Раздразнени от множеството политически и финансови скандали, които се въртят около премиера Бойко Борисов или "БоБо", българите демонстрират гнева си по улиците вече повече от месец. Тези демонстрации се провеждат на фона на мащабни протести в Източна Европа, но и на здравна криза, която все още силно засяга страната.

Един дразнещ премиер

Подобно на Сърбия, Румъния, Армения, Черна гора и Беларус, българите вече не смятат да се оставят да бъдат управлявани от корумпирана или дори репресивна власт, пише френското електронно издание Le Taurillon.

Бойко Борисов (по прякор "БоБо") дойде на власт през 2009 г. Кмет на столицата София от 2005 до 2009 г. под шапката на Националното движение Симеон II (НДСВ), по-късно той заобикаля НДСВ, учредявайки своята партия "Граждани за европейското развитие на България", с неласкателния акроним ГЕРБ, за парламентарните избори през 2009 г., които печели безапелационно. Борисов подаде оставка за първи път през 2013 г. след социални протести срещу високите цени на тока, преди да бъде преизбран същата година. Европейските избори през 2014 г. подтикнаха някои партии да оттеглят подкрепата си за "БоБо" и правителството му падна. След това бяха предложени нови предсрочни избори за втори път след по-малко от година и спечелени отново от ГЕРБ. Две години по-късно победата на Румен Радев, подкрепен от проруската социалистическа опозиция на президентските избори, тласна Борисов към втората му оставка. Оставката беше "отменена" от новата му победа на парламентарните избори през 2017 г.

За известно време в съюз с крайно десните консервативни и антиглобалистки Обединени патриоти, ГЕРБ отсега нататък може да разчита в своето правителство на ВМРО-БНД (братска партия на македонската ВМРО-ДПМНЕ), националисти и радетели за Велика България, обхващаща източната част на Севера Македония и гръцка Тракия, както и на популистката и националистическа НФСБ, докато третата крайно дясна партия "Воля" подкрепя кабинета, без да участва в него. Това много дясно правителство е само отражение на българския политически спектър, който има дузина партии вдясно от дясното.

Един все още ядосан народ

Вече повече от месец хиляди българи излизат на улицата, за да изразят гнева си срещу правителство, което обвиняват в съдебни злоупотреби и корупция. България е на 74-о място в световната класация на неправителствената организация Transparency International по ниво на корупцията, най-лошото място в Европейския съюз, след Унгария, Беларус и дори Саудитска Арабия. Вследствие на здравната криза и ограниченията, които тя поставя по отношение на социалната дистанция, освен демонстрациите по улиците на София, Варна или Пловдив, се използват и други форми на протест като пътни блокади или гладни стачки. В началото на август над 5000 демонстранти се събраха в дъжда, за да възстановят пътните блокади, които местната полиция редовно премахва. Гняв, който се разпространява отвъд държавните граници чрез българската диаспора по света.

В конфликта беше замесен и президентът на републиката, което нагнети напрежението. На 9 юли двама съветници на президента бяха арестувани след решение на главния прокурор, известен с близките си отношения с Бойко Борисов. Освен това министър-председателят обвинява президента, че е пилотирал, пряко или косвено, дрон, заснел "БоБо" гол до кръста в леглото му в правителствената резиденция, в близост до чекмедже, пълно с банкноти и пистолет ... Клише, което е много близко до това, което човек може да си представи за мафиот след добре проведена афера. Витаят подозрения за интриги и схеми, подкрепени от нежеланието на правителството да повдигне обвинения на лидерите на турската етническа партия ДПС, обвинени в незаконно завземане на публично пространство и използване на държавни ресурси, особено по отношение на сигурността. На 5 август Бойко Борисов все пак направи първа стъпка към демонстрантите на публична среща на своята партия, като призова за спокойствие и даде заявка за оставка преди редовните избори през март 2021 г. Призив за спокойствие, който обаче беше торпилиран от жестока репресия към демонстранти и журналисти, присъстващи на тази конференция. А оставката беше окончателно отхвърлена едва 24 часа по-късно лично от самия Бойко Борисов, подкрепян от своите съюзници във властта.

Гузното мълчание на европейските власти

Както обикновено, когато става дума за съвместно осъждане на правителствено насилие, европейците не блестят с хармонията си. Европейският съюз демонстрира това по-специално в процедурите за присъединяване, той е в състояние да принуди държавите да променят законодателството си по основни теми като правосъдие или борба с корупцията. Съдът на Европейския съюз отговаря за прилагането на законодателството на Европейския съюз, което съдържа по-специално основни права и свободи. Тъй като България е пълноправна част от ЕС, следователно ЕС има всички легитимности да насърчава правителствата да реформират съдебната система, когато има сериозни недостатъци. Брюксел също е виновен, че си затваря очите за корупцията, която разяжда страната. Мафиотските групировки, наследени от епохата на комунизма и по-точно от бившите шпионски служби, процъфтяват при труден преход към демократичната система на правовата държава, но и върху неспособността на Европейския съюз да подкрепи реда.

Днес е много трудно да се намерят европейски държавни и правителствени ръководители, които да отрекат от една страна ендемичната корупция в България, но и жестоките репресии срещу демонстрантите от началото на юли. БоБо наистина се превърна в стратегически и съществен партньор в Югоизточна Европа, от една страна за Брюксел, а от друга за Берлин. По този начин, заедно с Гърция, България формира последния бастион срещу Турция на Ердоган, доверието към която намалява с темповете, с които намалява нейното зачитане на основните права. От друга страна, ГЕРБ е член на Европейската народна партия (ЕНП), която губи инерция и се свива от замразеното членство на "Фидес" на Орбан. Бившият министър на правосъдието в периода между 2014 г. и 2015 г. Христо Иванов подчертава, че "упадъкът на една империя става факт, когато тя делегира управлението на своите граници на военачалници".

Въпреки че подозренията за измами по отношение на използването на европейски средства продължават да се натрупват, Христо Иванов осъжда пълната липса на подкрепа от Брюксел и по-специално от Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона, именно когато Иванов е бил министър на правосъдието и е предлагал амбициозни реформи в сферата. Иванов подаде оставка през 2015 година.

Трябва също да се припомни, че България, подобно на Румъния, е обект на Европейския механизъм за сътрудничество и проверка, отговорен за мониторинга върху върховенството на закона, справедливостта и дори основните права. Европа на две скорости реално съществува, но какъв е резултатът от това? На 10 юли, в разгара на икономическата криза, свързана с Covid-19, Европейската централна банка обяви, че е приела България и Хърватия в "чакалнята" на Европейския валутен механизъм(ERM II). Можем да се обзаложим, че европейските финансови власти преценяват нивото на корупция в страната като достатъчно поносимо, за да въведат единната валута. Европейската интеграция не трябва да се случва твърде бързо. Някои страни с много млада или много по-стара демократична система могат да страдат от демократични и съдебни провали, които е от съществено значение да се опитат да излекуват. Разширяването и задълбочаването трябва да става на фона на спазването на основните права.