Тези дни здравното министерство сипе законопроект след законопроект за обществено обсъждане. Трудно е да ги проследиш, камо ли да реагираш. Една от най-промотираните промени в Закона за лечебните заведения е допълнението, с което се дава възможност на здравни специалисти да откриват индивидуални или групови практики.

Ползите от тази поправка в закона, според мотивите към документа, са най-малко две - веднъж се създава възможност за частна практика на здравните специалисти, втори път се извеждат от сивия сектор услугите, към които е нараснало търсенето в последните години.

В резултат се очаква да се повиши интересът към тези медицински специалности, тъй като до момента не са особено атрактивни най-вече заради ниското заплащане.

Един вид - даваме ви възможност да излезете на пазара, да плащате данъци, наеми, консумативи, да декларирате онези 5, 10 или 20 лв., които вземате за мерене на кръвно, биене на инжекции, превързване на рани или за проследяване бременност и оказване на помощ в грижите за бебето след раждането, там където хората не могат да се доберат до лекар.

Вярно, засега не се предвижда сключването на договори с НЗОК. Ако има интерес, ще се мисли за плащане с общински средства по места. Макар че, ако общините разполагаха с достатъчно средства, общинските болници нямаше да са в това състояние.

От Алианса на българските акушерки веднага реагираха с отворено писмо, в което изразиха недоумение, че подобно предложение се прави при липсата на акушерски стандарт, в който да се регламентират дейностите, които могат да извършват акушерките. И обърнаха внимание върху факта, че в техния бранш "действат" немедицински лица, които прилагат нетрадиционни методи, като ползването на "розови слушалки" при преглед на бебето.

Всъщност въпросните розови слушалки са педиатричният стетоскоп, който се използва от някои "немедицински" и медицински лица и се промотира като добър вариант при преглед на бебета.

На тези слушалки мястото им не беше в официален документ, какъвто претендира да е отвореното писмо до здравните институции на Алианса, и съвсем очаквано зародиха спор, който изкара на светло отдавна тлеещи противоречия в съсловието.

В социалните мрежи тръгнаха дискусии и взаимни обвинения, в които се включиха и пациентите. Появи се и хаштагът "розови слушалки".

Конфликтът между старата и новата школа сред акушерките съществува отдавна и периодично припламва по някоя искра, покрай събития, които организират.

На едните им е писнало да работят в условия на недофинасиране и пренебрежение, другите се стремят да се утвърдят с иновативни практики и алтернативни методи.

Консервативно настроените тъгуват за времената, в които имаше патронажна грижа, а съсловието им предизвикваше респект, независимо от подхода към пациента, просто защото нямаше конкуренция, която да покаже друг модел на работа.

С времето мястото на акушерката в процеса на раждане беше обсебено от акушер-гинеколозите (доказва го и нарасналият брой цезарови сечения), а нишата, която доброволно или принудително се създаде в грижата за бременните и новородените, се зае от т.нар. и в писмото "немедицински лица".

Защо се случи? Защото природата не търпи празно, както знаем, и когато родилката изведнъж се оказва сама в един от най-важните моменти в живота си, се появи нужда от човек, който да я насочва и успокоява, да върши неща, които имат по-скоро морален, а не медицински аспект. Така се появиха дулите и консултантите по кърмене.

Част от тях дори завършиха медицинско образование, сдобиха се с международно признати сертификати за упражняване на дейността си и излязоха на пазара като консултанти, треньори и т.н.

Както знаем, в частния бизнес подходът е друг, защото се очаква този, на когото предлагаш услугите си, да ти плати. Което е малко по-различно от ситуация, в която си принуден да изпълняваш задълженията си в родилно отделение на общинска болница например, в която отдавна не са ти изплащали пълния размер на и без това мизерната заплата.

Така бременните жени и младите майки започнаха за търсят услугите на немедицинските лица с розови слушалки и дори не научиха името на акушерката, която е присъствала на раждането им.

Разбира се, покрай утвърдените, сертифицирани, а и вече образовани немедицински лица се нароиха и други, които използват инерцията на интереса към този вид услуги, за да изкарат някой недеклариран лев. Те са от оная част, която здравното министерство иска да издърпа на светло с промените в Закона за лечебните заведения.

И докато "младите" и "старите" се обстрелват в социалните мрежи с въпроси - "а вие защо ползвате розови слушалки" или "а вие защо съветвате майките да дават вода на бебетата" и други подобни, общественото обсъждане на законопроекта тече. А това е времето за конструктивни предложения.

Какви са настроенията сред прагматично настроената част от съсловието, която не се интересува от цвета на слушалките, и дали това е чаканата от нея възможност?

Както личи от отделни реакции, акушерките виждат зад този законопроект опит държавата да се оттегли от отговорността за адекватно заплащане на труда им - от нас толкова, другото можете да си го изкарате на частно. Само че много частно, защото без договор с Касата, кръгът пациенти, които могат да си позволят услугите ти е силно ограничен. За разходите, с които е свързано поддържането на една частна практика, вече стана дума. Освен това, ако искаш да бъдеш търсен, ти трябва да осигуряваш помощ в онази част от денонощието, в която болниците и дкц-тата не реагират, и в почивните дни. Или да създадеш практика там, където липсват всякакви медицински услуги.

И това са въпросите, над които си струва да се съсредоточат акушерките. Иначе няма да има къде да си ползват слушалките, независимо дали са розови или не.