На фона на несекващи корупционни скандали , хиляди българи протестират от седмица в София с искане за оставката на премиера-консерватор Бойко Борисов, пише френското издание La Croix.

Вятърът на бунта духа над София. От една седмица между 5 000 и 10 000 демонстранти ежедневно скандират "Мафия" и "Оставка" пред седалището на консервативното правителство на Бойко Борисов. Ситуацията изглежда като дежавю за 61-годишния лидер, бивш полковник-пожарникар, преминал в частните служби за сигурност след падането на комунизма. Народното недоволство веднъж вече го накара да напусне поста си през 2013 г., след редица демонстрации срещу "стандарта на живот". Това обаче не му попречи да се върне на власт няколко месеца по-късно.

Ново поколение

Гневът този път се завръща в контекста на скандали, подчертаващи политическата близост с икономическите кръгове, водени от влиятелни олигарси. "Постепенно се появява ново поколение, което интерпретира събитията по съвсем нов начин. Вече не става дума за класическото разделение на комунисти и антикомунисти от 90-те години, а за идеите за справедливост и демокрация, обединени под името "антимафия ", обяснява Светлана Димитрова, специалист по постсоциалистически трансформации, преподавател в Catho de Lille.

В детонатор на настоящия бунт се превърна медийният удар на 46-годишния Христо Иванов, лидер на антикорупционната партия "Демократична България", която не е представена в парламента и консолидира привърженици главно в столицата. На 7 юли този бивш министър на правосъдието от кабинета на Борисов, излъчващ на живо във Facebook, се опита да слезе с лодка на обществен плаж на българското Черноморие, монополизиран за нуждите на частната вила на Ахмед Доган, бивш лидер на партията на турското малцинство ДПС, който е мощна и противоречива подкрепа на министър-председателя "Неговото действие дойде да покаже какво означава да си присвоиш държавата", коментира Светлана Димитрова. "Забогатяването на онези, които се възползваха от денационализацията след комунизма, остави послевкус на ужасна несправедливост, но е много трудно да се оспори законността му. "

Нужна е нова политическа алтернатива

Тринайсет години след влизането си в Европейския съюз, България остава страната, която е най-засегната от корупция, според класификацията, създадена от неправителствената организация Transparency International. Разследване на измами с европейски фондове, съмнителни сделки с недвижими имоти, облагодетелстващи близките на мнозинството, оставка през януари на министъра на околната среда, разпитан за трафика на отпадъци ... Скандалите не секват през последните месеци.

Претърсване, извършено преди няколко дни в кабинетите на двама съветници на президента- социалист Румен Радев, подпали окончателно гнева. Левицата, подкрепяща гражданското недоволство, трябваше да внесе искане за вот на недоверие срещу правителството в сряда, 15 юли. Социалистите - наследници на Комунистическата партия - също бяха подложени на натиска на улицата по време на двата си мандата след 1989 г. "Лозунгът на демонстрантите е думата "Оставка", но те не успяват да формулират политическо предложение с конкретни искания ", подчертава Светлана Димитрова. За демонстрантите времето изтича. Бойко Борисов, който има силна подкрепа в малките градове, се готви да бъде преизбран следващата пролет. Преди десет дни социологическите проучвания му даваха 10% преднина пред опонентите му.