Цяло денонощие не бе достатъчно на институциите, за да разберат чия е отговорността, довела до нелепата смърт на 16-годишното момче, което загина от токов удар в центъра на София. Трагичната случка се разигра в неделя, 14 февруари, когато младежът, изчаквайки да пресече на пешеходна пътека на бул. "Иван Гешов", е бил покосен. Причината е протичащ ток по метална шахта заради оголен кабел, върху която е стъпило момчето.

Действията на бащата на детето, на спешна помощ, както и на медиците от ВМА за съжаление не дават резултат и то издъхва. Повече от 24 часа след инцидента усилията на редица институции да открият виновника за смъртта на младежа също остават без резултат и проверките продължават и днес. Топката за отговорността, типично за нашенски, беше прехвърляна от едни чиновници на други, за да се обособи в края на вчерашния ден не особено трудният за формулиране извод, че най-вероятно се касае за необезопасен кабел, неправомерно захранващ павилион близо до мястото, на което се е случила трагедията.

Като част от плеядата проверки кметът на столицата Йорданка Фандъкова разпореди да бъдат инспектирани всички преместваеми обекти в района на бул. "Иван Гешов", както и процедурите, направени от район "Триадица", който администрира тази част от София. Проверка назначи и Министерство на здравеопазването, откъдето поискаха и подробна информация от намиращата се в близост болница "Св. Иван Рилски". В казуса се намеси и прокуратурата, която обяви, че води разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от една до шест години.

В отговор от община "Триадица" обявиха, че по първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. "Акад. Иван Гешов" и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. По-същественият извод от тяхната проверка е, че след премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към павилионите. От там допълниха, че има преписка за узаконяването на обекта, но и за премахването му, като и за двете от районната община са поискали информация от областната управа и от болничното заведение през 2019 година, но все още няма отговор.

От УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясниха, че електрозахранването им се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на болничния комплекс. В позицията си те обясниха, че няма касателство към други източници на електрозахранване. От ЧЕЗ на свой ред заявиха, че опасният кабел се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост, както и че шахтата също не е тяхна собственост. Отговорност, според дружеството, носи собственикът на обекта, който се е захранвал. Опитите на журналисти да се свържат с представители на посочената от районната администрация фирма обаче останаха безуспешни.

По думите на инж. Христо Вълчанов, зам.- кмет по строителството на район "Триадица", случаят е абсолютно нелеп и говори за неправомерни действия. Експерти пък бяха категорични, че захранващите павилионите кабели е следвало да бъдат подземно или въздушно положени - изискване, което ако някой по "веригата" беше спазил, едно 16-годишно момче днес можеше да е живо.

За съжаление обаче то загуби живота си. И го загуби не от тежка, смъртоносна болест или от рисковано или необмислено действие, а докато чака на пешеходна пътека, за да пресече, спазвайки правилата.

Станалото с него обаче за пореден път доказва до болка познатата на всички ни истина, действаща с по-голяма сила от всички правила у нас, а именно - че отново някой, действайки "неправомерно", гази закони и отнема животи. Няма как да знаем колко време ще отнеме на институциите, за да открият чия е вината, поради която в центъра на столицата електрически кабели сеят смърт. А ако изобщо виновник бъде открит и се стигне до дело, можем само да се надяваме то да не последва съдбата на това за рухналата сграда, отново в центъра на София на улица "Алабин", при която две млади жени са вече само мъчителен спомен за своите родители. За протокола - това дело се точи 14 години и според последното становище на магистратите виновни за смъртта им няма. Едно друго аналогично с настоящия "нелеп" инцидент дело - това за смъртта на млад мъж, потопил ръцете си във фонтан на столичния площад "Славейков" и загубил живота си заради изгнилата изолация на проводниците, захранващи изхвърлящата вода помпа на съоръжението, може би носи малко повече надежда за справедливост. Ако, разбира се, можем да определим като надежда наложената глоба от 1000 лв. и двете оправдателни присъди на двама от общо тримата обвинени по случая.

Дали е нелепо дете, мъж, жена или който е да човек да умре, ударен от ток, докато чака на светофар в центъра на столицата, ще продължат да разследват българските чиновници, експерти и съдебни органи. Дали неправомерно някой е погазил ред, изисквания за безопасност и експлоатация, а някой друг е затворил очите си, когато е трябвало да осъществи контрол - също. Дали някой отново е решил да уреди своя дребен бизнес, намирайки подходящия чиновник, който "да уреди" въпроса срещу дребна почерпка или просто е открил своя иновативен начин да "надцака" системата - също.

Докато чакаме експертизите, отговорите и изводите, едно семейство ще изпрати момчето си, затворило завинаги очи. Защото в страната на нелепите неограничени инциденти правилата за всички ни с лекота се заменят с такива, които всеки измисля и следва сам за себе си. Правила, които дават право да строиш, надстрояваш, електрозахранваш, шофираш и дори управляваш така, както сам прецениш за най-добре - стига да имаш подходящия човек по "веригата" и подходящия метод и средства да успокоиш съвестта му - ако изобщо да я има.

Крайно време е обаче да осъзнаем, че резултатът от тези лични "правила" днес може да е фатален утре. Защото под малката шахта, отнела живота на един млад човек, прозира бездната, в която от години се крие затлъстялото уродливо чудовище на беззаконието у нас. Чудовище, подхранвано от корупция, немарливост, безхаберие и мнимото съучастие на всички ни. Чудовище, което убива.