Прокуратурата се захвана да проверява конкурса за красота Мис България 2017. До сагата се стигна след поредния скандал с избора на журито, последван от лавинообразни коментари в социалните мрежи. Не. Това изглежда не е фалшива новина, макар че първоначално доста приличаше на такава. Само няколко медии разпространиха информацията при това почти без редакция и с правописните грешки. За тях обаче - по-късно. Какво се случи всъщност? Отговорът е верижна реакция и много шум за нищо.

На 19 ноември 24-годишната Тамара Георгиева получи короната на конкурса. Новината замалко не бе подмината заради победите на Григор Димитров. Оказа се обаче, че вече седмици наред темата се дъвче като дъвка. И това не е за първи път. Обикновено подобни конкурси за красота пораждат дискусии за достойнствата на кандидатките.

И респективно коя от тях е най-добрата. Ние, българите, имаме самочувствието на нация с красиви жени. Красотата обаче е твърде субективно понятие. Някои хора я откриват в естествените, природни дадености на жената. За други е тунинг - изкуствени мигли, нокти, буквално изписани вежди и силикон къде ли не. Последния конкурс за красота роди и вицове от рода на: "България е страната на вътрешната красота" след серия от видимо неудачни избори на миски. Коментарите не спряха до тук след избора на Тамара за Мис България 2017 г. Без значение дали тя самата заслужава подобно отношение или не, факт е, че стана жертва на масовия хейт в социалните мрежи. Или на добре изигран пиар. Зависи от гледната точка.

Столичанката получи мечтаната корона и това роди лавина от всевъзможни коментари и анализи за това дали тя е заслужавала приза или е поредната, за която е платено или договорено. Освен социалните мрежи, темата подхванаха и някои телевизии, които нищиха всички възможни гледни точки. Фотографът бил "крив", нарочно снимал под ъгъл в профил, за да компрометира победителката. Журито пък имало странен стандарт за гласуване - първо се събирали точки, но имало и графи, на които се отговаряло с "да" или "не". На сцената освен хаоса в регламента се появиха и бивши носителки на короната, които разпалено коментираха как изглеждала новоизбраната миска.

Верижната реакция продължи с кулминацията - прокуратурата влиза в играта, за да нищи фактите и обстоятелствата около избора на Мис Георгиева. Не че си няма друга работа, но трябва да се заеме и с това, наред с издирването и воденето на дела срещу организираната престъпност, корупцията, убийствата и скорошните далавери с лекарствата. Прокуратурата ще проверява протоколите на всички членове на журито от конкурса и това кой как е гласувал, след като някои от членовете обявиха, че не са подкрепили Тамара, а друга претендентка.

За проверката на държавното обвинение съобщи самата организаторка на конкурса Ирина Папазова в ефир. Тя каза, че били изискани документите от провеждането на състезанието, но нямаше никакви съмнения за това, че именно Тамара е трябвало да получи короната. По-важно обаче е и друго, споменато мимоходом в разговора - че фирмата организатор на грандиозното събитие е частна и че членовете могат да изберат едва ли не всяка кандидатка.

Още нещо - оказва се и че сигналът, по който прокуратурата работи, е подаден при тях от Николай Бареков - позабравен герой, който явно е решил да яхне вълната на социалното недоволство и да го осребри по някакъв начин. По какъв - надяваме се, прокуратурата също да установи. Новината за сигнала в държавното обвинение остана на заден план, но за сметка на това пък бе подхваната от подходящите медии. Верижна реакция. Една от многото.

"Мис България" е национален конкурс за красота, в който участват неомъжени дами. Такива конкурси има навсякъде по света. Най-често кандидатките участват в по-глобални състезания като претендентки от всяка страна за Мис Свят и Мис Вселена например. Първите сведения за проведен конкурс за красота в България са от 1906 година. А през тези години разбиранията за красота са се променили.

Би било добре за всички да погледнем в огледалото и да видим кой ни гледа от там. И претендентките за красота, и подаващия сигнали в прокуратурата Николай Бареков, и членовете на журито, и прокуратурата. Медиите също. Да погледнем и да си отговорим на въпроса на какво сме заприличали. Кой стои отсреща? И красива ли е гледката? Не само опаковката, но и това, което има в нея.