Надали има човек, който да не е разбрал, че играта с високите цени на хранителните продукти свърши. И причината за това е новаторската идея на служебния кабинет да укроти спекулата със сайт. Вероятно нашето ноу хау вече се е прочуло и зад граница и е въпрос на време да ни засипят с оферти за лиценз, тъй като проблемът не е само местен, а общоевропейки, да не кажем световен.

На грандиозна пресконференция двама министри презентираха сайта foodprice.bg, който за радост на потребителите вече работи.

Сайтът предоставя информация за цените на хранителни продукти от малката кошница и някои суровини, сравнявайки 11 от тях с тези в 7 европейски държави. Обновява се веднъж седмично.

За да не стават грешки, в него са публикувани указания как функционира, как ще бъде подавана информацията и в какви срокове от търговците, а потребителите ще следят и сравняват в почти реално време (на седмица) цените на хранителните продукти от малката кошница. Ще знаят не само какво струват в 28-те области у нас, но и в няколко европейски страни. Данните ще се подават от търговците и кооперативите до сряда, с най-ниската им цена за продукт, а в петък ще се появяват и в сайта за потребителите.

От петък до петък ни гарантират актуални цени на дребно. А докато тече седмицата те могат да се понижават, но не бива да преминават границата, която вече е обявена в сайта. Съществува една малка подробност - участието на търговците е доброволно, а името на компанията със съответните цени ще бъде публикувано в сайта, макар към момента да не става ясно къде точно, защото подобни записи липсват. Но да не сме придирчиви - в момента тече първата седмица на foodprice.bg, нещата все още се уточняват.

Както каза земеделският министър - платформата само ще следи надценките и всичко ще е доброволно.

Но да погледнем към нея и информацията, която предоставя. Тъй като стана дума за краставицата, този легендарен в социалните мрежи продукт,можем да проследим какви цени на едро и дребно са публикувани за зеленчука, за колко го купуват в отделните райони в страната.

Според актуалната към момента информация, от осми март насам цената на краставиците търпи стремителен спад на дребно от 6,37 лв. за килограм до 5,19 лв. средно за страната. На едро цената по борсите в момента е 4,66 лв, отново средно за страната. Има ли съществени разлики за потребителите в различните области? Според функционалностите на сайта можем да сравняваме не повече от 6 области едновременно. Какво показват данните: краставиците в София могат да бъдат купени за 5,50 лв. килото (средно), в Ловеч за 6,20 лв., във Враца за 5,75 лв, в Пазарджик за 5 лв, а в Добрич за 4 лв.

С какви други данни разполагаме - внос с ДДС. Според сайта за последните 30 дни внос от ЕС няма, а вносът от трети страни бележи рязко понижение в цените от 2,89 лв. към трети март на 2,80 към 21 март. Изобщо, ако се загледате в графиките, ще ви направи впечатление, че очертаните грандиозни амплитуди, които показват "стремителен" спад в цените надолу, се оказват разлики до 10 стотинки.

За съжаление, за този продукт няма информация от страни в ЕС и не можем да сравним цените на краставиците с тези за другите европейци.

Какво е впечатлението - краставиците поевтиняват, непрофесионалният извод е, че това вероятно се случва, защото влизаме в сезона им у нас. Най-евтини са в Добричко (поне според сравнените пет области). Какво следва от това? Нищо. Едва ли някой от Ловеч, където зеленчукът според сайта е най-скъп, ще хукне към Добрич, за да пазарува по-евтини краставици. Все едно какъв сорт, платформата не прави разлика.

С краставиците е ясно, сега, предвид задаващите се Великденски празници, хит са яйцата. При тях поне има малко повече конкретика, взета е цената за размер М. Отправна дата е 1 март. Тогава (средно за страната) цената им магазините е била 53 стотинки, към 21 март (според графиката) има рязък скок на 54 стотинки. В същото време цената на едро е 41 стотинки. Какво е положението в различните области: софиянци си купуват яйца по 55 ст. бройката, видинчани също, в Русе и Търговище яйцето струва 56 ст., в Бургас - 53 стотинки, а в Смолян - 52 ст.

Как вървят яйцата на европейския пазар? Най-скъпи са в Австрия - 76 ст., после в Гърция - 73 ст., във Франция яйцето струва - 62 ст, в Хърватия - 56 ст, в Румъния - 43 ст, а в Германия - 42 ст.

Отново си задаваме въпроса - и какво от това? Разбира се, нищо. Освен да завиждаме на германците за по-евтините яйца.

Между другото, ако се чудите откъде идва информацията за цените в седемте европейски страни, трябва да знаете, че в този мониторинг са впрегнати търговските ни аташета. Те са натоварени да следят данни от 3-4 големи търговски вериги, като избират такива, които оперират и в България, и от 1-2 по-малки търговски обекта в столиците на включените седем държави от ЕС. И веднъж седмично да опресняват информацията.

Какъв ефект очакват авторите на новаторската идея, ако например се окаже, че обявените от търговците цени в сайта са по-ниски от реалните?

Както обясниха двамата министри, ефектът ще е имиджов. Въпросният търговец ще бъде едва ли не публично засрамен и изваден от платформата, където няма да може да публикува цени. Макар в момента конкретни данни от търговци да няма, вероятно след седмица ще се появят и ще стават все повече, като усетят ползата от подобни публикации.

Какъв ще е ефектът за потребителя - никакъв. Просто ще гледаме и сравняваме цени, ако решим, че имаме време за губене.

Както каза един експерт тези дни "да се контролират цените със сайт и администриране е популистичен и безплоден опит да се покаже загриженост за населението". Пазарът има естествени механизми.

Единствените, които имат полза от това, са тези, които са го направили, защото са взели някой лев. И някой студент, чиято курсова работа е свързана с цените на краставиците през март.