На Алексей Петров му се прииска да става президент на Републиката. Група - да затаим дъх, за да не изречем определението, което ни е на езика - застават зад него и мислят да ни го поднесат като новогодишен подарък.

Мъдрият български народ си има лаф за всеки случай. Та и за този: „Видяла жабата, че коват вола - и тя вдигнала крак".

Що, вика си Главата на октопода, щом един бивш пожарникар можа да стане премиер, един екс командос да не може да стане президент. И той от системата, и аз от системата, и той с не съвсем прозрачно минало, и аз така. Е, по арестите не е лежал... Ама от тюрма и от просешка тояга не се заричай, категорични са руснаците. Които, не може да им се отрече, ги разбират тези неща. А пък и нашият поет споменава нещо по темата за затвора и хората...

Само че в случая зад самооценката на жабата (в нашата история гадината е недоказан октопод) стои инициативен комитет. В който се мяркат имена на университетски преподаватели, журналисти, политици. Което граничи с абсурда.

Нищо против, че всеки е невинен до доказване на противното и че основният закон в държавата поставя доста малко прегради пред желаещите да се облекат с власт.

Петров - след като хората на Министъра-на-Всичко-в-Републиката ведно с - неофициално засега подчинените им прокурори - окепазиха (думата е друга, мирише по-лошо, но - писано слово все пак) събирането на доказателства за толкова шумно пропагандираната му престъпна дейност, започна да се държи като Димитров след Лайпигския процес.

Само дето вместо братския съветски народ на излизане го посрещна Яне и кохортата верноподаници от измислената, но доста успешна партия. Успешна, ако приемем подписите под искането за референдум за Велико народно събрание и промяна на Конституцията като вот за редово-законово-справедливите глашатаи на Петровата правда.

А не като 597 152 българи, отвратени от случващото се през последните двайсет години и от опротивелите мутри на т.нар. роден политически елит. Който всъщност е по-малко политически, отколкото дори елит...

Ами - да пази Господ - ако тези отвратени наистина гласуват? За Петров - президент. Ще се сбъдне мечтата на всички любители на твърдата десница (ръката имам предвид, не ЕНП, ако сте си го помислили). На тези, които си мечтаеха за хунта. Силов президент, силов премиер, силов Цветанов. И ще стане една, та се не видя.

Малко преди края на войната Сталин прави административна реформа - въвежда униформи за всички държавни структури: железничари с униформа, прокурори с униформа и пагони, дори служителите на съветския МИД (Министерството на външите работи) - костюмирани и под пагон. Е - това ни чака.

Пък нека да си помислят тогава университетските преподаватели и журналистите, които искат да видят бившия съветник в ДАНС и обявен за „глава" на октопода като държавна такава, да излязат на протест между двете сгради на „Дондуков". Да, ама друг път!

Ще има да мерят мускулите и от ляво, и от дясно. И единствената свобода на словото ще остане свободата да се венцеславят любимите ръководители. За което някои отсега успешно тренират.

Казваше един син политик навремето: „Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер". Да, ама ние в тази ега-ти-държавата живеем. Когато започнаха да експериментират демокрацията, бяхме къде осем милиона. Сега прогресивно намаляхме.

Експериментът продължава. По-умните опитни мишки се спасиха. Упоритите остават. Но не биха искали да ги управляват октоподи, пожарникари, учители по физическо, не биха искали в съдебната система да кадруват чернички хора, за реда, законността и справедливостта да се грижат малоумни рупори на филтрирана класифицирана информация, бивши главни прокурори да излизат поръчители на убийства, бивши вътрешни министри да съдят настоящи такива заради глупостите, които ръсят по медиите, а последните да се изявяват като дежурни гости по кабеларки и ефирни телевизори, как се сети някой да ги покани.

Че живеем в постоянен водевил вече е видно и на кьоравия. Предизборните лакърдии отсега продъниха ушите и на глухите.
Що не се хванем и ние да не си спретнем един инициативен комитет от изтъкнати интелектуалци и не издигнем кандидатурата за държавен глава на чаровния персонаж от Комиците Баба Абсурдана?
Хем и вещицата на Берлускони Теодора предсказа, че България ще има жена за президент. Хем и абсурдът, който ни заобикаля ще влезе в някакви рамки - все пак режесиран абсурд.

Иначе, що наистина ви живеем в държавата?