Пак е Трети март и пак позакъсали с имиджа си родни политици бързат да го пооправят, като се закълнат публично във вярност към „Санстефанския идеал".

А някои, като кметът на Пловдив Славчо Атанасов и компания, навярно от страх да не ги изпреварят, взеха, че още на 26 февруари опънаха билбордове в града си.

От тях ВМРО (Вяра Морал Родолюбие Отговорност) и градоначалникът, на фона на карта на Санстефанска България, честитят на българите националния празник.

Показаната карта обаче включва и част от днешна Гърция и това предизвика неподозиран дипломатически скандал. Гръцкият консул в Пловдив Николаос Пиперигос още сутринта, на същия ден поиска спешна среща с кмета Славчо Атанасов.

Кметът обаче като бивш политически офицер и следователно вещ в дипломацията взе, че му отказа, тъй като бил много зает. Не успя да помогне на консула да изпълни намерението си за незабавно рандеву и областният управител на Пловдив Иван Тотев. Той се опита да съдейства, но исканата среща така и не се състоя.

Нищо обаче не бе в състояние да спре представителят на Гърция в града под тепетата да използва момента, за да развихри скандала. Консулът напомни, че взаимоотношенията между двете страни са възможно най-добрите и като пример посочи открития на 15 януари дългоочакван пропусквателен пункт Златоград-Термес.

Допълни и, че до края на годината се очаква да бъдат открити още два нови пункта. Пропусна обаче да спомене, че три от 4-те действащи ГКПП-та съвсем доскоро бяха блокирани за месец от гръцки фермери.

Явно е счел, че този факт е маловажен за развитието на връзките ни. За сметка на това заяви, че: „Въпросните изяви не са проблем с Гърция. Те засягат Европа, защото България е част от голямото европейско семейство."

Но изглежда Николаос Пиперигос едва ли е предвидил онова, което се стовари на главата му след реакцията на т. нар. пловдивски воеводи. Впрочем, защо абревиатурата на тяхното „ВМРО" беше разшифрована на билбордовете в града като „Вяра Морал Родолюбие Отговорност", вместо „Вътрешна Македонска Революционна Организация", така и не стана ясно.

Както не стана ясно има ли въобще нещо общо това пловдивско ВМРО с официалното ВМРО-БНД. Вместо това на дръзналия да оспори пиар начинанието на „Атанасов и сие" гръцки дипломат му бе проведена такава остра „разяснителна" кампания, че навярно свят му се е завил.

От щаба на пловдивските „воеводи" препоръчаха на гръцкия консул да се обърне към Народното събрание на България с предложение да се отмени 3-ти март като национален празник. Защото рискува всяка година да се чувства засегнат от това, че ние, българите, тачим символа на макар и мимолетното българско национално обединение.

А общинският съветник Слави Георгиев заяви, че явно гръцкият консул е много малко време у нас и не е запознат добре с нашата история и с честванията на празника.

„Воеводата" каза още, че територията изобразена на билбордовете е очертана и е предмет на сключени именно на 3 март 1878 г. междудържавни договори.

Слави Георгиев декларира също, че от ВМРО няма да се откажат от билбордовете, защото по този начин те поддържат българската историческа памет. Той допълни, че съзнават, че реалностите днес са други и че тези територии са гръцки, но въпреки това те са и част от българското културно-историческо наследство.

Пловдивските „воеводи" препоръчаха на Николаос Пиперигос и да се запознае повече с реалностите в България, защото всяка година ще се сблъсква с подобни агитации.

Ако гръцкият консул вземе, че се вгледа по-сериозно в своите критици обаче ще види, че няма основание за сериозни притеснения. Споровете около това кои делегати на последния конгрес на ВМРО-БНД са били легитимни и кои не, разкриха доста лошото състояние на пловдивската организация.

Но това, което е по-любопитно в случая е, че от централата на ВМРО-БНД на "Пиротска" 5 също пуснаха декларация в подкрепа на билбордовете и на кмета Славчо Атанасов. И то само две седмици, след като свалиха своето доверие от ръководството на пловдивската структура.

И днес в Беломорието, мотивират позицията си от централата на ВМРО-БНД, живеят стотици хиляди българи, подложени на десетилетия насилствена асимилация. И точно гръцките представители нямат никакво морално право да повдигат исторически въпроси в навечерието на националния ни празник.
Но ние сме достатъчно великодушни, за да не напомняме това постоянно. А просто отбелязваме идеала на една епоха в българската история. Защото, ако бяхме решили да действаме в гръцки стил, щяхме да отпечатаме на билбордовете границите на Симеонова България. А в нея е включена почти цялата днешна Гърция, припомнят от „Пиротска" 5.

Историческите карти на Санстефанска България, които осъмнаха в центъра на Пловдив, възмутиха не само гръцкия консул в града. Както предаде скопската телевизия Канал 5, македонският посланик в София, който бе на политически консултации в Скопие, получи инструкции от македонския външен министър Антонио Милошоски да излезе с реакция по повод билбордовете в Пловдив.

Причината за това е, че на тях фигурират територии от Македония и Гърция, които според Санстефанския мирен договор са били в границите на България. От София ще бъде поискано българските власти на всички нива да не позволяват провокации спрямо Македония.

Разбира се, замерянето с исторически карти е любим спорт по нашите географски ширини, но не бодящата очите на консула Пиперигос и на министър Милошоски карта на Сан-Стефанска България е най-големият проблем за техните страни.

Както признава пред списание „Шпигел" самият гръцки премиер Георгиос Папандреу, оцеляването на неговата страна е заложено на карта, но по съвсем друга причина. И тя е дълбоката икономическа и финансова криза, която може да доведе Атина до състояние на фалит.

А през изминалите месеци официална София на няколко пъти обвини Македония в териториални претенции и междувременно постави като условие за подкрепата си за евроинтеграцията на страната поддържането на добросъседски отношения.

Така или иначе, независимо от това кой и как употребява днес спомена за историческото ни минало, за да се опита на всяка цена да остане в политическата игра, 132 години по-късно Сан-Стефано все още тресе Балканите.