От висотата на Кремъл, отвъд кървавочервените стени, които го отделят от обикновените простосмъртни, Владимир Путин наблюдава дипломатическия танц на западните страни. Един след друг те дефилират на Червения площад или му звънят и говорят с него понякoга в продължение на два часа. От десет дни дипломатическата активност е в пика си, но нито една от тях не е получила ни най-малка отстъпка от господаря на Кремъл. Джо Байдън, президентът на водещата световна сила, Еманюел Макрон, лидерът на Европа, служители на ЕС, влиятелната Германия, бурният Борис Джонсън: всички бяха отхвърлени от Владимир Путин, президент на огромна, но изолирана страна, чийто БВП е еквивалентен на този в Испания и чиято демография намалява всяка година. Това пише в статия за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

"Нашето усещане е, че Владимир Путин остава на същите доста офанзивни позиции, вярвайки, че не той е поел инициативата за ескалацията", а западняците, приближавайки руската граница, обяснява източник от Елисейския дворец след поредния телефонен разговор между Еманюел Макрон и руският президент в събота. Същото усещане имат и във Вашингтон, където разговорът между Владимир Путин и Джо Байдън не доведе до "фундаментална промяна". Не само дипломатическите усилия бяха задушени от руските снегове, но господарят на Кремъл продължи военната ескалация по границите на Украйна, струпвайки все повече войски и оборудване. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан нарича евентуална руска офанзива "много, много реална възможност". Инвазията може да започне преди края на Олимпиадата, каза той, с "въздушна бомбардировка и ракетен огън".

Последен шанс да си върне Украйна

Защо е тази загадъчност от страна на Владимир Путин, който рискува да засили изолацията си на международната сцена и да осъмне с нови санкции? Може би защото му е дошло времето да стигне до край. Съединените щати са отслабени след изтеглянето от Афганистан и искат да съсредоточат международните си усилия върху Китай. Европа е разделена и без воля за власт. Еманюел Макрон повтори в събота "решимостта да действат" на западняците, а Джо Байдън заплаши с "тежки и бързи последици" в случай на инвазия. Но защо Путин ще отстъпва, когато западняците непрекъснато казват, че няма да ангажират армиите си в случай на война...

Русия от своя страна възстанови армията си, както и мястото си на международната сцена. Тя е пристрастена към зависимостта на Европа от нейния газ и се възползва от колебанията на стария президент Джо Байдън. За човек, обърнат към миналото като Владимир Путин, слабостта на Запада е може би последната възможност да си върне Украйна, чиято независимост той никога не успя да преглътне. И да контролира отново бившата сфера на влияние на Съветския съюз, той, който смята, че разпадането на СССР е "най-тежката геополитическа катастрофа на 20-ти век". След революцията на Майдана през 2014 г. прозорецът за господаря на Кремъл наистина се затвори. Украйна не падна като узрял плод, както се надяваше Кремъл, президентът Владимир Зеленски затегна политиката си спрямо Москва, прозападните настроения се засилиха в Украйна. "Сега е моментът или никога да се възползва от недостатъците на Запада, за да извлече дивиденти, по-специално неутрализирането на Украйна", коментира дипломат, запознат с въпроса.

Откъснат от света

Нахлуването би било само една от възможностите, в допълнение към хибридната война и кибератаките, енергийния натиск, операциите за блъфиране, манипулацията и дезинформацията, дори заговорите за преврат срещу президента Зеленски. От началото на кризата французите и американците понякога имат различна интерпретация на военното разполагане по границите на Украйна. Белият дом обявява неизбежността на военно нападение от почти два месеца. Елисейският дворец е по-предпазлив. "В думите на Владимир Путин няма индикации, че ще премине в офанзива", каза източник от Елисейския дворец в събота след телефонния разговор между двамата президенти. Независимо дали става дума за Чечения, Грузия или Крим, Владимир Путин никога не е предупреждавал, преди военна намеса в бившата "близка чужбина" на СССР. Той също така никога не се е впускал във военни операции, твърде тежки, за да издържи страната му, каквато несъмнено би била инвазия в Украйна.

Но дали Владимир Путин още е същият като преди? От началото на кризата с Ковид той се откъсна от света и се изолира в Кремъл, който превърна в обсадена цитадела. По време на петчасовия си разговор с него миналата седмица в Москва, Еманюел Макрон видя президент, различен от този, който беше приел във Форт Брегансон преди време. "Той намери Владимир Путин за по-твърд. Трудно му беше да прекъсне дългите му монолози и да го върне към актуални теми. Путин беше обсебен от историята, правеше исторически ревизионизъм, като непрекъснато се връщаше към периода, когато НАТО все още не беше интегрирал Полша, Унгария и Чехия през 1997 г.", обяснява дипломатически източник. Тази радикализация на руския президент ще го подтикне ли да се втурне в атака?

Във всеки случай обещанието на Джо Байдън за ненамеса не само дава зелена светлина на Владимир Путин да се намеси. То също така допринася, като подкопава украинската икономика, за отслабване на страната и следователно за обслужване на интересите на Кремъл.