В типичния си стил Бойко Борисов хвърли в публичното пространство бомбата, че Министерски съвет внася предложение партийните субсидии да бъдат 1 лв. Позовавал се на проведения по инициатива на шоумена Слави Трифонов референдум, на който хората казаха "да" на 1 лв. субсидия за получен действителен глас за партиите.

Референдумът, проведен по инициатива на Трифонов, се състоя преди повече от две години - през 2016 г. На него гражданите трябваше да отговорят на три въпроса: 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?; 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?; 3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?. На референдума на Слави Трифонов и неговите сценаристи не достигнаха 12 000 гласа или 0,2%, за да има задължителен характер и парламента да е длъжен да спази неговите решения.

Относно отдавашните политически амбиции на Слави и заявките му за "промяна на системата" авторът си запазва правото да коментира друг път. Когато Трифонов реши най - после да излезе истински на политическата сцена.

Все пак, задължителното гласуване проформа беше въведено в България. Мажоритарната избирателна система не получи необходимата подкрепа от Народното събрание. И слава Богу.

ГЕРБ не за първи път се заиграва с резултатите от този референдум. Още през 2017 г. те внасят предложение за 1 лв. на действителен глас и въвеждане на мажоритарна избирателна система, позовавайки се на волята на народа. Парламентът не приема тези промени.

От къде тръгна сега изобщо всичко? Слави Трифонов изнася данни, че партиите, които имат право на държавна субсидия, в последните три години са получавали по 13 лв. на действителен глас, вместо определените по закон 11 лв. Реакциите не закъсняват: главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда проверка законно ли са изплатени по - големи суми, ГЕРБ в лицето на Менда Стоянова обявяват, че надплатените субсидии са "техническа грешка", а БСП искат оставката на финансовия министър. След проверката на прокуратурата стана ясно, че партиите ще връщат надвзетите субсидии, като срокът за това е 31.12.2020 г.

И следва ударът на Бойко - "Внасяме Законопроект за 1 лв. субсидия!". Сам ли се сети, подсказа ли му някой този перфектен удар срещу опозицията, едва ли някога ще разберем. В случая не става въпрос за това, че опозицията е БСП. Която и да беше, толкова рязко намаляване на субсидията означава пълен крах за нея. Премиерът се издаде сам с репликата "...да видим тогава как ще оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози". Той подчерта също така, че "няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените".

Борисов едва ли го притеснява фактът, че без обществено финансиране, партиите действително ще станат собственост на едрия бизнес. В крайна сметка, неговата партия е изградена от горе до долу на базата на финансови и икономически интереси. Справка - една година, в която ГЕРБ бяха извън властта и структурите започнаха да се изяждат, докато не дойде спасителната ръка на Първанов със създаването на АБВ.

Нека не се заблуждаваме: и днес в партийните листи фигурират (и то задължително на избираеми места) хора от т.нар. "гражданска квота", която може и да е гражданска наистина, но на определен тип граждани. Тези с големите бизнес, интереси, възможности. Няма нищо лошо в присъствието в партиите на богати и заможни хора, но само когато те се съобразяват със съответните партийни идеология, йерархия, програма, цели и задачи. При отсъствието на обществено финансиране обаче ще се създаде абсолютната зависимост на партиите от парите на едрия бизнес.

Само една кратък пример какво значи това: на този етап мнозинството в Народното събрание и Министерски съвет не са си позволили да приемат предложенията на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България) и АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България) за двойно увеличение на извънредния труд (от 150 на 300 часа годишно), за "договор с нулеви часове", който означава да си на работа на повикване (през останалото време не ти се плаща), за намаляване на периода на майчинство...

Хайде да си отговорим на въпроса, ако капиталът реди партийните листи, чия програма ще спазват депутатите и общинските съветници? На партията или на капитала?

Въпросът е реторичен, а отговорът - повече от ясен. Затова едно напомняне към всички, които ръкопляскат на идеята на премиера - тези с милионите не се интересуват особено от ежедневието на тези със стотинките. И ако категорично им бъде позволено да диктуват дневния ред на обществото и държавата, дайте да се разберем поне кой да изгаси лампата на Терминал 2.