Трябват ли ви 10 000, 50 000 лв. или защо не 100 000 лв.? Днес имате толкова много примери как лесно се раздават такива големи суми. Сякаш си купуваш хляб или вода.

И не, не става въпрос само за лотариите.

Разни пенсионери ежедневно хвърлят в пакети, пликове или чували с пачки с пари, мислейки, че съдействат на полицията за залавянето на телефонни измамници. И вместо в помагачи на силите за сигурност се превръщат в жертви на собствената си заблуда.

До кога така? Още колко ще попаднат в капана на изкусните лъжци?

Вчера 82-годишен дядо даде близо 100 000 лв. на "ало" измамници. По-късно други двама се простиха с близо 11 000 лв. Ден по-рано друг метна в чувал даже и повече от 100 хил. лв. Как да се нарече това - наивност, глупост, невежество...? Коя дума ще опише най-добре случващото се в последните дни.

И ако парламентът и българската политика се тресат от схемата "Ало, Банов съм", то от МВР избухват с данни за повече телефонни измами и повече хвърлени пари. Кой на кого прилича, можем само да гадаем.

Едно обаче е сигурно, оправданията са все едни и същи. Измамниците са били толкова добри в ролята си на полицаи, а все по-често и на журналисти, че няма залавяне. Тези, които стоят в основата на добре познатите схеми са някъде в сянка, докато посредниците обират плодовете от посятата жътва. И полицаите хващат само мулетата, посредниците, приносителите. Не и обаче гласът в телефонната слушалка и този, който живее и процъфтява с парите на възрастните ни съграждани.

Невинни баби и дядовци всеки ден попадат в клопката, нищо, че сценарият е еднакъв и най-вероятно вече са го чували - като предупреждение, като разказ, като новина. На тях обаче не се случвало. Време им е. А уж като възрастни имали повече опит и гледали повече новини. Ако беше така щяха ли да раздават по 100 000 лв. заедно със златни накити, сякаш дават стотинка в паничката на някой бедняк.

До къде я докарахме? Кога ще си отпушите ушите и ще си отворите очите за това, което е кристално ясно и за слепия, и за глухия?!

Полицията непрекъснато изнася данни и информира обществото за гъмжащите случаи на измами. От години и медиите не стоят встрани и не спират да показват поредния потърпевш, да предупреждават за поредната схема, за модификацията й, с подробности, детайли и поучение дори.

Какво още трябва да се направи? Може би някой трябва да се разхожда всеки ден с мегафон в ръка и да повтаря "Не си давайте парите на непознати." или "Има телефонни измамници, не давайте пари на непознат".

Що за дезинформираност е това ? Що за шега? Телефонът ти звъни и някой отсреща ти казва, че му трябват някакви си 100 000 лв., а ти с лекота отиваш и теглиш от банката, продаваш имоти дори, защото страхът е по-силен, а разумът се е скрил в някой ъгъл. И точно на някакво кьоше, под някоя кофа за боклук или под някой пън оставяш и последния си лев? И ставаш поредния в почти безкрайния списък с главни герои в схемите "Ало, чичко полицай е".

Лесно, почти колкото пускането на бюлетина в урната и също така - с катастрофални последици.

А на медиите, а и сигурно на полицията вече им писна да обясняват, да предупреждават, да алармират. Защото така вече 10 години.

Много лампички светнаха в политиката, може би е време някоя да светне и при вас - с надеждата, че утре ако телефонът отново позвъни, ще се окаже, че са объркали адреса.