Докато чете ежедневните му туитове, човек лесно може да се изкуши да помисли Доналд Тръмп за президент, който излиза извън рамките на общоприетото, случайност на демокрацията, която институциите не биха могли да предотвратят, докато той е само последният аватар на едно препотвърждаване на американската мъжка и бяла идентичност, твърдят анализатори.

Наследникът на Фред Тръмп не е първият бизнесмен, който бива избран в Белия дом: преди него Джими Картър, който се представяше за земеделски предприемач от Джорджия, знаеше как да убеди избирателите. "Доналд Тръмп знаеше как да се възползва от една близка до народа черта, от един характер на " мърляча от Юга ", който е част от традицията, родена с Андрю Джаксън (президент от 1829 г. до 1837 г.) - първият, избран на цялата територия на Америка ", отбелязва Маржолен Буте, преподавател и историк в Университета на Пикардия "Жул Верн", цитирана от ливанското издание L'Orient-Le Jour. "Джаксън е президентът на демократизацията и трябваше да се обърне към всички. Тази "южна" черта се дължи на факта, че по-голямата част от населението на САЩ живее в тази част на Съюза с водещи щати като Калифорния, Тексас или Флорида ", казва академикът.

Въпреки че не е в крак с републиканските си предшественици, 72-годишният Доналд Тръмп е част от линията, която преобладава от около 40 години насам и от избирането на Роналд Рейгън през 1980 г. "Той има тази харизма и тази способност да формулира кратки, изпразнени от съдържание фрази. Той има реториката на Рейгън, която беше дяволски опростена. А с Джордж У. Буш си прилича по познатия му начин на говорене и идеята, че е малко култивиран и не много фин," добавя Маржолен Буте. "Доналд Тръмп не е трансгресивен президент. Ако това прилагателно трябва да се отнесе към някого, то това е Барак Обама или преди него Удроу Уилсън (1913 г. -1921 г.), и двамата лауреати на Нобелова награда за мир ", казва историкът. Въпреки че е нюйоркчанин и въпреки че не е участвал във войната във Виетнам, Доналд Тръмп е чист продукт на 80-те години на миналия век, които бяха емблемата на отмъщението на американския бял мъж след травмата, причинена му от този конфликт - единственият, загубен досега от Съединените щати.

Две Америки

Именно в тази историческа канава Тръмп е изтъкал своя мит за "self made man", за този, който е построил сам империята си за недвижими имоти, без помощта на богатия си баща. Тази история изглежда днес е подкопана от разкритията на пресата, които стимулират възможността за данъчни измами при предаването на семейното наследство. "След катастрофата във Виетнам, една от задачите на Роналд Рейгън беше да върне гордостта и мъдростта на белия мъж", обяснява Маржолен Буте. "80-те години на миналия век са много парадоксални, защото едновременно са белязани от необходимостта от отмъщение и от момента, в който американското общество започва да се възприема като мултикултурно."

В "Повторното омъжествяване на Америка", публикувана през 1989 г. от Индиана Юнивърсити Прес , ученият Сюзън Джефърдс разглежда как неоконсерватизмът е организирал отговора на поражението и как либерализацията на финансовия капитализъм е начин да си възвърне контрола над света. "От тогава на повърхността ще изплуват две Америка и ще живеят в напълно противоположни реалности. От една страна либералите, които се припознават в Бил Гейтс от Силиконовата долина и от друга Доналд Тръмп с недвижимите имоти и увеселителните паркове. Те имат сходни пътища, но светогледите им са съвсем противоположни ", обяснява Маржолен Буте. Визията на Доналд Тръмп е старата визия на протекционизъм и изолация на Съединените щати, но и постоянен страх от азиатския свят, особено Китай, с който започна търговска война.

Тази "жълта опасност", реална или фантастична, датира от деветнадесети век, когато китайците са били единствената националност, на която се забранява имиграция и натурализация в Съединените щати чрез "Китайския закон за изключване" с мотива, че тяхната предишна култура е била прекалено утвърдена, за да се претопи в американското общество. Тази разпоредба беше допълнена през 1924 г. със забрана на имиграцията от Източна Азия и с интернирането между 1942 и 1945 г. на всички американо-японци, около 100 000 души, по време на Втората световна война.

Трибун на плебеите

"Доналд Тръмп е дълбоко американски и затова хората гласуват за него. "Направете Америка отново велика" не е просто календарен лозунг ", отбелязва Маржолен Буте. И не случайно по време на встъпването му в длъжност на 20 януари 2017 г. той обеща "нова американска мечта". Модерността и оригиналността на Тръмп се дължат на неговия уникален начин на правене на политика. Той е първият президент, който използва Уеб 2.0 технологии: той практикува чрез Туитър форма на пряка демокрация, в която речта се разпространява недвусмислено от него към неговите избиратели. "Той е трибун на плебеите, какъвто е съществувал някога в Рим. Той говори на народа и напада Сената, който е бил поддържан от патрициите, ангажирани с разисквания на идеи. Всъщност Доналд Тръмп не уважава Републиката. Той участва в прекратяването на демократичния диалог, въплътен от човек като Джон Маккейн", настоява историкът. Републиканският сенатор, бивш военнопленник във Виетнам, неуспешен кандидат на президентските избори през 2008 г. и критик на президента Доналд Тръмп, почина в края на август.

"Той напада журналисти, правосъдието (включително главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс и № 2 в Министерството на правосъдието Род Розенщайн), но също така и парламентаристи, чиято работа е да търсят компромиси и да поддържат двустранния диалог. Той демонстрира силна непоносимост към критика и противопоставяне", казва Маржолен Буте.

Играейки си с думите, бихме могли да кажем, че Доналд Тръмп е по-скоро демократ заради това, че вярва в легитимната сила на народа, отколкото републиканец, тъй като не се вписва добре в правомощията на институциите. "Той постоянно занимава ума на своите избиратели и противници. Той е навсякъде през цялото време и е невъзможно да го репликираме, защото нямаме време, отбелязва Маржолен Буте. Той постоянно говори, за да овладее факта, че говорим за него. Няма съмнение, че единственият начин за борба с Тръмп е да не говорим за него, да се държим като прокурор Робърт Мюлер (специален прокурор, назначен да разследва евентуална руска намеса в президентската кампания през 2016 г.). Ако започнем да реагираме, ако следим нотификациите му в Туитър, с нас е свършено."

Превод: Петя Михайлова