Рядко лидерите от Персийския залив са рискували толкова много по време на американски избори. За тях 3 ноември представя два сценария, априори, много различни. Първият: подновяване на мандата на Доналд Тръмп, осигуряващ приемственост на американския подход към автократите на Арабския полуостров и максимален натиск срещу Иран. Вторият: избор на кандидата на демократите Джо Байдън и скъсването - само до известна степен - с метода на Тръмп в полза на по-нюансираното виждане за лидерите на региона и на Иран. Това коментира електронното издание на ливанския вестник L'Orient-Le Jour.

"Администрацията на Байдън ще се върне към основите на администрацията на Обама", заявява Джералд Файърстийн, бивш посланик на САЩ в Йемен от 2010 г. до 2013 г. и вицепрезидент на Института за Близкия изток. "По конкретни въпроси, това вероятно би означавало по-голяма ангажираност в разрешаването на конфликта в Йемен, по-голям натиск за прекратяване на вътрешната конфронтация в Съвета за сътрудничество в Персийския залив (желязната прегръдка между саудитската ос и Катар ) и по-малко желание да се следват саудитските и емирските предпочитания в регионалната политика ", продължава той.

Открито критикуващ Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул през 2018 г. и за нарушенията на човешките права в контекста на конфликта в Йемен, бившият вицепрезидент на Барак Обама обеща да "преоцени отношенията на САЩ с кралството". "Взаимоотношенията на администрацията на Байдън с държавите в Близкия изток, които са ръководени от авторитарни лидери, ще бъдат приоритетни по отношение правата на човека и демократичните принципи", пише в сайта на кампанията.

Говоренето на кандидата на демократите контрастира с това на Тръмп. Като пример американският президент беше нарекъл своя египетски колега Абдел Фатах ас- Сиси, неговият "любим диктатор" в кулоарите на Г7 през 2019 г. и се похвали през следващата година, че е "спасил" саудитския престолонаследник, посочен с пръст по делото Хашоги. Отношението му контрастира с това на неговия предшественик Барак Обама, който трябваше да играе ролята на балансьора между Рияд и Техеран. Формулата на Тръмп в Близкия изток е проста: борете се с Иран на всяка цена, дори ако това означава да си затворите очите за грешките на саудитските и емирските ни съюзници.

Принципно различна линия

Избирайки Саудитска Арабия за първото си официално пътуване в чужбина, американският президент беше положил основите още при пристигането си в Белия дом. Увеличавайки продажбите на оръжие за кралството, той стигна дотам, че наложи вето на двупартийна резолюция, приета от Конгреса през 2019 г. за спиране на американската подкрепа за коалицията, водена от Рияд и за подкрепа на йеменското правителство срещу бунтовниците Хути, подпомогнати от Техеран. "Администрацията на Тръмп определи своята политика спрямо Залива чрез желанието си да упражни максимален натиск върху Иран", припомня Робърт Мали, бивш член на администрацията на Обама, а сега президент на Международна кризисна група. Американският президент избра да заложи на излизането от ядрената сделка през 2015 г. и политиката на засилени санкции за огъване на иранския режим. Политика, която възнамерява да провежда в случай на преизбиране.

Кандидатът на демократите възнамерява да заложи на дипломацията по този въпрос, заявявайки, че е готов да върне Вашингтон в сделката, ако Техеран отново спази ограниченията в текста. В този случай "насоката на американската политика в Персийския залив ще бъде коренно различна", отбелязва Робърт Мали.

По повод втората годишнина от убийството на Джамал Хашоги, Джо Байдън обяви, че иска да прекрати помощта на САЩ за Саудитска Арабия в Йемен и че неговата администрация "ще се погрижи Америка да не оставя своите ценности пред вратата, за да продава оръжия или да купува петрол ". "Основен въпрос ще бъде дали администрацията на Байдън ще възстанови ограниченията върху продажбите на оръжие в Персийския залив, особено продажбата на прецизно управлявани боеприпаси (PGM) на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, освен ако няма разрешаване на конфликта в Йемен, подчертава Джералд Файърстийн. "По-общо казано, администрацията на Байдън също трябва да вземе предвид възгледите на Конгреса относно продажбите на оръжие, които са в напреднала фаза и по-специално вероятното искане на ОАЕ за продажба на F-35 и бойните дронове Reaper", добавя той.

Дълбоки връзки

Рияд е главният съюзник на Вашингтон в Персийския залив. Ако спечели, Джо Байдън ще бъде принуден да се адаптира към престолонаследника Мохамед бин Салман и обратно. "Тонът на Джо Байдън ще принуди MBS да се замисли сериозно за видовете политики, които трябва да провежда, за да поддържа такива отношения с американците, които обслужват взаимните им интереси", казва Аарон Дейвид Милър, бивш съветник и преговарящ от името на различни американски администрации, понастоящем експерт в мозъчния тръст на Фондация Карнеги за международен мир. "В много отношения бих очаквала отношенията между САЩ и Персийския залив да продължат при администрацията на Байдън", казва Барбара Лийф, посланик на САЩ в ОАЕ между 2014 г. и 2018 г. и програмен директор на арабските политики във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Отношенията с всяка от шестте (страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив) се основават както на споделени интереси на националната сигурност, така и на десетилетия съвместна работа под републиканската и демократическата администрации. Връзките са дълбоки ", продължава тя.

Но според експерти страните от Персийския залив вече са предвидили бъдещ мандат на Байдън и това е една от причините, които биха могли да мотивират обявената през изминалия месец нормализация между Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел, под егидата на САЩ. Джо Байдън приветства постъпката като "смела и абсолютно необходима". По този начин страните от Персийския залив се позиционират като партньори на главния съюзник на Вашингтон в региона и в същото време очакват относителното изтегляне на американците от Близкия изток да продължи.