Шъ ма прощавате, обаче скандалът с фирмата NEXO и лицата, забъркани в него, изобщо не ме интересува. Сигурен съм, че по света има стотици компании, които се занимават с подобни неща. Но ще кажете: нима не си горд, че такава крупна международна пирамида е българска, нима не си горд, че и ние сме дали нещо на света? Първо, не мога да преценя доколко е крупна, не съм специалист. И второ, понеже случайно познавам лично някои от действащите лица, че даже и техните родители, ще си позволя да заподозра, че ако е крупна, то схемата не е тяхна, те са просто лица. Да, доверени лица; да, изпитани лица; лица, калени в битки, но все пак само лица. Те могат да изпълняват отговорни роли в подобни сценарии, но не могат да ги сътворят, а още по-малко пък да ги поддържат и защитят от световните хиени. Така че докато не знаем кой е истинският злодей, става още по-безинтересно.

Как обаче реагира на подобни медийни избухвания будната гражданска съвест е нещо съвсем друго и то вече може да се окаже интересно за някой по-любопитен читател. От какво се състои една будна съвест? Състои се от свободните граждани и от свободните медии.

"Продължаваме промяната не е получавала пари от служители на компанията, а Демократична България няма да върне даренията от нейни служители".

Това беше анонсът на bTV към темата за NEXO. Да се знае. Христо Иванов намекна, че това е компромат, изфабрикуван за да им попречи да получат третия мандат (иначе те бяха най-логичният субект, на който да се даде - и като изборни резултати, и като обществено влияние, нали?), а пък Асен Василев ни припомни, че за да не плащаме обезщетения като данъкоплатци, когато някой осъди държавата в Страсбург, репресивните структури трябва добре да обмислят действията си и да аргументират обвиненията си. Може би е имал предвид прецеденти от рода на ареста на Борисов.

Забележително е (вижте: казвам "забележително", а не "изумително", защото изумлението предполага някаква изненада, а тук нищо изненадващо няма), та казвам забележително е как реагира на ситуацията "демократичната общност", либералният умнокрасивитет. Един легендарен още от годините на Иван Костов пиар се подигра на разследващите, обвинявайки ги в непрофесионализъм, защото били търсили чували с пачки в офис на фирма за криптовалута. Наистина ли са търсили? Пропуснал съм тази данна. Да не би да става дума за едни други легендарни пачки и кюлчета?

А пък една бивша журналистка от голяма масова телевизия провидя, че прокуратурата разследвала NEXO, видите ли, защото искала да "замъгли" някаква друга новина. Каква друга новина ма, жено! Каква друга, по-голяма от тази! Ако ги знаете тези "други" новини, дето лошите ги "замъгляват", казвайте ги! За да видим дали не са същите, които искат да "замъглят" и властите в Съединените щати.

Но като цяло "демократичната общност" мълчи или пък открито брани замесените в скандала и тя не знае от кого. Просто инстинктът, че "техните" са нападнати, мига като голяма кървавочервена лампа и прави: "бип-бип-бип...".

Представям си, ако в подобен скандал се бяха появили депутати от ГЕРБ или от ДПС. Тогава щеше да е смрад, щяха да са писъци, библейски вой щеше да раздира небесата, реки от гной щяха да се плискат по жълтите павета...

Моят иначе широко скроен ум не може да побере тази наглост. Безочливо да прилагаш двойни стандарти, сляпо да славословиш фаворита си и грозно да разчекваш опонента си за едно и също нещо, да лъжеш, да извърташ, да лицемериш и накрая да се биеш в гърдите, че точно ти и никой друг си автентичният глас на истината и на правдата и че всички трябва да слушат какво им казваш и да живеят според него.

А що се отнася до самия скандал, от който се е разкрило само малко ъгълче, той ни навежда на подозрението, че светът съвсем не е този, който ни описват медиите, филмите, инфлуенсърите и всякакви други научни и светски лица. Със сигурност NEXO не е единствената фирма от този род. И се питам - щом очевидно има толкова много мръсни пари за пране в глобален мащаб, по какъв начин те влизат в статистиките, анализите и коментарите? Нима те не са част от БВП? Как се отчитат? Излиза, че истинската световна икономика съвсем не е тази, за която я мислим. Умниците, анализаторите, вещите икономисти обсъждат индустрии, макроикономически показатели, зелени сделки, но в анализите си не отчитат огромните маси пари, които ежегодно се изпират от подобни фирми. А сме чували, че при изпирането може да се загуби повече от половината от прането. Какви ли ще са тези капитали, колко огромни ще да се, щом са готови да се стопят наполовина, само и само да влязат в рамките на някакви закони, които даже, оказва се, не са и съвсем адекватни на действителността.

Ние действително живеем (или поне медиите се опитват да го изкарат, че е така) в някакъв свят, който, хайде да не казваме, че няма нищо общо с реалния, но е само някакъв тънък негов повърхностен слой. Какви прогнози, какви анализи, какви политически програми да се правят върху само част от истинските данни за икономическите процеси? На какви партии, на какви идеологии да вярваме? Когато говорим за безработица и заетост, отчитаме ли ангажираните в структурите на организираната престъпност, за които НСИ със сигурност не води отчет. Когато говорим за покупателна способност на домакинствата, какво мерим - колко получават или колко харчат? И когато второто се окаже доста по-голямо от първото, как го обясняваме? Как смеем да съдим света, когато очевидно не го познаваме?

Ето за това става дума, а не за каскета на Иван Гешев. И не за това кой е целият в... хайде да кажем: в кал, и кой целият блести от съвършенството на своята възвишена чистота и непогрешимост. И не за това кой е умен и кой е красив, кой е ляв и кой е десен, кой е изтънчен и кой е прост. Не, не става дума за това, а за нещо съвсем друго. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.