"Когато единствен закон стане този на джунглата, за мен е чест да бъде обявен извън закона." Не китаист, а писателят Ерве Базен перфектно обобщава в този цитат геополитическия обрат, предприет от Китай на Си Цзинпин. Дълги години в безмилостния свят на великите сили, които се борят за лидерство на планетата, Китай е усърден и амбициозен ученик. Не покорен, но все още седнал на първия ред в очакване на своя полет и бъдеще, докато Русия, с носталгия по миналото си, се настани в задната част на класната стая, редом с мързеливите и непослушните. Това пише Изабел Ласер в статия за френския вестник Le Figaro.

От дълго време Китай се грижи за своя морален имидж на международната сцена, опитвайки се да привлича и да угажда, като избягва да форсира влиянието си с методи, считани за опасни за репутацията му, докато Русия, без да й пука особено как изглежда, изцяло пое ролята си на създател на проблеми и култивира имиджа на силна държава, готова на всичко, за да подкопае противника. Това време обаче свърши. Към трите добродетели на Конфуций - добротата, науката и смелостта - китайският режим добави максимата на Макиавели във "Владетелят": "По -безопасно е да се страхуваш, отколкото да бъдеш обичан".

За няколко години Комунистическата партия на Китай (ККП) наложи агресивен обрат върху дипломацията си, като сега използва всички руски методи за "проникване", "принуда" и насилствено разпространение на своя политически модел в света: изборна намеса, манипулиране на социални мрежи , дезинформация, саботаж, сближаване с крайни политически движения... В забележителен труд, посветен на китайските операции за влияние, Жан-Батист Жанжен Вилмер и Пол Шарон, съответно директор и китаист от Института за стратегически изследвания на френското военно училище (Irsem), мозъчния тръст на Министерството на въоръжените сили, описват и анализират на 650 страници този "макиавелистки момент" на китайския режим. Гигантска и смела работа, базирана на отворени източници и на китайски език, която подчертава гигантските средства, използвани от Пекин, за да възпрепятства всякакви действия, противоречащи на интересите на комунистическата партия, да налага нейната визия за света и да променя правилата на международния ред.

Тази повратна точка в информационната стратегия на Пекин е видима от 2017 г. Тя съпътства брутализацията на международните отношения и завръщането на великите сили. Жан-Батист Жанжен Вилмер вижда три основни причини за това. Първо, китайското високомерие. След идването си на власт президентът Си Цзинпин радикализира режима. "Около 2017 г. силата му достигна етап на зрялост. Китай осъзнава своята свръхсила и факта, че несъмнено се насочваме към биполяризация на света. Той отбелязва постепенното си догонване на САЩ, икономически и военно. Китай демонстрира някаква свръх увереност в себе си. "

Втората причина е относителната несигурност на режима, който знае, че за разлика от САЩ, не е легитимен вътре в страната. Агресията е отговор на предизвикателствата, поставени от противниците, особено в Тайван и Синдзян с уйгурите. И накрая, идването на власт на Доналд Тръмп, което усилва кризата в либералния свят и предлага на Пекин възможността да популяризира своя модел. "Ексцесиите на Тръмп, безработицата и кризите в Европа, паленето на автомобили във Франция, нахлуването в Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 г.: режимът се възползва от слабостите на Запада. Подобно на руснаците, китайците от своя страна развиват негативен дискурс за Запада", обяснява Жан-Батист Жанжен Вилмер. Защото основният симптом на това втвърдяване е "русизацията" на китайските методи.

Войната за китайско влияние се разгаря от всички страни и на всички континенти. Китай се меси в изборите в Азия и Северна Америка. По същия начин, по който Русия първо се опита да наложи своя модел в близката чужбина, в Грузия (2008), след това в Украйна (2014), китайският режим изпробва новата си политика за влияние в Азия. В Тайван, първият фронт на политическата война в Пекин, се прилагат почти всички операции за влияние, от намеса в избори до превземане на медийни групи и кампании за дезинформация. В Хонконг възстановяването е придружено от операции за влияние и дезинформационни кампании, извършвани от "ликвидни армии", съставени от активисти, действащи на ad hoc основа.

Здравната криза помага за пробива и експанзията на новата дипломация на Китай, която възхвалява успехите му, способността му да затваря градове, за да спре разпространението на вируса, и критикува "хаотичния" начин, по който либералните демокрации се справят с пандемията. Дезинформация, тайни операции в социалните мрежи, агресивна дипломация, осъществявана в западните страни от нов тип посланици, "вълците -воини", опитни в офанзивата и в атаката: всичко е добро, щом трябва да се опитаме да променим наратива на глобалната здравна криза. И да се доверим на лудата идея, че вирусът не е от Китай, а от САЩ. Колкото едно нещо е по -голямо, толкова по -приемливо е. Клеветете, клеветете, винаги ще за има какво!

Войната за китайско влияние се разпалва от всички страни и на всички континенти. Китай се намесва в изборите в Азия и Северна Америка, където хакерите дори са се опитали да проникнат в имейлите на Джо Байдън. Той нахлува в Туитър с "вълците-войни", за да противодейства със заплахи и обиди на речите, които не се придържат към официалната линия на партията. Той се опитва да влияе и цензурира медиите по целия свят. Оказва натиск върху диаспорите. Опитва се да спечели благоволението на западните политици, медии и журналисти. Осигурява си зависимостта на бедните страни, като инвестира в техните икономики. Той разпространява чрез институтите Конфуций и университетите официалната китайска история. За да изпълни целите си, Китай разполага с огромна финансова мощ, оперативен команден център - база 311 във Фуджоу - и армия от служители. Според двамата автори от Irsem 2 милиона китайски граждани получават заплащане на пълен работен ден за разпространяване на пропагандата на Пекин и 20 милиона на непълен работен ден.

Тъй като споделят едни и същи цели - да защитят режима и да наложат своя авторитарен политически модел на международната сцена - Русия и Китай често вървят ръка за ръка. Пекин черпи вдъхновение от руските методи на влияние, дори стига дотам, че копира техниките й за манипулиране в социалните медии. Народната освободителната армия възхвалява руския новинарски канал RT, който е близък до Кремъл. Считан за "пропаганден самолетоносач", той е цитиран като модел за подражание. Един от първите "военни вълци", Гуи Конгю, назначен за посланик в Швеция през 2017 г., беше прекарал голяма част от кариерата си в Москва. Той е и архитект на сближаването между Владимир Путин и Си Цзинпин.

Пекин и Москва също се опитват да променят правилата на международната игра. Двата ревизионистки режима смятат, че системата на Организацията на обединените нации служи само за поддържане на западната хегемония и че е време, с помощта на геополитически сътресения, да се променят нормите и ценностите и да се възстанови първенството на суверенитета върху правата на човека. Те успяха да сложат намордник на Съвета по правата на човека и да осакатят Съвета за сигурност. Китайският режим е поставил свои хора за шефове на четири агенции на ООН и ръководители на седем други. Той е вторият по големина вносител в оперативния бюджет на ООН. И като инвестира в африкански страни, той си купува необходимите гласове, за да осигури мнозинство и да противодейства на западните страни. Защото "китайският ред" трябва да замени американския.

Пекин също използва руската тактика в опит да раздели западните страни. През март 2020 г. милиони американци получиха тревожни есемеси за пандемията, обявяващи предстоящите локдауни и спирането на обществения транспорт в Ню Йорк, които съветваха жителите да се запасят с храна и лекарства. В Канада, Япония, Европа, Южна Корея режимът се опитва да раздели обществата, като съблазни опозицията. В Европа дипломатическият формат 17 + 1, който събра Китай и страните от Централна и Източна Европа, беше не само врата към европейския пазар, но и начин за всяване на разделение, настройвайки нечленуващите в ЕС, като Сърбия, срещу членовете на съюза.

И все пак има области, в които стратегиите за влияние на Русия и Китай се различават. Алиансът е небалансиран. "За Пекин руснаците винаги ще бъдат младши партньори. Китайците смятат, че имат отношения на паритет със САЩ, а не с Русия ", обяснява Жан-Батист Вилмер. Пекин и Москва също така се конкурират в Централна Азия, съветския заден двор, впоследствие и руски, в който Китай инвестира все повече и повече. Ако руските техники за манипулиране на информация са по-сложни, Китай има раздута работна сила, която да компенсира. Там, където руснаците делегират работата на компютри, Китай разчита на армии от хора, които се адаптират по-бързо от машините. По-богат и по-мощен, Китай има икономически лостове, които Русия няма.

За разлика от Русия, Китай не налага своя модел с военна сила. Той не участва, подобно на руснаците, в Сирия или Либия, в бойни операции. Или по-скоро още не е ... Защото от няколко години Китай увеличава военното си присъствие в света. Той планира мирни операции като МИНУСМА в Мали, изпраща лодките си да патрулират в Средиземноморието, построил е гигантска военна база в Джибути. Той е инвестирал в пристанища, като например в Шри Ланка, където могат да се построят военни сгради, ако е необходимо. Накратко, той създава военна мрежа далеч отвъд близката чужбина. "Китай отдавна не е воювал и не знае как армията и населението биха реагирали на въоръжен конфликт и загуби. Това неизвестно само по себе си е фактор на несигурност. Следователно партията-държава може да се изкуши да извърши "изпитания", преди да поеме сериозен ангажимент. Разглеждат се няколко сценария. По-специално възможността да се натрупа опит от разпалване на огъня в Африка при терористична атака или вземане на заложници, например ", коментира Жан-Батист Жанжен Вилмер.

Изплатили ли са се китайските операции за влияние? До този момент са постигнали много тактически успехи. Пекин може да принуди частни компании, особено в аеронавтиката, да включат Тайван като част от Китай. Или да нанесе финансови удари на тези, които му се противопоставят. Например, блокирането на сайта на в. "Ню Йорк Таймс" през 2012 г. след публикуването на критична статия, доведе до срив на акциите му с 20% за 24 часа. Но на стратегическо ниво политиката за влияние на Китай се проваля. В Африка меденият месец с Пекин приключи, доминиран от хищническа политика и грабеж на природни ресурси. Агресивността на "вълците -воини" е причинила спад на популярността на Китай на международната сцена. В Швеция атаките от страна на Гуи Конгю потопиха двустранните отношения: Швеция затвори институтите Конфуций, пренаписа своята "стратегия за Китай" и блокира снабдяването с оборудване на китайски компании. Навсякъде китайските методи са показали контрапродуктивност.

Пандемията ускори осъзнаването на рисковете, произтичащи от китайските операции за влияние. Австралия и съседите на Китай вече знаеха това, както и Съединените щати. Сега е ред на Европа да се тревожи. Дори страните от Централна и Източна Европа, считани за мекото коремче на континента спрямо Китай, стават все по -предпазливи. По този начин Литва напусна формата 17 + 1 и съветва другите да направят същото. По отношение на китайското влияние Франция отдавна изостава. От страх от ответните мерки на Пекин, тя не е пращала министър в Тайван от 1998 г. Френското пробуждане настъпи по време на пандемията, отчасти "благодарение" на ексцесиите на посланик Лу Шайе, който започна война в Tуитър срещу експерта от Фондацията за стратегически изследвания (FRS) Антоан Бондаз.

Китайският режим, който искаше да раздели Европа, напротив, засили европейската солидарност срещу себе си. Но всичко е много относително. Според скорошно проучване на Европейския съвет за международни отношения (ECFR), само 15% от европейците виждат Китай като заплаха ...