Знаци и символи управляват света, казал древният китайски философ Кун Дзъ. Двадесет и шест века по-късно ние се връщаме към това пророчество на китаеца, известен сред европейците като Конфуций, за да разтълкуваме думите му. Това очевидно се налага, след като преосмислянето вече става и ще става не само и не толкова на философско, колкото и предимно на... технологично равнище. И ключът се оказва модното, но все още неосъзнато словосъчетание нанотехнологии.

Погледнете тази снимка, показва Живко Желев космическа фотография. Ученият, магистър по високи технологии с близо 40-годишна практика, представя на екрана заснето от космическия телескоп Хабъл парче от Вселената. С "Хабъл" се наброяват поне 1.5 млн. галактики като нашата, в която пък Слънчевата система е под една милионна част. Ако продължим, ще видим, че Земята е милионна част от Слънчевата система, от която милионна част е... и т.н., и т.н. А милионната част е едно нано или преведено - едно джудже, пояснява Живко Желев. И във всяко едно такова джудже има цял един свят. Учените се вторачват в Нано-то, т. е. в милионната част от метъра, но и неговите срещи с човечеството не са от вчера.

Да, нанотехнологии хората са използвали и преди хилядолетия. Някои от тях не можем да си обясним и днес, други възстановяваме, трети доразвиваме. Сега например възстановяваме тази за производство на дамаскинските саби отпреди 1100 г. с въглеродни нанотръбички. Не сме спирали да ползваме пък тези, чрез които се прави запис на информация в осветената вода, вино, хляб. СПА-то е цяла индустрия, но кой се замисля, че в основата й също са нанотехнологиите. Преди 7 десетилетия се появяват и прототипи на устройства за «жива» (енергитизирана) вода и за одумваните «летящи чинии» и т.н.

За нас, българите, същественото е, че нанотехнологиите ни съпровождат от древността, та и до днес. Председателят на НС на Центъра по биопсихофизични явления към Югозападния университет в Благоевград проф. Антон Антонов например създава уред, чрез който се регистрира как водата «чува», «чувства» и «вижда».

Уредът се базира върху феномен на водата - откритие, което според Живко Желев е достойно за Нобелова награда. Българската методика обаче става популярна, едва когато и д-р Масару Емото от Япония демонстрира ефекта от откритието върху снежинки, а проф. Херберт Клима (Австрия) го потвърждава.

Опитваме се да опишем една вода чрез енергийните връзки в нейната молекула (на наноравнище), пояснява проф. Антонов. Те са различни, правят нещо като спектър и се изявяват като неин «език».

Когато върху водата се упражни въздействие спектърът й, енергийните връзки, се променят и тя ти «говори» за това. С българското изобретение тази «водна реч» се дешифрира.

Доколко е съществено всичко това? В мозъка на човек има над 10 млрд. неврони, които са свързани помежду си по все още не съвсем ясен начин. В същото време, ако в човешкото тяло водата е към 65 %, в мозъка тя е вече 85 %, сочи проф. Антонов. Ако можем да «чуем» какво ни говори водата в мозъка, няма ли да сме наясно какво става и в самия мозък?

Последното вече не е въпрос от сферата на фантастиката. Когато водата се подложи на въздействие от някакво поле, включително и на трудноуловимото човешко, спектърът й се променя.

Тоест ако човек държи вода и в същото време съзерцава картина от някакъв майстор или слуша музика на гений, водата променя спектъра си според настроението му и по този начин отразява тяхното въздействие върху него.

Все още не знаем защо, но също е доказано, допълва художникът Христо Танев, че преди освещаването парчето хляб няма аура, а след това тя се появява.

Но да се върнем към водата в човешкото тяло. Тъй като учените вече буквално влизат в «диалог» с нея, за тях тя формира «втора нервна система». При това доколкото спектърът на водата в тялото е уникален, неповторима за всеки човек е и тази «втора нервна система». И учените не само «слушат» какво тя им «говори», но и на свой ред й предават послания.

Във втория случай «посланията» могат да бъдат не само положителни, но и негативни, уточнява Живко Желев. В потвърждение той сочи т. нар. психотронни бомби, които излъчват микровълнови вибрации с нанопараметри и въздействат директно върху човешкото ДНК.

В «невинния» случай при атака с подобно оръжие човек може например да пощурее от сърбеж на кожата. Ученият пояснява, че методът, по който се запаметява информацията на наноравнище във водата, е същият, по който се съхранява и информацията в една ДНК.

Да погледнем сега на обратната връзка и позитивно. Таня Христова и Николай Николаев например намират приложението на нанотехнологиите в съвсем друго направление. Таня Христова е диригент на хор «Йоан Кукузел» и по думите й древната българска музика е записана и съхранена със странните «невми».

Също като нея, но чрез въздействието и на слово, смях, картина, което се «отпечатва» върху водата, Николаев пък се опитва да помага на болни малчугани в първата клиника по артсмехотерапия в «Пирогов».

Да се върнем и към завещаната ни от Конфуций сентенция.

Знаците дават отражение върху водата казва в тази връзка художникът Христо Танев. Това е почти аксиома, ако приемем, че знаците въздействат на човека.

Според твореца, който е автор на книгата «Азът на българите», всеки, който борави с някакъв знак - картина, слово, танц, музика, трябва да бъде и лечител и чрез тяхното въздействие върху човека да работи за премахване на агресивност, взаимно отрицание, болест.

Христо Танев смята, че хералдиката, семиотиката и изобщо езикът на символите идва от нашите праотци. Пример е преоткритата сега символика на глаголицата, въздействието на чиято сила се признава и от древния Рим, оказал достоен прием на Константин-Кирил Философ. Апропо, в днешно време пък д-р Масару Емото привежда нови доказателства за влиянието на тези символи, допълва Танев. Тук трябва също да добавим, че преподаването на религии и учения също става чрез нанотехнологии, т. е. чрез въздействието върху човека на наноравнище.

Така и първият международен конгрес «Нанотехнологиите - древност и минало, настояще и бъдеще» ще е в София на 12 и 13 май. На конгреса ще се разисква докъде могат да стигнат нанотехнологиите не само в производството и земеделието, но и в медицината, образованието, медиите, сигурността, паралелната нервна система, как чрез тях се обясняват пророчески феномени. Ще се обсъжда и проект за паметник на водата пред НДК и във Велинград (на мястото на унищожен през 1666 г.), който да изобразява български праисторически символ.