Москва се завръща в Персийския залив. Преди няколко дни руският външен министър Сергей Лавров посети Катар, отбелязвайки първия етап от обиколката си в Персийския залив, преди да отлети за Саудитска Арабия, където бе приет от саудитския си колега Адел ал-Джубейр. Визитата на Лавров ще продължи с Кувейт и ще завърши в Обединените арабски емирства. Разговорите между ръководителя на руската дипломация и лидерите на споменатите страни трябва да се съсредоточат върху различните горещи регионални въпроси, а именно Сирия, Либия, Йемен и израелско-палестинския конфликт, пише ливанското издание L"Orient -Le Jour.

Москва възнамерява да се възползва от нарастващото си влияние в региона в резултат на военната си намеса в Сирия. Русия отново стана ключов играч в Близкия изток, тъй като Вашингтон иска да се оттегли постепенно от региона. Кремъл трябва, наред с други неща, да се стреми да насърчи страните от Персийския залив да инвестират повече във възстановяването на Сирия, след повторното отваряне на посолството на ОАЕ в Дамаск, което ще противодейства на иранското присъствие. Русия също така иска да бъде посредник по израелско-палестинския въпрос, предлагайки да домакинства преговори между страните. Турнето на Лавров се осъществява след посещенията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео на Арабския полуостров, на съветника на американския президент и негов зет Джаред Кушнър, както и на американския пратеник за Близкия изток Джейсън Грийнблат. Без да се опитва да замени Съединените щати, Русия иска да укрепи позицията си в Персийския залив, осланяйки се на общи интереси, като се започне с петрола и енергетиката.

Дипломация на високо равнище

"След военната интервенция на Русия в Сирия и ролята, която тя придоби в региона, отношенията й със страните от Персийския залив се развиха дипломатически и икономически, докато търговските потоци с тези страни през последните години не са спрели да се разрастват," казва Игор Деланое, зам.-директор на френско-руския аналитичен център "Обсерво". Богат на въглеводороди и нефт, Арабският полуостров е важна геостратегическа зона за Русия. Въпреки това, "последното посещение в региона на руския президент Владимир Путин датира от 2007 г. и именно с това турне ще се премахне липсата на дипломация на високо равнище в залива", казва още той.

Визитата на Лавров следва да подготви бъдещото посещение на руския президент в региона, в отговор на покани от Саудитска Арабия и Катар. Саудитският принц Мохамед бин Салман и руският президент не се поколебаха да обменят енергично ръкостискане, докато се усмихваха за камерите на срещата на G20 миналия ноември. Също така управлявана от автократ, Русия изглежда е по-снизходителен партньор за Рияд, който попадна под огъня на западните критици след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул през октомври 2018 г.

В опит да покаже добрата воля между Кремъл и Доха, Лавров потвърди желанието на Москва "да поддържа взаимноизгоден политически диалог и да разшири сътрудничеството между Русия и Катар в различни области" на съвместна пресконференция с катарския си колега шейх Мохамед бин Абдуррахман ат-Тани. Тъй като катарските лидери редовно посещават Москва и имат добри отношения с Техеран и Анкара, двама от съюзниците на Кремъл, "се очаква Доха също да направи опит да се сближи с Русия и в други области, освен газовата и енергийната", отбелязва Деланое. Акцентирайки върху тяхното "приятелство" и "добро разбирателство", Лавров и ат-Тани заявиха, че разговорите са се фокусирали и върху енергийните и икономическите аспекти на отношенията между двете страни, както и върху спорта, още повече, че Катар е организатор на световното първенство по футбол през 2022 г., непосредствено след Русия, която беше домакин на събитието през 2018 г.

Чадър по сигурността

Обиколката на Лавров би трябвало да бъде следена отблизо от наблюдатели от администрацията на Доналд Тръмп, тъй като продажбата на руски ракети С-400 трябва да бъде обсъдена с арабските лидери. Вашингтон не гледа с добро око на възможното присъствие на руско въоръжение в Персийския залив, тъй като той разполага с военна база в този регион и предлага чадър на сигурност на своите съюзници. "Американците се страхуват от ролята на Русия в Персийския залив и Близкия изток и няма да възприемат леко решението" на Катар по този въпрос, казва Теодор Карасик, експерт от Gulf States Analytics, кантора за геостратегическо консултиране, базирана във Вашингтон.

Шейх Мохамед ат-Тани заяви, че "има дискусии за закупуването на различни руски съоръжения, но все още няма съгласие специално за това оборудване", имайки предвид С-400. Лавров каза, че е подписал "споразумение за военно-техническо сътрудничество преди година и половина и днес ние потвърдихме този документ". Думи, които не само биха могли да обидят САЩ, но и Саудитска Арабия. В писмо, изпратено до френския президент миналия юни, саудитският крал Салман предупреди, че "кралството има готовност да предприеме всички необходими мерки за премахване на тази система на отбрана, включително военни действия", ако Доха се снабди със С -400, според вестник Le Monde.

През юни 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет наложиха ембарго на Катар. Кралството беше обвинено, че финансира "тероризма" и поддържа твърде тесни връзки с Иран. Криза, в която Москва не се опитваше да се позиционира като арбитър, за разлика от Вашингтон. Макар съдържанието на разговорите за С-400 да остава неясно, шейх Мохамед ат-Тани заяви, че "по отношение на покупките на оръжие от Русия (...), ние вярваме, че това не е работа нито на Саудитска Арабия, нито на която и да е друга страна ", като добави, че" това е суверенно решение на Катар ". Трябва да се отбележи, че Рияд също подписа меморандуми за разбирателство с Москва през 2017 г., включително за възможната покупка на С-400, въпреки заплахата от санкции на САЩ.