Година на местни избори е. Време е да се припомни на кметовете кой е силният в тази държава, кой разпределя субсидиите, кой дава безлихвени държавни заеми, кой определя дневния ред въобще.

Настоящата история може да започне и по - рано, с Десислава Иванчева, а може и да приключи с нея. Планът на текста не е толкова важен, освен може би за хронологията.

Всички помним бруталността на ареста на Иванчева, един от малкото районни кметове в София, който не е от ГЕРБ. И не просто не е от ГЕРБ, а би ГЕРБ на избори, предизвикани след граждански протести в район "Младост". Десислава Иванчева беше държана показно с часове на улицата, с белезници, а при самия арест устата й бе запушена от полицейска служителка с маска. Съвсем случайно, разбира се, при ареста наблизо се оказаха телевизионните камери, които започнаха излъчване на живо. Категорични доказателства за поискан и взет подкуп от бившата кметица на "Младост" до ден днешен няма, но това не попречи на родното правосъдие на държи Иванчева и заместничката й Биляна Петрова месеци в затвора. При едно от излизанията си от ареста Иванчева дори беше с пранги на краката. Колко българите вярват на правораздавателната система - ясно показаха резултатите на Десислава Иванчева в надпреварата за евроизбори 2019 г. - тя получи повече гласове от партията на бивш президент (АБВ) и тази на коалиционен партньор (АТАКА) в сегашното управление взети заедно.

През април 2019 г. в сградата на община Чупрене влизат Специализираната прокуратура, Комисията за борба с корупцията и жандармерията. Работата на общинска администрация е блокирана цял ден. Кметът Ваньо Костин е арестуван заедно със съпругата си. Обвинението е, че е продавал земи на ниска стойност на близки роднини, като уреждал само една фирма да спечели публични търгове. Подобни търгове се гледат от комисия, където членове са и общински съветници, задължително от различни партии. Тях всичките звена за борба с корупцията дали ги разпитаха...? На 9 май кметът Костин е отстранен от длъжност след решение на Апелативния специализиран наказателен съд с мотива, че може да повлияе на обвинението.

Кметовете на общините Септември и Созопол също получиха обвинения от Специализираната прокуратура. Марин Рачев (община Септември) ще отговаря за умишлена безстопанственост по седем деяния, като вредата за общината е била 226 528,24 лв., допълнително - и за укриване на данъци. Панайот Рейзи (община Созопол) бе отстранен от длъжност от Апелативния специализиран съд, а обвинението срещу него е за присвояване на средства в особено големи размери и неспазване на срокове за ремонтни дейности. Становището на този съд не подлежи на обжалване. Т.е, имаме ситуации, взимайки предвид и тази с кмета на Чупрене, в които презумпцията за невинност до доказване на противното не важи.

А кметовете продължават да не слушат... Думите са на прокурор Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура по повод акцията срещу кмета на община Божурище. Обвинението срещу Георги Димов (кмет на община Божурище) е, че е продал четири поземлени имота на занижени цени, с което значително е ощетил общината. Сигналът срещу кмета е подаден от председателя на Общинския съвет Георги Димитров. Какво трябва да слушат кметовете или по - точно - кого, не става много ясно, но пък всеки се сеща. Защото, например, в Пловдив се говори, че кметът има хотел, пък от къде са парите за този хотел е питанката. Но той не е "проснат" на земята и устата му не е запушвана пред TV камерите.

Като говорим за Пловдив, съвсем пресен е случаят с районния кмет (район "Северен") Ральо Ралев, срещу когото отново имаме подаден сигнал от бизнесмен и който е поредният, изведен с белезници и пред журналистически камери. Обвинението срещу него е почти като при Иванчева: поискал подкуп, за да се издаде разрешение за строеж. Предприемачът пък от своя страна, подал сигнал до ... премиера Бойко Борисов. И хайде хоп - кметът на район "Северен" с белезници. Колко ли сигнали от бизнесмени чете министър - председателят и колко ли още хора ще бъдат водени по арести и съдилища на база "чух, някой каза, ето този е поискал това...".

Авторът не адвокатства на кметовете, не само защото няма юридическо образование, а и защото не е негова работа да обвинява или защитава. Тук става въпрос за фундаментално човешко право, гарантирано и от Конституцията на Р България, че всеки е невинен до доказване на противното. Очевидно е, че това право вече не е гарантирано на никого.

Защото, днес е кметът на общината X и може би, ние свикнали да не харесваме управляващите по принцип, си казваме "така му се пада"; но утре може да е ваш близък, който случайно не е удобен или "не слуша".

Европейската комисия всяка година ни предупреждава, че реална борба с корупцията у нас няма. Холандия отново ни каза, че не сме готови за Шенген и корпуцията също е проблем. Явно властта е решила да се доказва в очите на ЕК чрез арести, за някои от които и днес няма категорични доказателства за престъпления. В плюс идва това, че е година на местни избори - да си знаят кметовете, че нещо не слушат много...