За британските политически лидерите, водещи кампанията за brexit, или излизането на Великобритания от Европейския съюз, 23 юни 2016 г., ще бъде паметна дата. Както е известно, тогава ще се проведе референдумът "за" или "против" членството в Съюза и тя тях този ден в съвременната британска история е сравнимс 3-ти май 1979 г., когато Маргарет Тачър е избрана за премиер.

По повод значимостта на избора на гласоподавателите, тук и поддръжниците на ЕС са на едно мнение. Премиерът Дейвид Камерън, който се противопоставя на Brexit-а,смята, че референдумът е "може би най-важното решение, което британския народ ще трябва да се вземе за целия ни живот."

Неговият приятел Майкъл Гоув, правосъден министър и поддръжник на края на членството, например очаква истинско освобождение и национално обновление от следващия месец. 

Ако британците гласуват за оставане в ЕС, това може да е последното важно решение, взето от тях, защото важните решения все повече ще бъдат вземани в Брюксел, смятат неговите съмишленици.

Той е убеден, че "бюрократите" в Брюксел искат чрез налагане власт на малцинството, на отделни групи и интереси, спрямо волята на хората, да се запази една статична, а не динамична Европа. Той сравнява Европарламента с Царска Русия или управлението на Хабсбургите 

Опирайки се и на американската история, Гоув сравнява 23-и юни с 4-и юли. Това ще бъде нашият Ден на независимостта, убеден е той. По-добре самоуправление, отколкото "империя", която следва чужди, а не нашите национални интереси, повтарят евроскептици като него, които не желаят бъдещото величие на Великобритания да зависи от по-голям съюз от нея и гражданите й да бъдат като "крепостни". 

За американците, дебатите и събитията във Великобритания се оказват по-важни и интересни от предстоящите там президентски избор. 

Един от основните проблеми, които показаха дълбокото разделение в Европейския съюз, бе миграционната криза, която накара премиера Камерън да поиска и преразглеждане на членството на страната в ЕС, като настоя и за повече власт на националните парламенти. 

Противниците на Brexit-a обаче припомнят, че Великобритания си има и стари вътрешни проблеми. Като пример те дават лошото здравеопазване и образование и заявяват, че не може да се обвинява ЕС за всички неуредици. 

Двете страни обаче са единодушни, че Съюзът се нуждае от промени и в този вид трудно ще продължи да съществува още дълго при настоящите проблеми.