Има четири фактора, които ще наклонят резултатите на предстоящия вот за президент и парламент в Република Турция в ползва на управляващите от Партията на справедливостта и развитието (АКП), ръководена от нейния лидер Реджеп Ердоган. Това не означава, че тези фактори ще решат предварително изборите в полза на властимащите, но е показателно за това, че същите ще стартират от преимуществени позиции.

С други думи, тази неделя в Турция ще се играе мач, в който обаче правилата на "терена" не са едни и същи за двата основни отбора. Ако продължим метафората, на единия от отборите - този на АКП, чиято капитанска лента се носи от Реджеп Ердоган, ще му бъдат отчитани и головете от засада.

Първият от тези три фактора е положението, че тези избори ще се проведат в условията на въведеното отпреди почти две години извънредно положение в страната. То "циментира" допълнително не само позициите на турския президент Реджеп Ердоган спрямо политическия процес в страната, но и му позволи да свие периметъра на свободата до пренебрежими измерения. Под мотото на "борба с тероризма", съдебни процеси по бързата процедура бяха инициирани срещу редица опоненти на правителството на АКП. А това не касаеше само тях, но имаше и дисциплиниращ ефект спрямо всички останали, които в скоростен порядък трябваше да се уеднаквят с идеологията на ердоганизма.

Но извънредното положение в страната даде и своята технологична и пряка насоченост. В предимно кюрдския югоизток на Турция избрани кметове на общини и области бяха премахнати, а на тяхно място - назначени от централното правителство хора, които ще имат отговорности в организацията на изборите по места. Целта е ясна: репресиране на кюрдския вот, който, в своето мнозинство, е насочен срещу Ердоган.

Неслучайно кюрдският кандидат за президент, Селахатин Демирташ, "води кампания" от килията в затвора.

А имайки предвид, че в условията на извънредно положение правото на организирането на мероприятия и събрания е ограничено, то тази стриктна атмосфера далеч не ограничава само кюрдите.

Вторият фактор, който ще повлияе на резултатите от изборите в полза на управляващите, са промените в изборното законодателство, които бяха осъществени скоро. Под претекста за гарантиране на сигурността, те предвиждат няколко неща.

Първото е разполагане на служители на реда около урните. В кюрдските райони това по-скоро ще бъде разтълкувано като опит за репресия и контрол върху местното население.

Второто е, че не всеки ще може да гласува в селото или малкия си град, а за целта ще трябва да пътува изрично до най-близкото такова (най-много до 5 км дистанция, уверяват ни от Висшия електорален борд).

Третото е, че урни с бюлетини ще могат да бъдат преместени и броени на друго място, различно от това, на което се е гласувало.

Не на последно място, според промените в същия изборен закон, на тези избори ще се броят и бюлетини, на които няма печат. Според различни оценки, между 1.5 и 2.5 милиона такива бяха признати за валидни на провелия се конституционен референдум миналата година. Всяка една от тези две цифри покрива преднината, с която промените в Конституцията бяха приети към онзи момент. И доколкото такива бюлетини се получават най-вече от анадолските части на Турция, сами разбирате защо те ще бъдат приемани за легитимни.

Третият фактор, който ще наклони везните в посока управляващите, е, че де факто 90% от медиите в Турция са проправителствено ориентирани. За последното допринесе и това, че през април месец тази година бе официализирана сделката, според която секуларните медии на Доган Холдинг (Хюриет и CNN Turk) бяха продадени на близкия до турския президент конгломерат Демирьорен Холдинг. Тази промяна вече се разпознава в редакционната политика и на двете медии (те вървят по пътя на "Ватан" и "Милиет", които преди години също смениха собственика си в същия ред).

Логично на този фон, медийният сектор в страната не предоставя възможности за информативен избор на турските граждани, а като че ли избира вместо тях. За май месец, например, основните два канала - NTV и CNN Turk, са посветили на изборните мероприятия на Реджеп Ердоган и АКП (заедно с коалиционния й партньор, Партията на националистическото действие) общо 70 часа. За основния конкурент на управляващите - Мухарем Индже - тези две медии са посветили 22 часа. За другия опонент на Ердоган и кандидат за президент - Мерал Акшенер - за същия период от време за отделени 17 минути. Ако съдим по телевизията, кюрдският претендент за същия пост - Селахатин Демирташ - просто не съществува.

Подобно, държавният канал TRT е посветил над 7 пъти повече време за отразяване на Ердоган, отколкото за такова на Индже.

Четвъртият фактор, който ще спомогне резултата на управляващите в Турция, са военните действия, които страната води в Северна Сирия и Североизточен Ирак. Специално операцията "Маслинова клонка", насочена срещу кюрдите в кантона Африн, се радва на 85% одобрение сред турското население. Макар и да не са измерени социологически, действията на турските спец-части и армия в Сидекан в посока планината Кандил, насочени срещу разположената там сили на ПКК, също срещат одобрението на населението на Република Турция.

Инициирането на тези акции в съседни страни и тяхната популярност бе всъщност една от причините, поради които Реджеп Ердоган "издърпа" изборите по-рано: така че да може да бонифицира от военните действия и да отклони вниманието на обществеността от проблемите в турската икономика.

Има, разбира се, и други фактори, които могат да наклонят нещата в една или друга посока. И не всички те са в полза на турския президент. Например, рекордното обезценяване на турската лира, свиващите се чуждестранни инвестиции в страната и високите лихвени проценти. Или пък това, че в лицето на Мухарем Индже Ердоган за първи път се изправя в мажоритарен сблъсък с човек, чиято реторика и енергия видимо надминават тези на турския президент.

Нищо от това не променя факта, че Реджеп Ердоган продължава да бъде най-харесваният и подкрепян действащ турски политик сред своите сънародници.

Но ако се върнем на футболната метафора от началото, турският президент е не само капитан на един от двата основни отбора, които ще се изправят в сблъсък тази неделя един срещу друг, но е и съдия на мача.