В днешно време хората вече не се занимават със секс с цел възпроизводство, а бебеправят. Освен че бебеправят, те и бебеносят. Това сочи лексикалната справка в майчинските групи. Както и да го наречем, си остава приятен физически труд, който е зачестил в условията на пандемия, според информацията напоследък.

Неотдавна организаторите на една кампания, ангажирана с насърчаване на възпроизводството сред българите обяви, че през тази година ни чака бейби рекорд, какъвто скоро не сме виждали. Базират се на брой регистрации за участие в томбола, която ще разпределя пакети с най-необходимото за отглеждането на едно дете през първите 12 месеца от живота му. До момента са регистрирани 10 000 семейства, 20 от тях ще имат възможност за подсигурят първата година от живота на детето си. Според организаторите участниците са двойно повече в сравнение с минали години.

Каква може да е причината за тази извънредна активност? Анализатори подхванаха темата още в края на миналата година, когато по традиция отчитаме колко деца са родени през изтеклите 12 месеца. Установи се, че в София и Пловдив АГ болниците отбелязват рекорди, каквито скоро не е имало.

Според данните през октомври миналата година при тях са се родили 30% повече бебета, а през ноември с 20% повече.

В София са проплакали най-много бебета. В двете общински болници "Шейново" и "Св. София" в края на миналата година новородените са близо 5000, 2 360 в първата и 2 260 във втората. Прогнозите за отминалия януари са още по-внушителни, но конкретни данни все още не са оповестени.

От "Шейново" отчетоха, че подобен ръст не е имало от 9 години насам, а в "Св. София" констатираха увеличаване на многодетните двойки.

3 576 са бебета родени през 2020 в Майчин дом, в сравнение за 2019, когато новородените са били 3 761.

На истински бейби бум се радват родилните отделения и специализираната АГ болница във Варна, Според статистиката през миналата година в "Майчин дом" Варна са се родили 930 бебета, докато месец преди привършване на 2020 г. броят им надхвърля вече хиляда. От началото на белязаната от коронавируса 2020 година броят на новородените в най-старото родилно отделение във Варна е 1 233 бебета.

Повече бебета отчетоха и в болница "Надежда", където през пандемичната 2020 г. са се родили над 2000 бебета, с 200 повече от предходната 2019 г.

2 427 раждания отчетоха и от АГ болница "Селена" в Пловдив, където "в повече" са едва 24 новородени. Няма сериозен ръст в ражданията в Бургас по данни на местните болници. 490 раждания по-малко отчитат в друг областен център - Стара Загора и това е тенденция, която остава непроменена от няколко години насам. Спад регистрират родилните центрове в Добрич и Русе.

Излиза, че противно на богата реколта в столичните клиники, в останалите райони нещата не са толкова оптимистични.

Как коментират този факт специалистите? Един от основните фактори е т.нар. здравен туризъм. Притеснени от ковид-епидемията немалка част от младите семейства се застраховат като предпочитат големите столични родилни центрове, където противопидемичните мерки са безупречни (въпрос на възможности) и достъпът до специализирана медицинска помощ, ако не дай Боже нещо се обърка, е сигурен. Друг фактор за миграцията на родилки е и невъзможността на много от АГ отделенията в малките населени места да функционират в извънредната обстановка. Принос има и завръщането на млади хора у нас с началото на пандемията, част от тях освен че са във фертилна възраст, предпочетоха да родят в България.

Каква е общата тенденция, която не се влияе от вирусни епидемии?

Броят на жените в детеродна възраст намалява, средната възраст за раждане на първо дете се увеличава.

Коефициентът на плодовитост у нас е 1,56, съизмерима с този в другите европейски страни. Той показва броя родени деца от една жена във фертилна възраст. Ако все още се държи на тези нива, причината е, че по-малко жени във фертилна възраст раждат повече деца.

Дали все пак по ръст на раждаемост в условията на COVID-19 сме встрани от тенденциите в страните около нас?

Може би най-интересен е родилният феномен в Сърбия, където девет месеца след началото на пандемията регистрираха рекордни нива на раждания за последните 20 години. В най-големия родилен дом в Белград отчетоха над 7 700 новородени, което е без прецедент през последните 20 години. Според местни здравни експерти сработил е инстинктът за оцеляване в ситуация на криза.

Малко по-различно обаче е обяснението за повишената раждаемост по време на пандемия на британския здравен министър Надин Дорис. В шеговит пост в Туитър тя също прогнозира бейби бум. Според нея "виновни" ще са домашната изолация и намаленият производствен капацитет на най-големия производител на презервативи. Думите й бяха потвърдени от публикация във в "Метро", според която британците са правили 60% повече секс в условията на хоум офис.

И все пак какво показва статистиката у нас?

Родените през 2019 г. са 61 538. За първото тримесечие на 2020 г. новородените са 13 412; през второто са се родили 13 610, а през третото 14 873. Т. е. през първите 9 месеца на пандемичната 2020 г. новородените са 41 905. Дори с 30% увеличение на раждаемостта в някои по-големи болници трудно може да се говори за бейби бум. Вероятно все пак цифрата 61 000, около която се задържат ражданията през последните години, ще бъде достигната, но сме далеч от "бума".