Ако се съди по последния внесен от патриотите законопроект за допълнителен платен отпуск на непушачите, писането на закони не е сложна дейност. Всъщност, ако се съди не само по този законопроект.

Какво създава впечатлението, че всеки би могъл да се справи? Един поглед върху творението на вносителите Александър Сиди, Искрен Веселинов, Александър Сабанов от "Обединени патриоти".

"Обикновено пушачите излизат да пушат поне 10 минути на всеки около два часа, което им осигурява допълнителна нерегламентирана почивка от поне 40 минути на ден при осем часов работен график", твърдят авторите на законопроекта в мотивите към документа, внесен за разглеждане в НС.

Те отчитат, вероятно след задълбочен анализ, че реално за непушачите няма възможност за такава допълнителна почивка, "което е странно с оглед на това, че като общество се опитваме да намалим броя на хората, които рискуват здравето си с този вреден навик".

И поради тези "мотиви" предлагат да се даде възможност на работодателите да договарят със своите служители непушачи или такива, които не пушат по време на работа, допълнителен годишен отпуск до два дни.

Според тях ефектите ще са два - хората ще започнат да се отказват от цигарите, за да се възползват от златната възможност, а другите, които нямат тоя порок, ще бъдат най-сетне овъзмездени. Ако изобщо успеят да си ползват целия платен годишен отпуск, разбира се. Вносителите можеха да се понапрегнат и да проучат каква част от полагаемия платен отдих успяват да използват работещите. Но това е идея за друг законопроект, има хляб в нея.

Документът има и оценка за въздействие.

Според основанията за законодателната инициатива така ще се изравнят условията на труд и почивка между пушачи и непушачи. И обхватът на заинтересованите да се приеме този законопроект е голям - "всички български граждани, наети по трудово правоотношение."

По точка "анализ на разходи и ползи" авторите твърдят, че не са необходими финансови средства, но затова пък ефектът върху здравето на гражданите е положителен. И пари не трябват, те са за сметка на работодателя.

До два дни платен годишен отпуск за непушачите или за тези, които не пушат в работно време. Изчислили са го, колкото и сложно да е било.

Да поиграем на законодатели и да изчислим колко дни допълнителен отпуск могат да получат хората, които не влизат в социални мрежи в работно време. За база ще използваме едно проучване на КНСБ, от миналата година. Там поне има факти, не впечатления.

144 минути на ден средно се прекарват в социалните мрежи. 87% от българите се свързват с помощта на фейсбук в работно време. Най-активни са между 13 и 15 часа, посочва изследването. Като не става дума за хората, чиято работа е свързана с ползването на социални мрежи.

Какво обменят българските потребители на социални мрежи? Снимки, видеа, дискредитиращи материали, конфронтират се с колеги понякога, друг път споделят конфиденциални търговски тайни.

Иначе казано 1/3 от работното време отива в сърфиране в мрежата.

С оглед на този анализ, значително по-обоснован от предишния, можем да предложим да се създаде някакъв член в настоящия Кодекс на труда, според който работодателят да може да договори до 5 дни (цифрата е хубава, закръглена) допълнителен платен годишен отпуск с работник или служител, който не ползва социални мрежи или не го прави в работно време. Тази разпоредба може да не се отнася за наетите по чл. 107б и 107 з. - служители в отпуск по бременност и майчинство или на дистанционна работа. С мотивите сме готови.

Оценка на въздействието

Основанията за законодателна инициатива са повече от убедителни - целта на законопроекта е да се ограничи губенето на време в социалните мрежи, което носи загуби на икономиката от порядъка на 300-400 млн. лв. годишно според работодателски организации.

Освен това така се изравняват условията на труд и почивка между ползващите социални мрежи и тези, които не ги ползват. Друга цел е да се стимулира ограничаването на времето, прекарано в интернет, докато сме на работа.

Заинтересовани са всички български граждани, наети по трудово правоотношение. За прилагането на законопроекта не са необходими финансови средства, напротив той ще окаже положително въздействие върху приходите в икономиката, респективно върху държавния бюджет.

Ето ни един готов законопроект, по "образец" на внесения от патриотите. Създаването му изисква не повече от 5-10 минути. Една цигара време, както се казва. Подкрепен с повечко цифри от този на законотворците. И със сигурност по-малко безсмислен от законодателният брак на патриотите.

Защото този законопроект не е нищо повече от симулация на законодателна дейност и предизвиква въпроси, които можеш да си зададеш и без да си кой знае колко компетентен.

Колко е адекватен документ, който се внася в момент, когато перничани, а и не само те, нямат вода за пиене, камо ли за миене; здравеопазването се тресе от скандали за източването на НЗОК; феновете на Левски се чудят какво да правят с акциите на отбора, които премиерът им предлага, защото е подгонил хазартния бос, който финансира клуба, а и не само него, и прочие обществени скандали, които са значително по-актуални от проблема, който патриотите са се втурнали да решават?

Има ли изобщо нужда от подобен законопроект, след като подобни условия вече се регламентират в Колективния трудов договор? Както стана ясно има примери на работодатели, които стимулират служителите си с такъв бонус.

Какъв стимул изобщо е допълнителният платен годишен отпуск, след като голяма част от хората не успяват да използват дори основния полагаем?

Какво доказва, че непушачите са по-ефективни от пушачите, понеже не излизат в нерегламентирани почивки за по цигара 7-8 пъти в работно време?

Как ще се доказва, че пушачите действително не пушат в работно време? Вероятно някой ще следи и отбелязва?

И други въпроси могат да възникнат, ако човек се задълбочи в мотивите на вносителите, но едва ли си струва. Иначе ако им погледне човек служебните "досиета", ще види, че те са сред авторите на един куп законодателни инициативи. Като законопроекта за трюфелите например, в който са участвали двама от тримата вносители на коментирания тук законопроект. Едва ли повечето хора знаят, че у нас се срещат 6 вида трюфели и че според този законопроект за незаконното им бране авторите предлагаха глобите за бракониерите да бъдат до 5000 лв., при рецидив до 10 000 лв.

Всъщност този законопроект беше оттеглен два дни след внасянето му и не видя обсъждане. Вероятно същото ще се случи с предложението за отпуск на непушачите.