Дори бившите шпиони Джон льо Каре и Иън Флеминг, създателят на Джеймс Бонд, не биха могли да си представят подобен сценарий. Но пък биха могли да намерят по-подходящо име на аферата с "австралийските подводници" - измамата на века. Подробностите около една от най-големите дипломатически измами, на която някога е ставала жертва Франция, обясняват нивото на гнева, рядко срещан за съюзник, сред висшите етажи на френската власт. Те също така оправдават "скъсването на доверието", предизвикано от Париж спрямо САЩ и Австралия. То трябва да остави следи за дълго време, особено по-отношение на Австралия, пише Изабел Ласер в анализ за френския всекидневник Le Figaro.

Действие първо - заговорът

То се развива в Канбера преди осемнадесет месеца около Скот Морисън, известен също с псевдонима си СкоМо. Именно австралийският премиер стои зад предателството на века. Той, който стартира през март 2020 г., около малко ядро ​​от подбрани хора, алтернативен проект на този на френските подводници, който трябваше да свърже страната му с Франция за петдесет години. Агресивните изявления на Китай подхраниха тревогите на Австралия, както и чувството й за "цитадела в обсада", както се изрази един дипломатически източник. От самото начало стратегическото партньорство с Франция беше предмет на раздор в правителството и министерството на отбраната. На отговорните за въоръжените сили и отбраната Скот Морисън зададе въпрос, до онзи момент табу в Австралия: Защо да не се сдобием с ядрени подводници?

Първото семе на предателството вече е посято. Но ще поникне в най -дълбока тайна. Според журналистически източници СкоМо е споделил какво се готви само с четирима души, сред които шефа на генералния щаб на армията Ангъс Кембъл, министъра на отбраната Грег Мориарти и адмирал Майкъл Нунан, началник на военноморските сили. На този етап от конспирацията американците не са в течение.

Действие второ - вербуването на Борис Джонсън

Между СкоМо и БоДжо, британския премиер, линията е директна и лесна. Всичко започва през март 2021 г., когато адмирал Майкъл Нунан се обръща към британските си колеги, за да проучи възможността за придобиване на американски атомни подводници, считани за по -бързи и по -надеждни, с които да замени френските "Баракуда". Борис Джонсън се ангажира лично с този проект, който може да предложи на Брекзит врата към Индо-Тихоокеанския регион. Още там, операция "Без кукички", според The ​​Times of London, е известна само на десетина души, включително премиера, министъра на външните работи и министъра на отбраната. Според източник, запознат с въпроса, Великобритания е служила като "кондензатор" и "ускорител" за австралийските намерения. На този етап от операцията американците все още не са част от историята.

Действие трето - финалът

Местопрестъплението е организираната в Корнуол през юни 2021 г. среща на върха на Г-7. Докато участва с Еманюел Макрон в избухналата след Брекзит "война на колбасите", която монополизира медиите, умът на Борис Джонсън е другаде. На Джо Байдън също, дори когато го виждат да се ръкува сърдечно с Еманюел Макрон, на когото той обещава, че след годините на Тръмп Америка ще приласкае отново европейските си съюзници. Но зад кулисите БоДжо и Слийпи Джо кроят заговор със СкоМо. Камерите и журналистите са държани далеч. Из кулоарите на срещата на върха, тримата англосаксонски държавници обсъждат таен пакт, Алианса за сигурност и отбрана Aukus, новото партньорство между трите държави. И всичко това под носа и брадичката на френския президент, който вижда там само огън. "И какво! По утайката на кафето ли трябваше да гадаем? ", питат във Франция. И от американска страна тайната ще бъде споделена само на малък екип, чиято сърцевина е в Белия дом. Когато разберат на 15 септември, други служители ще скърцат със зъби и ще споделят притесненията си със своите френски съюзници.

В продължение на осемнадесет месеца, докато решението за разваляне на договора с Франция бъде оповестено публично, Австралия, подкрепена от САЩ и Обединеното кралство, направи всичко, за да скрие решението си от френските власти. "Едно е дадена страна да реши в името на своите национални интереси да наруши ангажимента си. Франция уважава суверенното решение на Австралия. Но е съвсем друго, когато съюзник е направил всичко, за да ни измами и изиграе. Разиграваха ни година и половина ", казва френски източник, запознат с въпроса. Той добавя още: "Ако Австралия беше решила да постави под въпрос договора, тя трябваше да го направи по прозрачен начин". Именно това отношение от страна на съюзник извади френските политици от равновесие. Вярно е, че по този въпрос те са по -скоро свикнали с измамите на Иран относно ядрената му програма. Никога друг съюзник не се е държал по този начин. А Австралия не беше просто кой да е съюзник ... Именно от една от военните й бази, Еманюел Макрон стартира през 2018 г. френската стратегия в Индо-Тихоокеанския регион.

Списъкът на хитростите и клеветите всъщност е дълъг. След Г-7 Еманюел Макрон разговаря със Скот Морисън на 15 юни в Париж. Австралийският премиер отваря "въпроса" за екологичния риск, който френският договор представлява в региона, но не споменава никаква алтернатива. В суматохата министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, а на следващия ден и министърът на въоръжените сили Флорънс Парли, на свой ред предизвикаха слухове за нов интерес на Австралия към ядрената енергия. Според добре информиран източник, французите дори са предложили на австралийците "преоценка" на договора и откриване на "дискусии" за техниката на ядрено задвижване. Ясно е, че Франция е повдигнала въпроса с доставките за Австралия, която първоначално е предпочитала конвенционалното задвижване, с ядрени подводници. Но отговор така и не е последвал. "Те излъгаха с бездействието си. Поставихме въпроса за ядрената енергия, защото беше на дневен ред. Те потвърдиха, че все още предпочитат конвенционалното задвижване ", казва френски източник.

Американците също са лъгали френските си колеги от самото начало. На 25 юни, десет дни след посещението на Скот Морисън в Париж, Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, по време на среща с Еманюел Макрон и Жан-Ив Льо Дриан, уверява французите, че договорът за подводниците с Австралия се разглежда във Вашингтон като център на френския ангажимент в Индо-Тихоокеанския регион. През юли се осъществяват няколко контакта между Елисейския дворец и Белия дом, както и между американския и френския министри на външните работи и отбраната. "Те нито веднъж не споменаха за разговорите си с австралийците", твърди дипломатически източник.

Седмица преди официалното обявяване на разтрогването на договора, французите със загриженост наблюдават посещението на австралийските министри на отбраната и външните работи във Вашингтон. Пърли и Льо Дриан искат обяснение от американските си колеги. Но на Антъни Блинкен, държавен секретар, и Лойд Остин, министър на отбраната, им отне няколко дни, за да отговорят ...

Разбира се, договорът за подводниците, както всички стратегически партньорства, обхващащи няколко десетилетия, изпитва трудности. В съюз от такова значение, който включва предаване на тайни и изисква взаимно доверие, диалогът между двете страни е постоянен. Французите уверяват: "Всички проблеми бяха разрешени". Австралийският парламент на няколко пъти даде зелена светлина за продължаването на проекта. В деня, в който щяха да обявят разтрогването, австралийците в писмо до френските власти увериха, че "всичко е наред". Петнадесет дни по -рано, на 30 август, техните министри на отбраната и външните работи потвърдиха значението на програмата за своите френски колеги. Едва няколко часа преди конференцията на трите държави от Aukus във Вашингтон австралийският премиер написа писмо до Еманюел Макрон, в което го предупреди.

Тази поредица от прикрити действия подтикна Жан-Ив Льо Дриан, министър, известен най-вече с умереността си, който преди да говори, завърта езика си седем пъти, да обвини Австралия и САЩ в лъжи и двуличие. Що се отнася до Великобритания, "5 -тото колело на каретата", тя даде нови доказателства, според ръководителя на френската дипломация, за "постоянния си опортюнизъм".

Но леденият душ е преди всичко за французите....