Покрай кошмарния инцидент с д-р Гагова от болница "Шейново", изпълзяха всякакви теории за плацентата. Изключваме най-дълбоко конспиративната - за таен износ на плаценти, организиран в "световен мащаб", за захранване на също толкова "световна банка" за стволови клетки. Не е сериозно, макар акушерки от по-възрастното поколение да твърдят, че през социализма е имало организиран износ на плаценти за Франция. Използвани са като суровина за козметичната индустрия.

Същите акушерки помнят и широко коментирани в медиите случаи на разнасяне на плаценти и други биологични отпадъци от бездомните кучета в големите градове. Понеже при нас зад всяка законова мярка стои скандал, след тези шокиращи случаи, държавата затегна контрола върху съхранението и унищожаването на биологичните отпадъци. Сега те чинно се изхвърлят в специални септични ями, достатъчно дълбоки, за да не могат да бъдат изровени и влачени по улиците.

Така е "по стандарт", както обичаме да казваме напоследък. И общо-взето това е единствената категорично установена процедура около плацентите. Защото болниците не разполагат със законово основание да предоставят този биологичен отпадък на родителите, които пожелаят да си го вземат.
Във връзка със случая в "Шейново" се спомена че "има ред, по който може да бъде направено това", но такъв ред официално не съществува. Защо все пак здравните ни заведения правят този компромис? Отговорът е банален - защото съществуват в пазарна среда. И тъй като бъдещите родители много четат и са все "по-компетентни" и следят "световните тенденции", имат и все по-екзотични претенции. И болниците клякат, защото иначе родилката ще отиде при друг.

Така постепенно в родилната зала се настаниха и татковците, и дулите, сега пъпна връв може да среже всеки, а голяма част от бременните раждат "по план". Плановете за раждане са прогресивен и много любопитен документ. Повечето престижни АГ болници предоставят такава възможност.
Не е нужно да обясняваме пак защо. В този план, който жената коментира с акушер-гинеколога, водещ раждането, са уточнени подробности, които дори не биха ни хрумнали, просто защото не са ни в компетенциите. Да, но днешните майки могат да решават дали да се спука околоплодният им мехур или не, дали да им бъде предизвикано раждането с вливане на окситоцин, дали да слушат тоновете на бебето на монитор или не и ред други решения, които са от сферата на специалистите.

Защо последните се съгласяват? Вече отговорихме на този въпрос. Какво се случва в отделенията обаче - създава се напрежение, защото лекари и акушерки трябва да реализират нечий план за раждане, но има обстоятелства, при които това не може да стане точно така. А и колко може да е ефективен човек, на когото възможността да взема решения е отнета? Правата на пациента са свещени. Безспорно.

Има хора в системата, които хвърлят сянка върху съсловието. Безспорно. Но както каза една акушерка: "Ако трябва бащата да клампира пъпната връв, когато прецени, че е моментът, тогава защо аз съм там?" Така е и с плацентите. В плана за раждане, който предоставят болниците на бъдещите родители, такава процедура не е предвидена. Има само възможност плацентата да бъде показана, при желание. Но има графа друго... която дава възможност да се импровизира, според случая. Така някои си прибират плацентите, за да ги засадят в корените на дръвчето на детето, какъвто е общият случай у нас.

Други, използват възможността да съхранят стволови клетки от плацентата. Една криобанка предоставя тази услуга у нас и процедурата е двойно по-скъпа от извличането на стволови клетки от пъпната връв. Но пък казват, че тези клетки били по-ефективни... Само в този случай има някакъв уточнен регламент за действие.

Трети, като побойникът, набеден за "генетик", четат всякакви безумия в интернет и решават да импровизират. Когато не им се получи - бият. А защо изобщо са в залата - защото здравните заведения отстъпват пред обществения натиск, а ясно установени правила липсват. Затова на този психически неуравновесен мъж щяха да му дадат и плацентата, ако го беше уговорил предварително. За да я изяде, да си я направи на шейк, да я сготви или дехидратира, за да си произведе капсули на живота... едва ли не.

Колкото до плацентите, те ще продължават да са обект на приемане и предаване. И никой не може да спре процеса. Няма и медицински стандарт по "Акушерство и гинекология". Нефелният вариант на екипа на Москов беше отменен окончателно от Върховния административен съд през март, тази година.