Владимир Путин приема във вторник ръководителя на американската дипломация Майк Помпео, за да се опита да "стабилизира" много трудните отношения между съперничещите си сили, в атмосфера на покачване на напрежението между САЩ и Иран.

Венецуела, Иран, Украйна, разоръжаване... Ябълки на раздора не липсват и именно на миниран терен Майк Помпео ще трябва да изиграе номера на еквилибриста между желязната си твърдост и желанието за сближаване на шефа си Доналд Тръмп, освободен от тежестта на вече приключилото разследване на прокурор Мълър. Това пише в свой материал френският регионален всекидневник Ouest-France. Ето пет теми, които поддържат климата на новата студена война между двете страни:

Иран

Руският външен министър Сергей Лавров обеща "откровен" разговор с американския си колега по иранския ядрен въпрос. Безспорно едно от най-старите напрежения между двете страни, тази криза беше затихнала с подписването през 2015 г. на споразумението с Техеран за ядрената му програма. Тя се върна на преден план преди една година, когато Доналд Тръмп обяви, че САЩ напускат пакта. Решението му да наложи тежки санкции на Иран е навредило на икономиката на страната, включително и на петролния сектор и на чуждестранните компании, които търгуват с Ислямската република.

Русия, както и европейците и Китай, иска да запази споразумението, но в лицето на твърдостта на САЩ Техеран спря да изпълнява някои от своите ангажименти. Към това се добавя и страхът от военна ескалация, като Вашингтон обвинява Техеран в подготовката на "предстоящи" атаки срещу американските интереси в Близкия изток. Съединените щати са разположили военен кораб и ракетна батерия Пейтриът в залива, където вече има самолетоносач и бомбардировачи B-52. Преди дни няколко кораба са били обект на тайнствен "саботаж" по крайбрежието на ОАЕ, според Рияд и Абу Даби, което води до нарастващо напрежение в Персийския залив.

Венецуела

През последните седмици Русия и Съединените щати си размениха взаимни обвинения в намеса във Венецуела. Москва е основен съюзник на президента Николас Мадуро, докато Вашингтон подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Русия разкритикува "безотговорната" подкрепа на Съединените щати за това, което смята за неуспешен преврат срещу Мадуро. Майк Помпео каза, че Мадуро е "тиранин", че е готов да напусне страната, но подкрепата на Русия го е разубедила.

Северна Корея

Миналия месец лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещна с руския си колега Владимир Путин за първия им разговор на четири очи. Срещата във Владивосток имаше за цел да се противопостави на влиянието на Съединените щати и да засили ролята на Москва на Корейския полуостров, след провала на предишните преговори между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп. Пхенян настоя сърдито, че Майк Помпео трябва да бъде държан настрана от по-нататъшни дискусии.

Намеса в изборите

Докладът на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър не откри никакви доказателства за каквито и да било отношения между Русия и обкръжението на Доналд Тръмп през 2016 г., но заключава, че "Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. по систематичен начин ". Майк Помпео обеща "твърди мерки" срещу тези "вредни дейности" на Москва и обясни, че очаква същия вид нелегални руски дейности и през 2020 година. Кремъл винаги е отричал всякаква намеса, приписвайки тези обвинения на сметката на вътрешнополитическите борби във Вашингтон.

Санкции и затворници

Съединените щати продължиха да засилват санкциите си срещу Русия през последните години, заедно със Запада по украинския въпрос, но също и едностранно. Климатът на новата студена война се подхранва от няколко огромни шпионски афери: Москва осъжда съдбата на Мария Бутина, единствената рускиня арестувана и осъдена по разследване на руската намеса в американската политика.

Обвинена, че е руски агент в Съединените щати, тя е осъдена на 18 месеца затвор. Руският президент Владимир Путин определи присъдата като "произволна", като заяви, че не разбира защо е била осъдена. Междувременно американецът с британско гражданство Пол Уилън е задържан временно в Русия, където е обвинен в шпионаж. Бившият морски пехотинец беше арестуван в края на декември в Москва. Москва отхвърли идеята Уилън да бъде заменен с друг затворник в САЩ.