След като Русия изгуби голяма част от своето световно политическо влияние, се насочи към създаването на енергийно господство.
Това стана най-бързо и лесно с цената на природния газ от "Газпром".

Новият ни договор с руския енергиен гигант, стана факт през средата на януари при посещението на тогавашния руски президент Владимир Путин у нас.
Според споразумението гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 година се увеличават от 1,2 млрд. лв. на 4,7 млрд. лв.

Възникващите от изменението на договорите разходи на "Булгаргаз" са 0.77 млрд. лв. до края на 2012 г.
Самата цена на природния газ остана - тайна. Това се наложи, защото в същото време "Газпром" водеше преговори и с други страни за доставка на суровината.

Въпреки това тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че цените на природния газ ще се повишат с по-малко от 10% от 1 април следващата година.
През последните седмици обаче всички бяхме свидетели на искането на "Булгаргаз" за над 36 на сто поскъпване на "синьото гориво".

Ако искането на "Булгаргаз" бе одобрено, "синьото гориво" щеше да струва 560,14 лв. за 1000 куб. м., което по същество представлява най-голямото увеличение след промените в договорите за доставки и транзит с "Газпром" от преди година.
С натрупването за 2008 г. то ще достигне 68,5%. Това е далеч над лансираното през януари месец 40 и 45 процента до 2012 г.

Според енергийния министър Петър Димитров при запазване на сегашните нива на долара и цената на нефта и нефтопродуктите - от 1 януари ще има следващо увеличение в размер на 21,4 на сто.

Топлофикациите вече поискаха от депутатите промяна в Закона за енергетиката, така че да имат право да актуализират цените си заедно с ценовите промени при природния газ. Това означава промяна на всеки три месеца.
Сега това става един път в годината - от 1 юли.

Искането на "Булгаргаз" непременно ще доведе до поскъпване на парното поради факта, че 75% от цената на топлинната енергия се определя от стойността на "синьото гориво".
Така потребителите ще понесат ударите на новия руски юмрук - "Газпром". Това е наследникът на „юмрукът" на партията в СССР.

Руският газов монополист "Газпром" изпревари China Mobile Ltd. и General Electric Co., за да заеме третото място сред най-големите компании в света по пазарна стойност, след като председателят й Дмитри Медведев стана президент на Русия.

Инвазията на "Газпром" не е насочена само към България. На 25 януари тази година руският енергиен гигант "Газпром" подписа сделка за закупуването на 51% от сръбската национална петролна компания "Нафтна индустрия Сърбия".
По този начин и Сърбия влиза в газопровода "Южен поток". Това стана в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Борис Тадич в Кремъл.

На 14 февруари тази година руският държавен монополист стана собственик на 25% от акциите на "Белтрансгаз". Според информация на държавния комитет за имотите в Беларус руската компания е превела сумата от 625 млн. долара за поредните 12,5% от акциите на "Белтрансгаз".

На 31 декември 2006 г. "Газпром" и белоруското правителство подписаха протокол, според който руската компания ще придобие 50% от акциите на "Белтрансгаз" за 2,5 млрд. долара чрез равни вноски за период от 4 години.

През май 2007 г. бе подписан договор от "Газпром" и държавния комитет за имотите в Беларус. Първото плащане на същата стойност бе извършено през юни миналата година.