”Аз съм твърдо на мнение, че трябва да направим всичко възможно да внушим този авторитет на министерството, който то заслужава за едни прекрасно преминали матури".

Това бе поредното неадекватно изявление на вече бившия министър Тодор Танев, след като стана ясно, че матурите които трябваше да са триумф на ведомството (миналата година) се оказаха жертва на брутални схеми за преписване. Сега обаче няма да е така.

Всъщност идеята за участие на родителите в контрола по време на изпитите, също е на неговия екип. Миналата година, вече печално известната заместник министърка Ваня Кастрева, лансира предложението с довода, че по този начин ще се осигури прозрачност при протичане на Националното външно оценяване. Тогава тя представи мярката на образователното министерство, според която по трима родители щели присъстват като наблюдатели в училищата по време на провеждането на матурите. Родителите нямало да влизат в изпитните зали, а да наблюдават работата на училищната комисия и на квесторите, както и размножаването на изпитните работи. Номинирането им щяло да се извършва от училищните настоятелства или от други родители, където няма такива, последната дума щяла да бъда на Педагогическия съвет.

И тогава, като сега, екипът на министерството обяви „драконовски” мерки срещу преписването, които впоследствие бяха опровергани от скандални разкрития. Най-интересна бе фейсбук интригата около профила на Пейо Яворов. Точно от този профил, в нощта преди изпита, изтече информация за темата на зрелостниците по литература. Макар икономическата полиция да локализира IP адреса на потребителя, така и не се стигна до обяснението откъде е изтекла информацията. От просветното министерство категорично заявиха, че не може да е било от тях, но всеки логично мислещ стигна до обратното заключение.

Според заявката на новия екип на МОН тази година матурите ще бъдат още по-успешно проведени от миналата. Подготвя се пакет от тайни мерки срещу преписването, които ще бъдат известни на много тесен кръг от хора. Това от една страна е добре, защото стеснява и кръга на заподозрените.

Разбира се, основен акцент е участието на родителите „на терен”. След като са инвестирали цяла година в частни учители и школи, сега ще бъдат тествани за пригодност от специална комисия и внимателно „огледани” от всички страни, за да няма конфликт на интереси. Ще си вземат два дни отпуск, защото работодателите им няма да имат нищо против. От само себе си се разбира, и че ще положат безплатен доброволчески труд, присъствайки на най-важните моменти – запечатването и отпечатването на стаи, отварянето на теста с парола, размножаването на материалите и видео наблюдението. И най-вече ще бъдат острието на министерството, с дежурство край често споменаваните тоалетни, където се извършва „основният трансфер на информация.”

Макар да не му липсва ентусиазъм, екипът на министър Кунева едва ли ще може да пребори изобретателността на „доставчиците на информация”, която има дългогодишни традиции. Разкритията от миналата година показват участието на директори на училища, квестори, ученици, дори книжарници (със специално направени помагала). Стана ясно, че тоалетните са се превърнали в своеобразни „библиотеки, от които в някои училища били изнесени торби с „пищови”. Въпреки армията от 11 хиляди квестори миналата година, преписването бе в апогея си, а от образователното министерство се заканиха „войниците” да преминат специално обучение. Сега към тях се присъединява и опълчението от 2700 родители.

Доколкото обаче бройката ученици продължава да е цел за някои училища, защото от нея зависи и броят на преподавателите, случаи като Ихтиманския, в който учителки били принудени от директорката си да изпращат есемеси с верните отговори на учениците, ще продължава да има. И това е само едно от многото основания за съществуването на преписване по време на матурите. Няма да помогнат нито хилядите камери за наблюдение на изпитните зали, нито разместването на учителите, дори изпращането им в други градове, нито спирането на интернета в залите и изземването на всякакви технически средства.

Но да се върнем на Пейо Яворов от фейсбук. Той не е от министерството на образованието, просто е имал прозрение, в нощта срещу изпита, кой автор ще се падне и решил благородно да го сподели с избран кръг приятели зрелостници.

Ние не сме мнителни и през ум не ни минава, че в тоалетните на образователното министерство е не по-малко интересно, отколкото в училищните. Защото, в такъв случай, родителска стража трябва да бъде поставена най-напред там, ден по-рано.