"Господа, една държава, в която хората след баня си казват "Честито!", току-що ни обяви война!"* (У. Чърчил, 13 декември 1941)

Със сигурност мнозина далеч по-проникновени от мен мислители са правили опити да опишат последните времена през призмата на индивидуалната и обществената хигиена. Тези опити са още по-оправдани днес, когато къпането с топла вода се превърна в централен елемент на геополитиката. Ето че и у нас дойде отказът от къпане като острие срещу Путин.

"Ще зимуваме напук на студено и няма да се къпем".

Това се заканиха в петък пред президентството неколкостотин протестиращи с незаздравели синини на коленете от предишното коленичене. Заканата дойде, разбира се, чрез най-прогресивния и напредничав сегмент на политическия спектър, чрез най-съвършените и еволюирали градски интелектуалци - жълтопаветниците. Те, очевидно, не са уникално българско явление, не са някакъв наш неподражаем принос към световната култура, който да ни позволи с гордо вдигнати (макар и малко ниски) чела да кажем: "И ний сме дали нещо на света! Дали сме градската умнокрасива десница!". Не, умнокрасивитет се среща навсякъде по земите на бившата християнска цивилизация, дори на много места са ни изпреварили, както често се случва. Именно този глобален умнокрасивитет, проникнал вече в правителството на не една държава, изобрети отказът от къпане като несломимо оръжие срещу тиранията и силите на злото.

Помня, беше някъде през 70-те или в началото на 80-те, когато тук имаше много виетнамски работници. Веднъж неколцина от тях набили таксиметров шофьор. Той се обадил по станцията и скоро пред общежитията дошли коли с мрачни таксиджии, поклащащи вяло глухи ключове в ръце. Виетнамците яли як бой. Съдрали им... не знам как е "задници" на виетнамски. След това (и поради това) виетнамците решили да протестират организирано срещу таксиджията, от когото започнало всичко. Събрали се и на бедния си български език започнали да скандират: "Ти си льош! Ти си льош! Ти си много, много льош!". Така и нашата клета цивилизация - Путин ги прави на маймуни, а те викат: "Ти си много, много льош!". И заливат обърканото население с листовки и призиви да не се къпе, за да покаже на руснаците къде зимуват раците.

Какво пък, щом не искат, нека не се къпят - тъкмо ще замиришат на себе си. Дет" се вика: "маските ще паднат".

Да не забравяме обаче, че след чумата през 14 век, отнесла повече от половината европейци и отворила вратите на Балканския полуостров за турците, обществената хигиена е била санитарна ценност № 1. Поне до днес. Да не забравяме също, че в крайна сметка чумата бе победена (освен по Божията милост) най-вече чрез откритието да си мием ръцете с топла вода. Нищо повече. И оттук изводът, че както модерният (секуларен) свят започна с миенето на ръцете, така изглежда че ще свърши с демонстративния отказ от къпане. Затова са прави онези мислители да разглеждат последните времена през призмата на обществената хигиена.

Но винаги има противоречие. Как ограничаването на миенето ще се съчетае, например, с ковид мерките? Едните казват: мий се, другите викат: недей да се миеш! То е като онова зелено НПО, което спечелило два проекта - един за опазване на прилепи и един за опазване на пеперуди. Само дето точно тези прилепи се хранели единствено и само с точно тези пеперуди. Кого да опазиш по-напред, кой грант да усвоиш? Ако едните бъдат опазени от изяждане, другите ще умрат от глад. Но за поборници, за които Румен Радев ту е избавител на нацията, пред когото се пада на колене, ту е руски шпионин и лобист на Газпром, всичко е възможно, те са в състояние да съчетаят несъчетаеми неща и пак устата им да зее като на оня хипопотам, дето иначе бил до гушата в кал.

Протестите, разправят, били не един, а два, с което изглежда се обяснява и фактът че протестиращите са успели да достигнат трицифрено число - един под наслов "България - независима от Газпром" и друг под наслов #GAZwithme. Колко ли са били протестите под падащата Бастилия през 1789? Дали Гаврош и Козета са били от един и същи протест? Извинете, вие от кой протест бяхте - от #DOLUmonarchiata или от #SMYRTnaduhovenstvoto?...

Важен е поривът, важни са чистосърдечните мотиви. Иво Мирчев каза: "Заради тези хора, които бяха на протеста, ние сме длъжни, не само ДБ, но и "Продължаваме промяната", както и всички други по-малки граждански и политически организации, да предложим единен политически субект, вместо да правим поредното роене и делене". Да, бе! Всичко е заради тия пусти хора! Ако не бяха те, още щяхме да си седим в Добрич и Разград! Да не си помисли сега някой, че ДБ искат да се закачат за ПППП, защото иначе може и да не влязат? Глупости! Всъщност ПППП все още имат сравнително хубав рейтинг, единствено защото ги изхвърлиха от властта в неподходящ момент, когато фалшивите лаври от изгонването на 70-те руски дипломати още не бяха увехнали на челата им. Трябваше да ги оставят да се поизлагат още малко.

Да се създаде "единен политически субект" е чудесно и за последен път ние го предложихме през 2017, след което се оказа, че е невъзможно. А е невъзможно, защото не е искрено. Ако предложението на ДБ беше искрено, то решението е съвсем просто. Сядате и виждате към съответния момент на откровението коя от формациите, които имате предвид, е с най-голяма електорална подкрепа. Наречете я формация "Алфа". После нека всички останали формации да съберат управителните си органи и да се саморазпуснат, членовете им, начело с активистите и лидерите, да станат безпартийни. Следващата стъпка е вече безпартийните членове, активисти и лидери да подадат документи за членство в "Алфа". Вероятно ще ги приемат. "Алфа" да направи конгрес и да си избере нови управителни органи, в които новоприетите бивши членове, активисти и лидери може да влязат, а може и да не влязат. Но не това е важното. Важното е, че ще има "единен политически субект" по определението на Иво Мирчев, избирателят няма да е объркан и разконцентриран и ще им се разгони фамилията на мафията, статуквото, ДПС и Бойко Борисов. Защо не го направят, а? А? Толкова е просто! Или пак лъжат и пръскат наоколо само думи?...

Ако са готови да жертват всичко за благото на народа, както твърдят, нека закрият своите партии-джуджета, нека се откажат от амбициите си да бъдат депутати, министри, шефове на агенции, директори на дирекции, председатели на комисии - и да се пишат доброволци като най-обикновени редници. Ако са толкова добри политици, талантът им неминуемо ще блесне и ще бъде оценен. На полза роду, не за друго! Да не си помисли някой нещо...

Щом твърдите, че сте готови дори да спрете да се къпете, покажете готовност да се откажете и от избираеми места в листите за парламента. Но никога няма да го направите, защото това е дребната битчица на вашия живот. Тогава поне не разправяйте, че го правите за народа, а не за себе си, защото народа вече го е гнус. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

*Автентичността на това изказване не е доказана.