В края на 1999 г. един 47-годишен млад мъж пое юздите на Русия. Но зад Владимир Путин се криеше армия от бивши другари от КГБ, които му помогнаха да "почисти". Сега той контролира цяла Русия в името на "стабилността", за да избегне "хаоса". Той е шефът и то за дълго време, коментира френското обществено радио France Inter.

Поправка в основния закон, добавена във вторник за всеобща изненада, ще позволи на силния мъж на Русия Владмир Путин да "нулира" брояча си на президентския мандат, за да му даде право да се кандидатира за нов през 2024 г. и 2030 г. По този начин Путин може да продължи да царува, както прави повече от двадесет години, редувайки се ту като президент на Руската федерация, ту като глава на руското правителство. На 31 декември 1999 г., когато Владимир Путин идва на власт, кланът Елцин и по-специално Александър Волошин, ръководител на президентската администрация, смята, че е намерил решение как да предпази Кремъл от аферите и скандалите. Mлад 47-годишен мъж на име Владимир Путин, напълно неизвестен и доста мекушав.

Огромна грешка. Защото основните "приятели" на Путин, бившите му колеги, гравитират в структурите на съветската Държавна сигурност. Те са "кагебисти", начин за обозначаване на онези, които бяха членове на ЧК през 1917 г., ГПУ през 1922 г., НКВД през 1934 г., МГБ през 1946 г., КГБ през 1954 г. и ФСБ в Русия през 1991 г., и захранваха тайните служби. От 2000 г. Путин постепенно започва да заменя либералите и демократите от времето на Елцин с доверени мъже, бивши членове на КГБ. Секуритарен "преврат", който се извършва в мълчание, при пълна дискретност. Путин бързо се утвърди на власт, в контекст, в който руският народ, уморен от промените и хаоса от елцинската ера, искаше да диша.

Доживотен президент в името на стабилността

Това, което Владимир Путин предлага на своите избиратели, е политика на "стабилност". Именно тази стабилност му позволи да не брои годините в Кремъл. Ако през 2008 г. той даде президентския пост на Дмитрий Медведев в продължение на четири години, то това беше, докато запази властта в правителството като министър-председател. От 2012 г. Путин винаги е намирал правилните думи, за да остане на власт. И сега, с одобрението на Думата, няма да има ограничения, въпреки че има риск да обърка стабилност и неподвижност. Един и същи човек на власт в продължение на двадесет години и, може би, за следващите двадесет години, в традицията на абсолютната власт, наследена от царизма, от "вожда" Сталин.

Тук годините на власт не се броят. Важното е обаче, че "началникът" е там, за да ръководи хората. Подход, който дълбае пропаст между Русия и нейните съседи, които, с изключение на Азербайджан, където Гейдар Алиев, бивш генерал от КГБ на Съветския съюз, постанови подобен режим, политическите навици са напълно различни.

Почти изолиран случай

Прибалтийските държави, с протестантска (за Естония и Латвия) или католическа (за Литва) култура, са обърнати към Запада и към Европа. Те не познават традицията на "шефа". Същото е и в Украйна, която никога не е познавала "водач". Всички украински ръководители, казаци, бяха избрани преди пристигането на руските царе в част от страната през 18 век. Тази силно централизирана сила в ръцете на един-единствен човек отдалечава Русия от западните й съседи, но и от Европа. Поне докато не намери "вожда", който ще я поведе към европейската демокрация.