Изключително заможната саудитска фамилия Бин Ладен оцеля след атаките в САЩ на 11 септември 2001 г., като се отрече от "черната овца" Осама, убит преди десет години. Но богатството й се изпари през последните години с мълниеносния възход на престолонаследника Мохамед бин Салман (МБС), пише ливанското издание L'Orient-Le Jour.

Компанията Бин Ладен, най-голямата строителна империя в Саудитска Арабия, основана от бащата на Осама бин Ладен през 1931 г., трупа богатството си в продължение на десетилетия благодарение на близостта си до кралското семейство. Но сега се дави в дългове. Държавата иззе управленския контрол от фамилията Бин Ладен, построила голяма част от съвременна Саудитска Арабия, като част от масирана антикорупционна кампания, водена през 2017 г. от МБС и широко разглеждана като политическа чистка. "Бин Ладен преживяха 11 септември, но не можаха да оцелеят при МБС", казва член на фамилията. Човек би си помислил точно обратното. "

70-годишният Бакр бин Ладен, бивш председател на компанията и полубрат на Осама, е в ареста от ноември 2017 г. Братята му Саад и Салех бяха в затвора за известно време, без публично да им бъдат повдигнати обвинения. Правителството иззе дела на тримата братя в компанията, възлизащ на 36,2%, според официален документ. Властите също иззеха имущество, включително вили, частни самолети и колекция от луксозни автомобили, и забраниха на членовете на семейството да пътуват в чужбина.

Безспорна лоялност и признателност

Мохамед, бащата на Осама, основава компанията, която прераства в многомилиардна империя с изгодни обществени поръчки за изграждане на дворци, университети, магистрали и джамии. Този йеменски имигрант има повече от 50 деца от няколко съпруги.Семейство с възможности, което стана обект на международно внимание след атентатите през септември 2001 г. в САЩ, организирани от Осама, основател на джихадистката мрежа Ал- Кайда. Семейството се отрече от него още през 1994 г. заради неговата дейност и не беше обезпокоявано от саудитската държава.

Компанията беше толкова обвързана със саудитските владетели, че Бакр бин Ладен дълго време имаше запазено работно място в кралския двор. Той често служеше като "банкомат" за членовете на кралското семейство.

"Дядо ми Мохамед бин Ладен и чичовците ми помогнаха за изграждането на кралството и служиха на следващите крале като основни партньори с безспорна лоялност и признателност. На тази специална връзка беше сложен край с идването на МБС", казва трето поколение потомък на фамилията Бин Ладен.

Друго драматично събитие, също случило се на 11 септември, бележи позора на семейство Бин Ладен в собствената им страна: фирмен кран се разбива в Голямата джамия в Мека през 2015 г., убивайки повече от 100 души. Това е и годината на възкачването на трона на бащата на Мохамед бин Салман.

За няколко месеца компанията беше отстранена от нови проекти. И също така понесе последиците от падащите цени на петрола от 2014 г. насам, което е намалило държавните приходи и е причинило забавяне на плащанията.

Да обърнеш страницата

Но репресиите през 2017 г. нанесоха последния удар, като Бакр бин Ладен беше прогонен от вилата си в Джеда, съпроводен от рояк черни джипове. За поддръжниците на престолонаследника тази кампания беше необходима, за да се разклати една изключително богата олигархия и да бъде лишена от нейните корумпирани навици в ерата на фискалната дисциплина. "Бин Ладен бяха корумпирани като много други. Не бяха убити като в Китай, бяха затворени в Риц за няколко месеца и можеха да преговарят" , уверява приближен до кралския двор.

Близостта на семейството с бившия саудитски престолонаследник Мохамед бин Найеф и бившата му дясна ръка Саад Алджабри, чийто син се ожени за една от дъщерите на Саад бин Ладен, също би обяснила недоволството срещу Мохамед бин Салман.

Бакр бин Ладен може да е върнал милиарди долари активи и акции, но все още притежава "значителни активи" в чужбина, извън обсега на правителството на Саудитска Арабия. Според един от източниците, той и неговите сътрудници пазят поразителна тайна за плащанията, извършени към членове на кралското семейство.

"Последните пет години бяха наистина трудни за всеки член на семейството", казва членът на семейство Бин Ладен. Всичко, което искаме, е да обърнем страницата напълно, да освободим чичо ми Бакр и да се върнем и да направим това, което правим по-добре от всеки друг: да изградим кралството."