Доналд Тръмп не го крие: той мрази медиите. Ругае ги в социалните мрежи, хвърля ги на отмъстителността на своите привърженици в предизборните митинги и редовно ги квалифицира като "врагове на народа". Обаче това, което президентът на Съединените щати скоро направи срещу свободата на словото, е атака от съвсем различно естество, пише френският ежедневник Le Monde.

На 23 май Федералното министерство на правосъдието обвини в шпионаж Джулиан Асандж, основател на сайта Уикилийкс, за това, че е получил и разпространил през 2010 г. тайни военни и дипломатически документи. За да оправдаят седемнадесетте нови обвинения срещу Асандж, австралийски гражданин, който в момента е задържан във Великобритания и чиято екстрадиция е поискана от Съединените щати, американските съдилища се позовават на закон срещу шпионажа от 1917 г., приет по време на Първата световна война.

Голяма част от документите на Пентагона и Държавния департамент, получени от Джулиан Асандж, бяха изпратени до пет международни вестника ("Гардиън", "Ню Йорк Таймс", "Льо Монд", "Шпигел", "Ел Паис"), които са работили заедно, за да ги анализират и да скрият преди публикуването им самоличността на физически лица, които могат да бъдат застрашени. Беше разкрита също така информации за поведението на американските сили по време на войната в Ирак, цивилните жертви, отношението към задържаните и американската дипломация. Американският военнослужещ Брадли Манинг (сега Челси Манинг след промяната на пола) бе осъден на 35 години затвор през 2013 г. за предаване на тези документи на Уикилийкс. Президентът Обама отмени присъдата през 2017 г., но след това Манинг беше върнат в затвора.

Тежки потенциални последици

В Съединените щати на Асандж вече му е повдигнато обвинение за компютърно хакерство. Новите обвинения, които тегнат върху него, засягат не метода на придобиване на документи, а мотивацията на неговия подход: не става въпрос за прозрачност, за да се разкрие истината пред обществото, обвинява американската федерална държава, а за шпионаж. Администрацията на Обама в един момент е обсъждала тази опция, но след това се е отказала.

Потенциалните последици от тази квалификация са много сериозни. Те надхвърлят далеч личността на Джулиан Асандж, чието поведение след краткото сътрудничество с медиите през 2010 г., далеч не е безупречно: те означават, че всяка публикация на тайни документи, произхождащи от американската държава, може да бъде разглеждана като шпионска дейност.

Лидерите на големите американски медии не сгрешиха. Редакторите на "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" по-специално веднага посочиха, че американските журналисти винаги са отричали правителствени грешки и злоупотреби с власт, използвайки класифицирани документи: най-известният случай е този на "Пентагон Пейпърс" и техните разкрития за войната във Виетнам през 1971 г.

Подходът на администрацията на Тръмп, твърдят двата вестника, засяга сърцето на първата поправка на Конституцията, която защитава свободата на словото. Партньор на "Ню Йорк таймс" в публикуването на документи на Уикилийкс през 2010 г., Le Monde се присъединява към тези протести.

Тревожно е, че Съединените щати са част от нарастващия брой държави, които искат да контролират информацията.