение на няколко месеца онези, които Банън нарича "демократите на Западното крило", се опитват да се отърват от него. На 5 април 2017 г. те вече триумфират с изключването му от от Съвета за национална сигурност.

Но събитията в Шарлътсвил бяха тези, които му нанесоха финалния смъртоносен удар. Стив Банън плати за изпочупената посуда на тази тежка криза, по време на която Доналд Тръмп противопостави неонацисти и антирасисти, предизвиквайки гнева на умерения лагер. Това оттегляне е победа за Джаред Кушнър и Иванка Тръмп, зет и дъщеря на Тръмп, които бяха първите мишени на отровния съветник. Но на каква цена?

"Банън Варварина"

"Сега съм свободен и ръцете ми са отново на спусъка", заяви Банън пред консервативния вестник "The Weekly Standard". Според него напускането му ще бъде съпроводено с връщането към една "по-конвенционална" линия на управление, която би влязла в противоречие с позицията на избирателите на Тръмп.

"Някой каза: "Това е Банън Варварина". Не се съмнявайте, че ще смажа опозицията до основи. Построих една шибана машина в Брейтбaрт. И сега като се върна, с това, което знам, ще революционизираме тази машина", допълва още Банън.

Военна машина? Във всеки случай това е идеята, която Джоел Б. Полак, един от редакторите на Брeйтбарт, сподели в недвусмислен туит, в деня на напускането на Банън: "# War". Опозицията", която Банън иска да смаже, очевидно включва "демократите на Западното крило". Завръщането му на управленска позиция съвпада с възобновяването на атаките срещу Джаред Кушнър и Иванка Тръмп.

По-скоро Китай, отколкото Афганистан

Този маниер на атакуване на противника прикрива желанието да прокараш своя дневен ред и по-специално собствената си идея за международните отношения. В действителност в областта на външната политика тези две линии изглеждат най-отдалечени. От едната страна са традиционалистите, от другата - "Америка на първо място", чието острие се очертава Брейтбарт.

Първите все още вярват в един Pax Americana / "Мир по американски"/ и в международната търговия като най-доброто средство за защита на американските интереси под егидата на СТО и свободната търговия. Вторите са много по-мнителни, неинтервентски настроени и дори вярват, че приемайки глобализацията, онези, които те наричат "глобалисти" подсилват истинския си враг - Китай.

Уолтър Ръсел Мийд, професор по международни отношения в колеж "Беад", прави в "The Wall Street Journal" анализ на интервю на Стив Банън, в което той е като обсебен от "икономическата война" срещу Китай. За него дестабилизиращата кампания на Банън ще донесе плодове във всички случаи: "От момента, в който "глобалистката" външна политика бъде възприета като толерантна към китайския меркантилизъм, общественият скептицизъм на свой ред само ще се задълбочи", пише Мийд. И заключава: "Белият дом вероятно ще бъде по-спокоен, след като Стив Банън си тръгна. Но остава да видим дали това спокойствие ще се разпростре из страната и по света".

Брейтбарт срещу Фокс нюз

За да се добере до враговете си и да продължи да оказва влияние върху правителството, Банън е готов да използва всички необходими средства. Редица американски медии откликнаха на амбицията му да разпространи "Брейтбарт Нюз" по телевизията, за да задмине Фокс нюз, въпреки че вече е ясно маркиран като десен и редовно цитиран от Доналд Тръмп.

Но американско-австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок подаде ръка на синовете си. И Банън се страхува, че тя ще остане отпусната, само докато се присъедини към лагера на "глобалистите". Оттук и желанието да се хвърли на свой ред в телевизията, да задмине Фокс нюз отдясно. Милиардерът Боб Мърсър, шеф на инвестиционен фонд със значителен принос към кампанията на Доналд Тръмп /като и към тази за Брекзит/ би финансирал едно такова разрастване.

Ами ако Тръмп знаеше за това?

От какво се страхуват в Белият дом? Ако републиканците и т. нар. от Банън "демократи на Западното крило" могат да очакват безмилостна кампания от страна на Брейтбарт, не е сигурно, че самият Доналд Тръмп се страхува от отмъщение на бившата си дясна ръка.

"Вашингтон поуст" отбелязва, че сайтът очевидно обръща специално внимание на речите на президента. След като беше разкритикуван от Брейтбарт в понеделник, 21 август, за речта си за Афганистан, Тръмп се постара да коригира "стрелбата" още на следващия ден по време на среща във Финикс, подновявайки популистката нишка, която го доведе на власт.

"Не мисля, че те наистина харесват нашата страна. Сигурен съм в това. Може би им се иска да възвърнат величието на страната ни, но искрено мисля, че не го желаят", нападна Тръмп американските медии заради начина, по който отразиха събитията в Шарлътсвил.

Подобни изявления, приветствани от тълпата, надхвърлят обичайното позоваване на "фалшиви новини" с цел по-ожесточенa критика към журналистите, близки до линията на Брейтбарт . До степен да се мисли, че Tръмп съвсем съзнателно е изпратил Банън в любимия му сайт-фетиш, за да защитава по-добре политическата си линия?

Във всеки случай подобна идея се прокрадна и в края на интервюто на Банън в "The Weekly Standard". Директорът на Брейтбарт споменава за последния си разговор с президента.

"Казах му: Ще се съсредоточа върху критиките срещу естаблишмънта. "Добре, имам нужда от това", каза той. Аз отговорих: "Виж, винаги ще съм там за да те покрия".

Превод: Петя Михайлова