Иран e обмислял да отвърне на атаката на Израел от 1 април от сирийска територия към окупираните Голански възвишения. Но сирийският президент Башар Асад отказва. Това твърди ливанското издание L'Orient-Le Jour.

Между Башар Асад и Иран има конфликт преди и след 7 октомври. Ислямската република все по-често е подложена на обстрел от Израел в Сирия, по-специално атаката срещу сградата на консулството на Иран в Дамаск на 1 април, която уби Мохамед Реза Захеди, висш военен служител в силите Кудс на Иранската революционна гвардия. Въпреки това сирийският президент отказва да предприеме действия.

L'Orient-Le Jour научи от източници, близки до "Оста на съпротивата", че Асад се противопоставя на идеята Иран да отвърне от територията на Сирия. Когато Иран все още обмисляше отговора си срещу Израел, се обмисляше голяма операция от сирийска територия за унищожаване на израелски военни обекти и инфраструктура в окупираните Голански възвишения, научи L'Orient-Le Jour от същите източници. Тъй като дипломатическо представителство беше атакувано на сирийска земя, изглеждаше логично Иран да отговори от сирийска територия. По време на дискусиите със сирийски официални лица Техеран се позова на операция за проникване в окупираните Голански възвишения и сирийската армия, която си върна част от територия, считана за сирийска според международното право. Асад обаче се противопостави на този вариант.

Сирийският президент, който иска да предпази своя режим от войната, която разтърсва региона от 7 октомври насам, твърди, че подобно действие не може да бъде извършено без тясна координация с Русия, другият му спонсор. Въпреки че все още се стреми да отвоюва провинция Идлиб от опозиционните сили, Асад вярва, че всяко действие от негова територия би отслабило сирийската армия на този фронт.

Подозрения и разследвания

Въпреки че Техеран в крайна сметка избра да отмъсти от територията си в събота, отказът на сирийския режим разшири съществуващата пропаст между Дамаск и Техеран още от началото на операцията "Потопът Ал-Акса" от 7 октомври. Сирийският президент не е забравил, че Хамас, подкрепен от Ислямската република, подкрепи сирийската революция, която беше кърваво потушена. Изправен пред принципа на "единството на фронтовете" в рамките на "Оста на съпротивата", Асад получи предупреждения от Израел и САЩ по различни канали в началото на войната в Газа. Посланието беше ясно: ако той реши да отвори сирийския фронт, за да позволи на Техеран и неговите регионални пълномощници да започнат операции срещу Израел, отмъщението ще бъде насочено лично към него и режимът му ще бъде свален. От този момент нататък Асад остана извън войната.

Съюзниците на Иран се ограничиха до няколко операции от Южна Сирия, на които Израел отговори. Отказът на Асад да позволи на Иран да отмъсти от неговата територия отразява желанието му да запази тази позиция, за да избегне скъпоструваща конфронтация със САЩ или Израел. Но ударът на Израел срещу сградата на консулството на Техеран в заможен квартал на Дамаск отново разпали подозренията на Иран, че режимът може да сътрудничи на враговете му. В опит да отслаби иранското присъствие в Сирия, Израел се насочва към ирански служители или техните военни зони на дислокация в Хомс, в близост до квартал Сайеда Зейнаб, в южното предградие на Дамаск. Освен това той нанася удари по тях в столицата и граничните райони между Сирия и Ирак, както и Алепо.

Зачестилите целенасочени убийства, приписвани на Израел след 7 октомври, създадоха подозрения между Сирия и Иран. L'Orient-Le Jour научи от същите източници, че са били проведени многобройни разследвания за възможно проникване в редиците на служители по сигурността в Сирия - както преди, така и особено след 1 април - което е накарало Асад да направи смени на ключови позиции. Тези промени предизвикаха дебат сред анализаторите. Някои смятат, че Асад е имал за цел да укрепи хората, близки до Иран. Други го видяха като маргинализация в полза на фигури, близки до Русия. На политическия фронт сирийският президент продължава да си сътрудничи с Москва и арабските страни, за да остане извън войната. Въпреки противопоставянето си на всяко иранско отмъщение от Сирия, Асад подчерта ангажимента си за поддържане на добри отношения с Иран, като посочи необходимостта от продължаваща координация.