Някой сеща ли се какво е СМГ? Това е училището, в което се разпореждат сектанти, гейове преподават на учениците, а директорът му (по-известен като дякон Тони), го извежда полиция, защото не иска да се предаде.

Сигурно някои знаят и коя е Ваня Кастрева. Това е жената, която безславно се прочу покрай разясненията за отпадането на Балканджи Йово от задължителната учебна програма, докато даваше интервюта в качеството си на заместник на ексцентричния просветен министър Тодор Танев. След този безславен рейд по телевизиите, тя беше наказана да оглави Регионалното управление на образованието в София. И на практика я превърнаха в образователен министър на града с най-много ученици и училища в държавата. Това е жената, чиято триумфална усмивка от вчера насам е по всички медии.
Ще помисли човек, че е унищожила най-важната клетка на Ислямска държава, но всъщност успя да обезглави само едно от елитните училища в страната.

Защото уволни директора му Антони Стоянов, когото преди 5 години собственоръчно назначи. Но той не оправда доверието. Доказва го "документ от 30 страници", който никой освен нея и шефовете й от МОН, не е виждал.

Но пък всички, които имат отношение към прочутата математическа гимназия и образованието изобщо знаят, че това е потомствен учител и директор. Същият, който прави "неприятни" аналогии с просветата през Възраждането, когато Законът за образованието е бил една страница. Същият, който разправя наляво и надясно, че в нормалните държави правителството подкрепя талантливите деца и че ако някой иска да направи дарение, ще трябва да се вкара в сложна процедура с доказване на средствата, докато за хазарт или порнография могат да се дадат хиляди левове и никой не те пита откъде са ти парите, нито те карат да сключваш договор.

Същият, който разсъждава върху явната несправедливост училището да плаща ДДС върху средствата, придобити от подготвителни курсове, когато частните училища са освободени от този налог, защото са от сферата на образованието. Това е онзи неуправляем директор, който се "подигра" с гордостта на МОН проекта "Моят час", споделяйки, че училището много би искало да се включи в разпределянето на средствата по него, но не било в състояние да осигури 70 изоставащи ученика, задължително условие, просто защото в СМГ няма изоставащи ученици.

И ред други арогантни изявления, които бъркат в здравето на родния просветен чиновник. Но той вече е обезвреден. Днес ще стане известен временно изпълняващият длъжността, който ще има сложната задача да проучи "казуса" с преподавателката Петя Тодорова, която беше уволнена от вече бившия Антони Стоянов заради конфликт на интереси. Тодорова сигурно стяга белия кон за триумфалното си завръщане, защото никой не се съмнява, че ще бъде възстановена.

Тя ще може спокойно да продължи да обучава талантливите си математици, да ги води по олимпиади, да води курсове и всичко, което е правила като един наистина добър учител до момента. Е, може би временно няма да е член на Националната комисия по организирането и провеждането на "Европейско Кенгуру", вероятно няма да е и член на Управителния съвет на настоятелството на СМГ, но нищо не пречи, като поутихне ехото от скандала, да възстанови позициите си в двете възлови "управления".

Тя е признат математик, съобразителна жена, и сигурно вече си е дала сметка, че беше употребена в разчистването на сметки с елитната гимназия, в която редовно има надпланов прием, докато чиновниците в МОН предприемат отчаяни действия да събират отпадащите от системата ученици. Не за друго, а защото са имали глупостта да поемат ангажимент пред Европейската комисия, да го направят.
А комисията гледа и мониторира. Вероятно на европейските чиновници ще им се стори странно, че у нас Кенгуру-то е с двама организатори - Съюза на математиците в България и Сдружение "Европейско кенгуру", председателят на което по някаква нелепа случайност е председател и на Националната комисия.

Но това, което за тях е странно, у нас е редно. Нищо, че пред погледа на МОН се разигра една трагикомедия с класирането на учениците, подготвяни от двете конкурентни организации, която ощети деца с качества, демотивира ги, но пък от друга страна им даде да разберат какво ги очаква в реалния живот - нелоялна конкуренция, удари през пръстите, ако посегнеш на нечии чужди пари (такси) и уволнение, ако много рипаш да си търсиш правата.

В тези уроци образователното ни министерство няма равен. Но трябва да им се признае - скандалът със столичната математическа гимназия свърши добра работа. Покрай неговия шум тихо бяха одобрени новите учебници, с чиито бисери тепърва ще се запознаваме, без значение дали са черно-бели или цветни (една друга измислена драма). Ще се поотложи и най-важният разговор - за адекватността на образователната система, която със своето вехто съдържание отдавна е угасила интереса към просветата у младото поколение.

Предстои да видим и какво ще съберат мобилните групи, които и в момента шетат из гетата да мотивират малцинствата да си пуснат децата на училище. Вероятно ще ни сюрпризират с някой опреснен стандарт, въпреки че се умориха - цяло лято генерираха идеи как да спасят образованието.

За СМГ предлагам да не се тревожим - тя е съществувала и преди Ваня Кастрева и Красимир Вълчев, ще оцелее и след тях (както се случи и с Немската гимназия, на която също измислиха конфликт преди година). Нищо че скандалът потроши нервите на деца и родители и омаскари кадърни учители. Те, децата, ще завършат и ще си плюят на петите, а ние, които оставаме, ще седнем с ракията пред телевизора, гладни за поредния скандал.