Може ли свободна и демократична Украйна да има бъдеще без НАТО? Този сериозен въпрос, чието разглеждане съюзниците на Киев непрекъснато отлагат, беше в основата на срещата на министрите на отбраната на Алианса в четвъртък. Поканата за НАТО е на върха на "плана за победа", представен в Брюксел от Володимир Зеленски, пише в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Според Киев периодът между американските избори и встъпването в длъжност на новия президент през януари може да предложи "възможност" на Джо Байдън. "Той има шанс да влезе в историята, като завещае на Украйна покана за членство в НАТО. Това би коригирало грешките на предишните демократични администрации, които допринесоха за денуклеаризацията на Украйна", обяснява Альона Гетманчук, директор на мозъчния тръст New Europe Center. Сближаването между Украйна и Атлантическия алианс се смята за изключително важно от украинците. Изправени пред трудности на източния фронт, те се нуждаят от западни гаранции за сигурност, за да се изправят срещу Русия, подкрепяна от нейните съюзници (Китай, Иран, Северна Корея). Интегрирането в Алианса ще става постепенно, на етапи. "В очакване войната да свърши, човек може да си представи, за да гарантира сигурността на Украйна преди пълното й присъединяване към НАТО, коалиция на решителните, с военно участие в отбраната на Украйна от страна на държавите, които имат капацитет и политическа воля за това", продължава Альона Гетманчук.

Хипотезата Тръмп

Ако времето е толкова кратко, това е и защото ветровете, духащи от другата страна на Атлантика, стават все по-лоши и по-лоши. "Стратегията на Камала Харис е избягване на конфликти. Външната й политика е неясна. Останахме с впечатлението, че тя не разбира въпросите на международната политика. Това несъмнено ще забави американския ангажимент в Европа", обяснява Александра де Хооп Схефер, президент на Германския фонд Маршал (GMF). Фил Гордън, евентуалният бъдещ съветник по националната сигурност на Камала Харис, е този, който блокира помощта за Украйна. В източната част на континента кандидатът на демократите се смята за наследник на Барак Обама, човекът на "рестартирането" на Русия на Владимир Путин. Помощта за Украйна също може да бъде блокирана отново, ако Сенатът след изборите през ноември се окаже републикански. Бъдещето за украинците би било още по-мрачно, ако Доналд Тръмп победи. Кандидатът на републиканците обеща да сложи край на войната, като разговаря с Владимир Путин. Той също така иска да намали сумите на помощта за Украйна. Сделка между Тръмп и Путин би превърнала войната в замразен конфликт, предназначен да бъде подгряван отново според интересите на Кремъл. Но дали е толкова ясно? На изток от бившата желязна завеса някои виждат нещата по различен начин. "Това, от което се страхува Доналд Тръмп, е, че Съединените щати изглеждат слаба страна. Ако изоставянето на Украйна се разглежда като белег на слабост, той може да смени коня", надява се Гига Бокерия, лидер на грузинската опозиция. Той също може да влезе в конфликт с Владимир Путин, ако руският президент се окаже твърде неотстъпчив. "Тръмп е по-отворен от Камала Харис за транзакционна дипломация и промяна. Той пръв ни снабди с оръжие. Най-общо казано, демократичните администрации винаги са били много по-малко благоприятни за нас от републиканските администрации", добавя Альона Гетманчук.

Постепенно отпускане

Въпреки желанието си да намали американското присъствие в Близкия изток, Доналд Тръмп удари Сирия през 2017 г. след химическа атака, извършена от режима на Башар ал-Асад, като по този начин изтри, начертавайки американската червена линия, унижението от оттеглянето на Барак Обама четири години по-рано. "Тръмп ни изненада в Сирия, той може да промени решението си. Илюзия е да го описваме като изолационист. Той знае как да бъде интервенционист, когато смята, че Америка е слаба. Той може да използва военна сила, ако се почувства унизен или измамен от Владимир Путин. А страните от Централна и Източна Европа са възприемчиви към тези идеи", обяснява директорът на GMF.

Междувременно от страна на САЩ виждаме по-скоро постепенно отпускане по отношение на Украйна. "Мирният план" на Володимир Зеленски и тропането му на вратата на НАТО предизвикват смесени реакции от неговите съюзници. "Джо Байдън дори няма да отвори наполовина вратата на Алианса за Украйна. Защото, ако го направи, Съединените щати ще бъдат принудени да се намесят пряко и дългосрочно в сигурността на Украйна или дори да се намесят заради член 5. Тъй като Америка не иска да се намесва в това, Украйна рискува да остане в сива зона, с основно европейски гаранции за сигурност и несигурност за бъдещето", съжалява Александра де Хооп Схефер. Горчивината нараства в Киев, където на хората се напомня, че докато украинците се оттеглят в Донбас, те все още държат позициите в руския регион Курск, окупиран от август. "Курската операция е огромен успех, но американците, вместо да се възползват от възможността да отслабят Русия и да укрепят Украйна, ни критикуват. Те биха предпочели да се подготвим за подписване на мир. Искат да ни принудят да преговаряме", съжалява директорът на Център "Нова Европа".

Според информация на Le Figaro, потвърдената забрана на украинците да използват западни далекобойни оръжия за удари по военни цели в Русия не се дължи само на страх от "ескалация". След ескалацията на войната в Близкия изток Съединените щати поискаха от руските официални лица да се опитат да ограничат Иран в реакцията му срещу Израел. Това обсъдиха външните министри на САЩ и Русия Антъни Блинкен и Сергей Лавров на срещата на върха на АСЕАН миналата седмица. "Този ​​тип инициатива си има цена. Руснаците настояват за намаляване на американската военна помощ за Украйна, както и за това вратата на НАТО да остане двойно заключена", казва дипломат. В същото време, докато се ангажира отново в Близкия изток, Америка губи интерес към Украйна, за която би искала европейците да се погрижат изцяло. "Днес нито един член на НАТО не може да се противопостави на влизането на Украйна в Алианса. Джо Байдън несъмнено ще изнесе много убедителна реч по темата, но тя няма да има никакво практическо значение. Той по никакъв начин няма да държи Доналд Тръмп отговорен, ако бъде избран", прогнозира европейски дипломат. Следователно съдбата на Украйна лежи все повече на европейските плещи.

Альона Гетманчук е убедена: "Или Европа се събужда и ни помага да победим, или се задава по-голяма война."