Ако има колективен приз за парламентарно коварство, победители ще са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и Патриотичния фронт – Цветан Цветанов и Валери Симеонов. Към тази двойка бих добавил и заместниците им в НС - Красимир Велчев и Валентин Касабов, играещи ролята на комисари, громящи с комсомолски патос всеки недолюбващ партийните им вождове.

Преди седмица излязох на парламентарната трибуна и за трети път в последните 14 месеца предложих промяна в правилника за организацията и дейността на Народното събрание, която драстично да намали депутатската ваканция по Великден и Коледа. Който е слушал изказването ми, сигурно е чул ехидните възгласи от залата, когато призовах депутатите да не се изживяват като патриции и да не третират народа като долнопробен плебс.

Вместо да замълчи от срам, че депутатската ваканция е четири пъти по-дълга от почивните дни на редовите граждани, Велчев изнесе гневна пледоария срещу мен и на финала й ме нарече измамник.

Вместо да се изчерви от срам, че защитава незаслужена привилегия на депутатите, той грозно обиди шест милиона българи, които мислят като мен.

По време на изказването ми депутати от ГЕРБ отправяха обидни реплики от местата си: "Нещастник", "Идиот" и прочие нецензурни думи, на които Ц.Цачева не реагира.

Точно преди година тази грозна сцена се разигра за първи път, когато след предложението ми за намаляване на Великденската ваканция, Валентин Касабов изригна като Везувий и ме нарече… „крастава мърша“. Цачева му направи любезна забележка и нищо повече.

И правилно – коалиционните партньори и своите трябва да се уважават, дори когато псуват от трибуната (това наскоро стори герберският депутат Владимир Тошев и естествено не последва дори вербална санкция от председателстващия заседанието).

Граждани, запомнете тези любезни послания на парламентарните остриета на ГЕРБ и ПФ: Всички вие, искащи от властниците да не се изживяват като патриции и да не третират народа като плебс, сте … „нещастници, идиоти и крастава мърша“!

Едва ли ще изненадам някого, ако кажа, че и тази, и миналата година, нито един опозиционен депутат не стана в моя защита. Обяснението за липсата на парламентарна солидарност е елементарна – и властта, и опозицията се смятат за патриции, които по Великден и Коледа имат право на божествено дълга ваканция, докато на плебса и два почивни дни са му много.

Но на 26 април солидарността в опозиционните редици може и да възкръсне. Защото с новия Избирателен кодекс ГЕРБ и ПФ не само попържат критиците си, но и ще опитат да ги изхвърлят от парламента. Писаният от Цветанов и Симеонов нов изборен закон е еманация на наглостта и коварството.

Тези думи звучат крайно, но ако кодексът на герберите и патриотарите мине на второ четене, извънпарламентарните партии ще бъдат потопени, Реформаторският блок, АБВ и Атака ще гледат парламента през крив макарон, болшевишкият Член Първи триумфално ще се завърне, а Конституцията ще е носна кърпичка на Цветанов и Симеонов.

Неслучайно вицепремиерът Калфин ултимативно предупреди: „Ако при гледането на следващите текстове в Изборния кодекс не се преосмислят глупавите решения, които бяха взети на среднощна правна комисия, АБВ напуска правителството“.

Видимо уплашен от този Избирателен кодекс, реформаторът Настимир Ананиев каза, че част от приетите промени в кодекса противоречат на коалиционното споразумение между РБ и ГЕРБ и рефоматорите ще поискат от президента да наложи вето на зловещия закон.

Кои са подводните мини в Избирателния кодекс на дуото „Цветанов-Симеонов“, които ще отпратят в политическото небитие една дузина парламентарни и извънпарламентарни партии?

Изобщо няма спор, че вече приетото задължително гласуване противоречи на конституцията, повеляваща, че гласуването е право, а не задължение. Спорно е обаче дали ще се съберат достатъчен брой депутатски гласове, за да се сезира Конституционният съд.

Вярно, засега не се предвиждат санкции срещу негласувалите. Но и без санкции избирателната активност ще се повиши. Това ще затрудни малките партии, които ще трябва да се борят за много повече гласове, за да прескочат 4-процентната бариера.

Ето тук е заровено кучето. Тук трябва да търсим тайните мотиви на Симеонов за налагане на задължителния вот. Обещанието му за намаляване на електоралната тежест на ДПС при задължително гласуване е приказка за наивници. Точно при императивен вот дисциплинираните избиратели на ДПС ще са максимално мобилизирани. Добавя ли солидният финансов ресурс на Боянските сараи и увеличаващият се дял на циганските гласове за ДПС, сметките на патриотара ще излязат криви.

Питам се Симеонов наистина ли си вярва, че Коалиция „Патриотичен фронт“ ще оцелее до следващите избори? Както вече писах, различията му с Каракачанов са фундаментални, а някои са непреодолими – напр. за шистовия газ, за който лидера на НФСБ фанатично лобира.

И на какво отгоре патриотът-русофоб си мисли, че със слугинаж на ГЕРБ неговият Национален фронт за спасение на България ще го спаси на следващите избори? Неслучайно критиците му сполучливо го преименуваха на Национален фронт за спасение на Борисов.

При това имам лични впечатления от Северна България и те са ужасяващи за фронтоваците - цели структури на НФСБ отказват да плащат членски внос заради колаборацията с ГЕРБ, а в Русе и Плевен ръководствата на НФСБ колективно се вляха в „Българската пролет“.

Затова уверено твърдя: На север от Стара планина НФСБ е колос на глинени крака и е под въпрос дали ще мине и изборната бариера от 1 процент! И гилотината на налагания от В.С. кодекс като нищо ще отреже главата на своя идеолог. Както през Великата френска буржоазна революция и якобинците легнаха под острието на скованата от тях гилотина.

Ако задължителното гласуване е антиконституционно, признаването за действителен на вота „Не гласувам за никого“ е конституционен преврат. Отчитането на тези гласове за действителни, както предлага Правната комисия, обслужва големите партии, които при всички случаи влизат в парламента.

А сега най-възмутителното: Дори да не гласуваме за трите големи сили - ГЕРБ, БСП, ДПС - те ще спечелят от нашия протестен вот, защото така се вдига бариерата за влизане в парламента, което убива шансовете на по-малките партийни формации.

Остане ли графата „Не гласувам за никого“ и гласовете в този квадрат са действителни, това ще е смъртна присъда за малките партии. И след редовните парламентарни избори през 2018 година тук ще се възцари американски парламентарен модел, недопускащ нови политически субекти. Всъщност това е тайното желание на Цветан Цветанов и Валери Симеонов.

Но безумията не свършват дотук. Ако избирателят случайно пропусне идващите президентски избори, ще бъде заличен от избирателните списъци и връщането му обратно в системата ще минава през тежка бюрократична процедура. Това е чиста проба идиотизъм, но добре пресметнат идиотизъм. Защото от избирателния процес ще се елиминират младите хора. Това не е изненада - младежите са трън в очите на ГЕРБ и ПФ, не разчитащи на техните гласове, а залагащи на държавната администрация, пенсионерите и не особено информираните и податливи на манипулации жители по селата.

Добавя ли съкращаването на предизборната кампания от един месец на три седмици, което е лично предложение на Цветан Цветанов, нещата стават кристално ясни. На първо четене аз излязох на парламентарната трибуна и иронично попитах стоящия на първия ред Цветанов: „Като сте тръгнали да режете дните за кампанията, защо изобщо си правите труда да предлагате три седмици, направо пишете три дни за агитация – сряда, четвъртък и петък…“

Вместо да използва правото си на реплика, тъй като съзнателно го споменах поименно, той невъзмутимо се усмихна, погледна встрани и не намери за нужно да ми отговори – за да не ми даде право на дуплика и за да омаловажи изречено от мен. И отново нито един депутат от опозицията не ме подкрепи в битката с Цветанов.

Апропо, при избирането на Цветанов за шеф на Вътрешната комисия, контролираща МВР, ДАНС и останалите тайни служби, аз единствен призовах депутатите да не гласуват за човек, който от тази трибуна се изживяваше като главен прокурор и обвиняваше лекарите в Горна Оряховица в най-тежки престъпления.

Дали защото е зомбирана, дали защото се страхува от бившия шеф на МВР, опозицията пак не ме подкрепи, а БСП дори застана зад тази нелепа кандидатура.

Е, ако се приеме този Избирателен кодекс, беззъбата опозиция ще плати непоносима цена за толерирането на Цветанов.

Удивителното е, че за всички тези поправки, сякаш писани в кабинета на севернокорейския вожд Ким Ир Сен, гласуваха и „малките“ АБВ и БДЦ на д-р Ковачка, като Атака се въздържа, а точно те ще са първите жертви на изборната секира на ГЕРБ и ПФ.

Още по-странно е изявлението на Янаки Стоилов - че БСП може да не подкрепи сезиране на Конституционния съд, за да се види безумието на поправките в избирателния закон. По тази сбъркана логика хайде да оставим ГЕРБ и ПФ да установят законодателна диктатура, за да ги свалим по-лесно…

Във вторник, 26 април, Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува умопомрачителните текстове на Изборния кодекс. Ако сега опозицията не се обедини и не въстане срещу изборния модел на Северна Корея, скоро ще гледа Народното събрание от Ганкиното кафене.

А може би точно там е нейното място.