Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свързани с епидемията от коронавирус, преди колко време са наложени, как посланията на властите достигат до хората и какви са най-впечатляващите примери за това, че животът се е променил кардинално. Отговорите са подредени в хронологичен ред на тяхното написване, дадени са в периода между неделя, 15 март, обедно време, и понеделник, 16 март, ранен следобед. Коментарите, написани на български език, са предадени почти дословно, а тези на английски език са с мой превод.

"В Обединеното кралство има над 600 болни, вероятно над 10 хиляди са носители на вирус, но единствените взети мерки са: да не се провеждат спортни събития в големи зали и стадиони, препоръчват да се избягват места с много хора, да се спазва добра хигиена. Някои къщи за гости затварят по лична преценка. Всички училища имат засилени мерки за дезинфекция и рискът е по-нисък там за децата, отколкото да ги затварят."

"Ограничителните мерки в Холандия са "без ръкуване" и ако някой е болен, да си седи вкъщи. Мероприятия от над сто души на едно място са отменени. Кабинетът отказва да затвори училищата, защото, ако родители си останат вкъщи да ги гледат, компаниите ще страдат. До момента диагностицираните са 959. Тестове се правят само в краен случай." Допълнение: "От тази вечер 18 часа има промяна. Ресторанти, кина, университети, кофишопове, секс- и спорт клубове са затворени. Училища и детски градини от утре за всички деца, с изключение на децата на родители с жизненоважни професии - лекари, полицаи, пожарникари, продавачи в супермаркети и аптеки. Мерките са до 6 април."

"Цяла Италия е затворена от сряда насам. Разрешено ни е само да пазаруваме храна и да ходим на работа (но само ако работата от дома е невъзможна, а фирмата трябва да не спира работа). Всички барое, ресторанти и магазини (с изключение на хранителни, аптеки, будки за вестници и цигари) са затворени. Магазини за електроника и хардуер могат да са отворени, но няма необходимост. Трябва да спазваш минимум 1 метър дистанция от другите. Разходките за забавление не са разрешени. Когато напускаш дома, трябва да носиш документ, на който пише къде отиваш. Полицията проверява, и ако не носиш документа, могат да те глобят. Също така не можеш да напуснеш града, освен ако няма магазин за хранителни стоки в предградието, при спешен случай или отиваш на работа. Не можеш просто така да тръгнеш да посетиш роднини или приятели."

"Англия - от четвъртък всеки със съмнение за настинка трябва да седи една седмица вкъщи. Обичайните препоръки за лична хигиена, футбол и концерти и подобни отменени. Имаше малко драма из магазините, нищо фатално. Това официално, неофициално вече цяла седмица Лондон целодневно изглежда все едно е събота преди обяд. Трафикът, коли и градски транспорт е намалял драстично. Но като цяло си е бизнес ез южуъл."

"Приема се причастие само от попа без асистенти и няма ръкуване с никого, според правилата на англиканската църква. Студентите са във ваканция с предупреждение че може да не се върнат в кампуса и да продължат обучението онлайн. Отменени пътувания в Европа; отменени срещи в парламента, обществени, отменени концерти на гостуващи музиканти от Европа; работи се онлайн и от вкъщи; в училище има завишена хигиена. Презапасяване с тоалетна хартия, парацетамол и консерви. Няма маратони и нищо спортно, следователно пъбовете не са същите."

"Дания. Никой няма право да се вози изправен в градския транспорт. Ако няма свободни седящи места и не е натиснат бутон "stop", автобусът не спира, за да качва пътници. Всички междуградски влакове и автобуси са спрени. Всички университети, училища и детски градини са затворени. Забранени са всякакви мероприятия, които предизвикват струпване на хора (последно лимитът беше 25 души, може и да е по-малко вече). Всички барове, дискотеки и клубове са затворени. Работни места с повече хора от позволения лимит - също. Полицията има специални права да затваря бизнеси по собствено усмотрение. Държавните граници са затворени за един месец. Единствено датски граждани и хора с постоянна резиденция могат да се връщат. Режимът за стоки, доставки и прочее остава непроменен. Супермаркет трябва да има поне един отворен на всеки 500 души. Масово се изкупуват стоки от магазините. Всички държавни служители, изключая критичните длъжности (лекари, полицаи, пожарникари, гражданска защита и т. н.), са изпратени в платен отпуск. Препоръчителна всеобща домашна карантина за две седмици. Без промяна в плащане на данъци и сметки засега. Където има възможност, работата се извършва онлайн. При съмнения от заразяване с вируса, има телефон за повикване на мобилни лекарски екипи, които правят тестове и дават препоръки по домовете."

"Живея в крайбрежно градче в региона Марке. В градчето имаме случай на коронавирус от края на февруари, началото на март месец. Жената не е много възрастна, но си е в карантина от поне десет дни. Доставя ѝ се храна и т.н. От съседи и познати. Всички са сплотени. Всеки помага на другите наоколо. Има един мирис на солидарност (върху миризмата на алкохол за чистене). Има една кола, която минава с един високоговорител, който казва че ни благодари, че си седим вкъщи. Отделно патрули минават да следят къде ходят хора. Онзи ден са глобили двама човека от съседен град, който са дошли тук за разходка по плажната ивица. Италия пое един прекрасен призив: Andra tutto bene: Всичко ще е добре."

"BUTLINS (верига морски курорти по английското крайбрежие - б.а.) е отворен, брат."

"Дисниленд е затворен, и всички туристически атракции в Париж, отмениха ни резервацията за там."

"Аз съм в Пекин, Китай. Откакто се появи коронавируса, си стоим вкъщи и не се срещаме с други хора. Нашето правителство изисква на редуцираме времето за срещи с приятели и излизания, също така не ходим на партита. Дори на китайската Нова година не посетихме роднините си. Но все още можем да видим каквото искаме чрез интернет, както и по WeChat."

"Канада (Квебек) - от 13 март са затворени училища, университети, анулирани са събития, свързани със струпвания на повече хора! Завърналите се от чужбина са подложени на домашна изолация за 14 дни. Населението е горе-долу както в България, броят на болните е по- малък, но всеки ден се увеличава. Бъдете здрави и оптимисти"

"Москва - паника няма, всичко работи, няма масово изкупуване и запасяване с храна. Ограниченията засега са следните: Училищата - въведено е свободно посещаване, т.е., както родителите решат. Болниците - отменени са часовете за посещаване на болни. Призовават всички върнали се от Италия, Франция и т.н., задължително да се самоизолират за 2 седмици, а също така са задължени да информират властите кога и от къде са се прибрали. При симптоми на грип, да не се ходи в поликлиника/болница, а да се извика лекар вкъщи. Спряха ЖП връзките с Европа и всички полети, които не летят до столиците на Европа. Има забрана за провеждане на мероприятия, ако на тях се събират повече от 5000 души. По официални данни заразените в Русия до днес са 59."

"Канада (Онтарио), подобно като в Квебек. От 13 март са затворени училища, университети, библиотеки арени и всички спортове, анулирани са събития, свързани със струпвания на повече хора! Завърналите се от чужбина са подложени на домашна изолация за 14 дни. Населението, след като се запаси с всичко, се кротна и няма голяма паника, Седи си вкъщи, и си използва тоалетната хартия. :) Бизнесите са отворени, но все повече фирми търсят начини да направят условия за хората да работят от дома. Заразените въпреки всичко растат сериозно, за последните 24 часа се качиха с 30%, Надяваме се, че мерките ще намалят разпространението!"

"Люксембург - към днешна дата 59 заразени. За периода 16-29 март всички учебни заведения са затворени. Едва днес, 15 март, затвориха барове, ресторанти и кафенета. Мерките са сходни с тези в България, но тук закъсняват. Хората са що-годе дисциплинирани, но не всички взимат нещата на сериозно. Съседите ни в петък имаха парти, а другите - днес гости. Презапасяването е повсеместно. Границите не могат да бъдат затворени, защото Люксембург разчита на работници от Франция, Белгия и Германия. Здравните работници 70% идват от Франция. В сферата на услугите са основно белгийци и французи. Много фирми въвеждат работа от вкъщи. Ние си седим на топло."

"Тук (Атланта, САЩ - б.а.) няма паника, но вече и в щата Джорджия има случаи. Тръмп също обяви извънредно положение, но американците имат други разбирания и култура и в много статии казват, че не могат без шоута и театри, спорт, разходки, фитнес и т.н. Вече затвориха всички държавни институции - училища, университети, боблиотеки и т.н., но частният сектор работи. Частното училище на децата затвори за 2 седмици - няма случаи на болни, но поради това, че няма да има лекари и достатъчно болнични легла. Индексите на борсата се сринаха с 30%."

"В Белгия от петък е обявена официално карантина с общите предпазни мерки - миене на ръцете минимум 36 секунди, избягване на контакти с много хора, да не се здрависваме, да кихаме и кашляме в ръкава си, да не пипаме очите, носа и устата с неизмити ръце. Забранени са концерти и мероприятия . Улиците в Антверпен са пусти, а хранителните магазини се разграбиха. Хората не искат да ходят всеки ден да пазаруват. Градският транспорт работи, но почти не се забелязват пътници. От понеделник, 16.03, в училищата няма да има учебни занятия, но ще се приемат децата на родители от професии, заети неотложно в създалата се ситуация . Университетите са затворени. Някои се опитват да провеждат лекции по интернет. Карантината засега е до 03.04.2020., а после има великденска ваканция. От 14.03.2020 всички ресторанти и кафенета са затворени. Работят хранителните магазини и аптеките. Държавата ще подкрепи ресторантьорите и дребния бизнес с 4000 и съответно 2000 евро еднократна помощ засега. За всички доброволци, които искат да помогнат при грижите за стари хора в домовете и по къщите, се предвижда допълнително заплащане. Забранени са посещенията в: болниците, старческите домове и кабинетите на дом. Лекар. Връзката се осъществява по телефона. Работи денонощно бърза помощ, пожарната и полицията. В почивните дни хората се разхождаха из парковете. От днес са затворени границите и полетите са канселирани. Вече 867 са заразените, има създаден телефон и мейл адрес за въпроси и отговори за вируса и мерките. Поздрави и да се опазим здрави и добри!"

"Испания. Извънредно положение. Не можем да излизаме от къщи освен за купуване на лекарства и хранителни стоки. Почти всичко е затворено. А в магазините имаше масово изкупуване на хранителни стоки и ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ. Полицията слага глоби на всички по улиците. Добре, че имаме куче и можем да излезем за малко. Днес ще работя от къщи! Дано всичко премине бързо."

"Правителството на Чехия реши от 14 март в 18.00ч. до 24 март 18.00ч. да затвори всички търговски обекти, с изключение на хранителни, аптеки, дрогерии, магазини за електроника (включително на мобилните оператори), бензиностанции, цигари и алкохол и някои други."

Както е видно, с леки нюанси на отделни места, ситуацията е сходна навсякъде. С изключение на Великобритания и отчасти Русия и САЩ, където действията на властите са все още по-либерални, във всички останали споменати части на света картината е почти идентична с това, което наблюдаваме и изпитваме у нас от петък следобед насам. Дори презапасяването с тоалетна хартия, което некоректно бе тълкувано от мнозина за типично българска черта, се оказва международен феномен. (Прочее, едно логично обяснение, което прочетох, е следното: тоалетната хартия символизира цивилизация и презапасяването с нея е не толкова от битови, колкото от психологически мотиви; изчезне ли тоалетната хартия, това означава, че цивилизацията се е сринала - нещо, което се подразбира и ако църквите затворят.)

Когато се провежда световно първенство по футбол, казваме, че в продължение на един месец светът е футбол. И нищо друго няма значение. Даже си спомням една реклама, която гласеше: "Гледай футбол. Сънувай футбол. Пий кока-кола." Ако сега заменим думата "футбол" с думата "коронавирус", ще се получи същото, само че с обратен знак. Нищо друго, освен новините, свързани с коронавируса, нямат значение, но в продължение на един месец (дай Боже да е само толкова) няма да има никакъв футбол.

Или както прочетох наскоро в интернет, този коронавирус очевидно жена го е измислила - стоим си вкъщи, а по телевизията сериали има, но мачове няма...