"Пирогов" е любимата "дъвка" на здравните министри. С встъпването си в длъжност всеки нов шеф на ведомството се захваща с университетската болница, чертаят се стратегии, сменят се шефове, нерядко следват одити. Обикновено с нулев успех.

Защо са безсмислени усилията им? Защото системата на спешната помощ не е реформирана и всеки опит това да бъде направено среща отпор. Това се случи и в последните месеци, когато Москов напусна поста си, а с него си отидоха и оспорените му в съда стандарти. Един от тях беше стандартът за спешна медицина, с влизането в сила на който се очакваше болница "Пирогов" да бъде "разтоварена" от спешни пациенти и това да нормализира работата й. Само че не се случи. Притокът към нея е все така интензивен и никой не може да бъде върнат, независимо от здравно-осигурителния му статут.

Това, което става днес в болницата, сме го виждали много пъти досега, традиции има и те се повтарят с почти предсказуема цикличност. "Пирогов" периодично произвежда скандали.

Първият по-солиден е още в далечната 2007 година, когато министър на здравеопазването беше проф. Радослав Гайдарски. Тогава той разпореди цялостна проверка на лечебната дейност и финансовото състояние на болницата. Одитът беше следствие от протеста на медицинските специалисти, а целта - да се направи пълен анализ на "фактическото състояние на лечебното заведение и възможностите за подобряване на ефективността му".

Няколко години по-късно, през 2012-а, в "Пирогов" отново влязоха одитори - този път с внезапна проверка, назначена от министър Десислава Атанасова. Установено беше, че основните нарушения са по процедурите за провеждане на обществени поръчки. Другите нередности бяха свързани с по-екзотични дейности - поръчка на дизайнерски мебели, почистване на сняг и подредба на книги.

По същото време д-р Кацаров, пироговецът, когото споменават в молитвите си стотици родители, даваше интервюта, в които разкриваше шокиращи факти от ежедневието от детската травматологична клиника - как например батерията на бормашината, с която се пробива костта при операция може да свърши внезапно и да се наложи лекарят да продължи "на ръка" като преди 60 години. Д-р Кацаров спомена и за репресии, за несправедливо разпределение на заплащането между специалисти, за толерирането на едни клиники за сметка на други, за непрекъснатото текучество на лекари, които напускат болницата разочаровани, както и за надписването на клинични пътеки, с които се източва Касата. Специалистът призна тогава, че единственото, което го държи все още в "Пирогов" е адреналинът от възможността да практикува медицина, която не може да се случи в други болници.

Че е имало истина в думите му, потвърдиха и събитията година по-късно. Скандалът с колективната оставка на уролозите в "Пирогов" беше едно от здравните "събития" на годината. Лекарите протестираха срещу "налагания с години психически и физически тормоз от страна на началника на анестезиолозите д-р Цветан Борисов". Тогавашният здравен министър Таня Андреева коментира, че става дума за проблем в самото лечебно заведение, свързан лични взаимоотношения.

В последвалите години скандалите около Университетската болница са свързани предимно с дългове. Наложи се министър Москов спешно да разговаря "по мъжки" с шефа на "Пирогов" проф. Миланов, за да оттегли оставката, която депозира заради спрени средства за заплати. Касата веднага реагира с едни близо 4,5 милиона лева, при 20 милиона дългове на здравното заведение. И този скандал беше потушен... временно.

Така до февруари месец тази година, когато проф. Миланов отново подаде оставка, но този път му я приеха, без мъжки разговори. Професорът предприе тази стъпка, след като служебният министър д-р Семерджиев "поднови" състава на Управителния съвет. Аргументът на министъра беше, че това е необходимо, за да се засили контролът върху разпределянето и изразходването на средствата за финансиране на дейностите. След проф. Миланов си тръгна и шефът на Детската травматологична клиника д-р Кацаров. Направи го запомнящо се, почти успя да спечели колегите си специализанти за каузата, които уж подадоха молби за напускане, но няколко дни по-късно се извиниха на новия шеф на болницата.

Междувременно в "Пирогов" отново е назначен одит, защото болницата е с дълг от 25 милиона лева. Всичко, което казва за проблемите новият й заместник директор проф. Габровски, вече сме го виждали и чували нееднократно през годините - неуредици с обществените поръчки, просрочени задължения към доставчици на медицински изделия, лекарства и медицински консумативи, напускане на ценни специалисти, неравномерно разпределение и фокус върху едни звена за сметка на други. И, разбира се, основният проблем, че болницата е "последна инстанция", която не може да връща пациенти, 20% от които са неосигурени.

Едни и същи констатации, повтарящи се със зловеща цикличност, пълна липса на воля и компетентност проблемите да бъдат решени.

Така ще бъде докато и последният добър специалист "търсач на адреналин" напусне знаменитата болница и в нея останат само администратори, които си подхвърлят обществени поръчки на фона на поредния ремонт.