130 дни преди президентските избори в САЩ, кандидатът на демократите Джо Байдън води в национален мащаб пред действащия ръководител на Белия дом Доналд Тръмп с 9.2% (RCP), с 9.1% (FTE) или с 8.4% (The Economist). За сравнение - четири месеца преди президентските избори през 2016-та година средната преднината на Хилари Клинтън пред Доналд Тръмп бе 4%. И ако преди четири години разликата между демократа и републиканеца се свиваше толкова повече, колкото приближаваше датата на изборите, в настоящия случай се наблюдава обратния тренд - увеличаване на разликата между двамата претенденти.

По-притеснителна за Доналд Тръмп обаче трябва да бъде картината в т.нар. swing states (щати, които имат подвижно електорално поведение, т.е не са "абонирани" нито за демократите, нито за републиканците.). В тях електоралната разлика между Тръмп и Байдън също се увеличава в полза на демократа. В ключовата Флорида последният вече води с 6.8%. Във важната Пенсилвания, част от т.нар. Ръждив пояс (Rust Belt), на базата на който президентът прави сериозна част от политиката си и който той спечели през 2016-та година, Байдън е с преднина от 6 пункта. Подобна е ситуацията и в Уисконсин, в който щат има сериозна концентрация на бели нискоквалифицирани служители, ключов сегмент от електоралната коалиция на Доналд Тръмп. Републиканецът обаче остава конкурентен в Охайо, където нивата на подкрепа за него са идентични с тези на демократа.

От всички swing states обаче Доналд Тръмп има предина пред Джо Байдън само в Айова (с около 1.5%). Северна Каролина също ще бъде оспорван щат, но там демократът започва да се "откъсва" от републиканеца (с 2.4%). Цитираните дотук данни са от RealClearPolitics.

Другата обезпокоителна тенденция за Доналд Тръмп се наблюдава в иначе "червени" (т.е републикански) щати, които тази година може да се окажат сложени на игралната рулетка. Става дума за Аризона, Джорджия и Тексас.

В този изборен цикъл досега няма легитимно проучване, проведено в Аризона, което да не е дало преднина за Джо Байдън пред републиканеца, като средната такава към момента е 4 пункта (RCP). В Джорджия, която не е избирала демократически кандидат за президент от първия мандат на Бил Клинтън, демократът повежда с 1.4%, показват данните на FTE. А според последното проучване на Fox News от миналата седмица (сред регистрираните избиратели) Джо Байдън води на Доналд Тръмп в Тексас, макар и с едва 1% (RCP и FTE обаче дават преднина на републиканеца в "Щата на самотната звезда" с поне 2 пункта, а The Economist продължават да го приемат за по-скоро клонящ към Тръмп). За сравнение, през 2016-та година действащият президент спечели Тексас срещу Клинтън с 9 пункта разлика; през 2012-та и 2008-ма Мит Ромни и Джон Маккейн регистрираха преднина пред Барак Обама пак там съответно с 15,8% и 11.8%.

Разбира се тези актуални, но "крехки" числа, касаещи Аризона, Джорджия и Тексас, не могат да служат за сериозни заключения, понеже те се намират в рамките на социологическата грешка. Тези цифри и не обещават успех на демократа в споменатите червени щати. Но посочените числа, взети заедно, все пак формират тенденция и служат за психологическа пропаганда, която демократите тепърва ще използват. Ако може да бъде обобщена последната, тя ще бъде в следния дух: "Битката се води пред вашите порти, докато нашите територии са в безопасност". Дали това е така обаче ще видим тепърва.

Как се стигна дотук? Само допреди няколко месеца и особено в контекста на процедурите по импийчмънт срещу президента, Доналд Тръмп имаше солидна подкрепа и сериозни шансове за преизбиране, независимо от това кого демократите щяха да определят за негов опонент.

Според социолозите има два ключови фактори - никак не оригинални впрочем - които са повлияли негативно на рейтинга на ръководителя на Белия дом. Това са Covid - 19 и протестите, свързани с убийството на Джордж Флойд.

По отношение на първото, американците обвиняват президента, че той е подценил заплахата от това предизвикателство. А тук трябва да се има предвид по-голямата опасност, която Covid - 19 представлява за по-възрастните сегменти от населението, в които по принцип Републиканската партия има електорално предимство пред Демократическата.

По отношение на второто, Доналд Тръмп бива обвиняван (и отляво, и отдясно), че той не е реагирал адекватно на протестите, така че те да бъдат успокоени/неутрализирани бързо (зависи от гледната точка).

Към момента прогнозата на The Economist e, че шансът на републиканеца да спечели Електоралната колегия ноември месец е 11%, а възможността да спечели популярния вот - 2%. Каква е обаче е заслугата на Джо Байдън, така че същият да има такава сериозна преднина пред действащия президент?

Всъщност краткият отговор е следният: никаква. Според американски анализатори, близки до Демократическата партия, стратезите на Байдън са го посъветвали да направи нещо елементарно. Ако можем да го обобщим, то би било следното: "Не прави глупости и остави на Тръмп да бъде Тръмп."

Явно в Демократическата партия засега преобладава схващането, че в случая с техния републикански опонент, не е обезателно лошо, ако инициативата бъде оставена в неговите ръце. Логиката е, че Тръмп може да победи Тръмп по-добре, отколкото това може да стори Джо Байдън. А опитът от кампанията на Хилари Клинтън сочи, че прякото "сборичкване" с републиканеца и въвличането му в пряк диалог (и словесен двубой от близка дистанция) носи неоправдани опасности. Тези рискове стават още по-големи, когато се имат предвид слабостите на Джо Байдън (едно от немногото предимства на Клинтън пред Байдън бе това, че тя поне имаше концентрация, подреденост и дисциплина на вниманието).

Разбира се разговорът за приближаващите се президентски избори в САЩ, които ще се състоят в началото на ноември месец, не трябва да се обляга толкова силно на социологическите числа, когато те дават картина, отдалечена на малко повече от четири месеца преди самия вот. Просто изводите не трябва да изпреварват събитията.

За смелите любители на противното има друга актуална оферта. Броят на сп. Newsweek от ноември месец 2016-та година, който така или иначе не излезе на пазара, но на чиято корица под Madam President стои усмихнатата Хилари Клинтън, е на промоция в момента и струва 299 долара.